Povinná maturita z matematiky se možná o dva roky odloží

26. 2. 2020 | Aktuality

nerd-pupil-blond-girl-green-board-schoolgirl_79295-2534Sněmovní školský výbor schválil pozměňovací návrh, který žádá odklad povinné maturity z matematiky o dva roky. Návrh prošel navzdory nesouhlasu ministerstva školství. Pokud návrh schválí i parlament, znamenalo by to, že povinnou maturitu z matematiky jako první budou skládat studenti, kteří budou maturovat na jaře roku 2023.

„Odklad navrhujeme z toho důvodu, aby se připravila maturita z matematiky, která skutečně prověří znalosti studenta,“ vyjádřil se Ivo Vondrák, jeden ze tří poslanců, kteří pozměňovací návrh podali.

Ne všichni ale s odkladem souhlasí. Aktivně se proti němu postavil například místopředseda ODS Martin Baxa, který pracuje jako učitel na střední škole a návrh povinnou maturitu z matematiky odložit označil za nebezpečný.

„Odložení povinné maturity z matematiky považuju za nejhorší návrh ze všech, které mohly být předloženy. Vůbec nechápu, k čemu to směřuje, co čekáte, že se změní?“ vyjádřil svůj postoj Baxa.

Kromě studentů samotných se proti povinné maturitě z matematiky staví i ministr školství Robert Plaga, který by dal přednost tomu, aby si studenti mohli i nadále vybírat, jestli chtějí skládat maturitu z cizího jazyka nebo z matematiky.

Zdroj: https://www.novinky.cz/