Pražské menzy „celiak a vegan friendly“?

3. 10. 2016 | Přijímací řízení

Menzy Univerzity Karlovy Nejstarší česká univerzita provozuje celkem 11 menz a několik dalších výdejen a bufetů. Strávníky se speciálními potřebami však zdejší nabídka pokrmů příliš neuspokojí. Vaří se většinou česká klasika. Očekávat tak můžete zejména knedlíky, zahuštěné omáčky, popřípadě rychlá smažená jídla, jako je třeba obalovaný sýr. Také polévky téměř vždy obsahují nejčastější alergeny, a tak si v menze v podstatě nedáte ani malou svačinku. Studentské jídelny však připravují zeleninové saláty. Pokud vám tedy stačí mistička se zelím, rajčetem a kouskem okurky, můžete se do menzy směle vydat a prozkoumat, zda by se pro vás mezi hlavními pokrmy nenašlo něco přijatelného. Některé menzy totiž čas od času připravují „speciální“ jídla, která nenajdete v jídelníčku na internetu. Bývají to většinou steaky s hranolky nebo kroketami, které jsou nicméně o poznání dražší, než pokrmy z denního menu.

menza.jpg

Menzy na ČVUT Podobná situace jako na „Karlovce“ panuje i na ČVUT. Polévky jsou ve všech menzách takřka pokaždé s obsahem alergenů, hlavní jídla stejně tak. Menu však většinou nabízí alespoň jedno jídlo, které se shoduje s konceptem racionálního stravování. Studenti techniky si tak pochutnají třeba na tofu, čočce nebo různých druzích salátů s masem i rybami. Menza na Strahově denně vaří různé speciality mezinárodní kuchyně. Jejich cena však už tolik příznivá není – oproti ostatním pokrmům jsou doplňková jídla o 30 korun dražší. Hlavní jídelny potěší i milovníky sladkého, neboť nabízejí hned několik druhů dezertů, a to i ve zdravějších variantách. Smlsnete si tu třeba na ovocném poháru, pudinku nebo panna cottě.

Menzy na VŠE Ti z vás, kteří se chystají na Vysokou školu ekonomickou, budou mít volbu vhodného stravovacího zařízení opoznání snazší. Univerzitní areál na Žižkově nabízí nejen tradiční vývařovnu, ale také studentskou restauraci se zdravou výživou, kde si vyberou nejen alergici, ale také vegetariáni. Ceny se sice pohybují okolo 70 korun, což však odpovídá kvalitě. Budete mít jistotu, že se po zbytek dne nebudete v lavici svíjet hlady. Přímo v menze (podobná, jako je ta na Žižkově, se nachází i v areálu na Praze 4) najdete rozmanitou nabídku pokrmů od těch masitých až po zeleninové. Pokud ale držíte bezlepkovou dietu, pravděpodobně se tu vhodného jídla nedočkáte, pokud vám ovšem nestačí zeleninový talíř. Teplé pokrmy totiž alergen téměř vždy obsahují.

Menza a restaurace v areálu ČZU Zdaleka nejpříznivější bilanci z výčtu studentských stravovacích zařízení má Česká zemědělská univerzita. Její menza vaří zdravě, chutně a za příznivé ceny. Polévky se zde obvykle připravují bez lepku, v nabídce nechybí ani dva bezmasé pokrmy, jedno teplé sladké jídlo i dvě speciality, které však nejsou o tolik dražší, než zbývající nabídka. Nevaří se tu pouze fádní česká klasika, což jistě ocení především příznivci zdravého stravování. Pokud si v menze nevyberete, v areálu univerzity se nachází velká spousta restaurací a bufetů, které pro studenty připravují jídla za zvýhodněnou cenu. Na „zemědělce“ tak budete mít spíš problém s tím, kam se vydat dřív: jestli na polévku do bufetu nebo na rizoto s kuřecím masem do menzy.

Autorka: Nikola Staňková

Fotografie: www.suz.cvut.cz www.cuni.cz

Další články k tématu

Stále máte čas! Které školy ještě berou přihlášky?

Březnem to neskončilo. I v dubnu se můžete stále hlásit na některé veřejné vysoké školy. U vybraných fakult a oborů pak přihlášky můžete posílat ještě i v květnu a červnu. Mendelova univerzita v Brně – Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií přijímá přihlášky do 30. dubna, Provozně ekonomická fakulta na některé obory až do 13. června Policejní […]

číst více

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto […]

číst více

Nejoblíbenější jídlo studentů? Smažák!

Správa kolejí a menz brněnské Masarykovy univerzity jednou za čtvrt roku vyhodnocuje nejoblíbenější jídla mezi strávníky. Nejaktuálnější výsledky ukázaly, že největší oblibě se těší smažený sýr. Ten je podle manažera menz Tomáše Kaly dlouhodobým favoritem. Hned za ním následují svíčková a řízek. „Tradičně k nejvíce žádaným jídlům patří smažený řízek a svíčková. Ale hlavním hitem […]

číst více