POROVNÁNÍ OBORŮ: Výtvarná umění

12. 12. 2008 | O studijních oborech

Výtvarná umění všeho druhu bývají jakožto humanitní směr velmi lákavým oborem. Žel, počet uchazečů každoročně nekompromisně převyšuje počet přijatých šťastlivců – a nezřídkakdy to ani u nich nebývá hned na první pokus. Studium výtvarného umění je zkrátka zcela oprávněně kýženou metou všech, kdo vládnou – s nadsázkou řečeno – „rukama a fantazií“. (článek byl aktualizován 1. 12. 2009)

Důvodů, proč se na výtvarné školy nedostane hned tak každý, najdeme několik. Tím hlavním je ovšem fakt, že si jednotlivé umělecké fakulty chtějí zachovat vysoký standard jak ve výuce, kdy se vyučující mohou věnovat každému pokud možno individuálně, tak v pozdější sebeprezentaci. Absolventi těchto škol jsou totiž jejich nejviditelnější vizitkou. Neméně pádnou příčinou nízkého počtu přijímaných uchazečů je však také nebezpečí jisté inflace, a to nejen „titulovaných umělců z povolání“, ale i výtvarných umění vůbec. Po nepříliš povzbudivém úvodu však musíme uvést věci opět na pravou míru: například VŠUP do programu Výtvarná umění letos přijala podle dosavadních dat z celkových 882 uchazečů 71, FAVU VUT přijala celkem 54 uchazečů ze 428, na AVU se ze 605 uchazečů dostalo 53 z nich (zdroj: Divize statistických informací a analýz ÚIV).

  • AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

Magisterské studijní obory: Malířství/volná tvorba, Kresba, grafika, Sochařství/volná tvorba, Intermediální tvorba, Nová média, malířství – restaurování výtvarných děl malířských, Sochařství – restaurování výtvarných děl sochařských, Architektonic­ká tvorba

Forma: prezenční, šestileté studium (Mgr.) (výjimkou je obor Architektonická tvorba, kde magisterské studium trvá 3 roky – předtím je nutné absolvovat bakalářský stupeň na FA ČVUT v Praze, VUT v Brně, TUL nebo FA v Liberci)

Přijímací zkoušky: Přijímací řízení se koná zpravidla už v lednu a únoru, a to ve dvou výběrových kolech. V první části se nejprve anonymně posuzují předložené práce uchazečů. Vybraní uchazeči pak postupují k praktické talentové zkoušce. Ta se skládá z těchto částí: 1. den: kresebná či plastická studie dle reálného modelu, 2. den: kompozice na zadané volitelné téma, zpracované v libovolném médiu (technice), test ověřující všeobecný kulturní přehled, 3. den: volná kompozice v libovolném médiu (technice), 4. den: speciální ověřovací zadání příslušného pedagoga a souběžně probíhají pohovory s jednotlivými uchazeči (v oborech architektonická tvorba a restaurování výtvarných děl se tato skladba zkoušek může trochu lišit dle potřeb oboru).

Podrobnou charakteristiku jednotlivých oborů najdete na této stránce.

Web: www.avu.cz

  • TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

Fakulta umění a architektury

Bakalářské studijní programy:

  • Architektura a urbanismus, obor: Architektura
  • Výtvarná umění, obor: Vizuální komunikace, zaměření Digitální média a Environmental de­sign
  • Design, obor: Design prostředí

Forma: prezenční, čtyřleté studium (Bc., BcA.)

Přijímací zkoušky: Přijímací zkoušky jsou vždy tříkolové: první kolo spočívá v odevzdání domácích prací, druhé je u všech oborů vícedenní a je tvořeno praktickou a písemnou zkouškou a poslední, třetí kolo má vždy podobu rozpravy nad vytvořenými pracemi uchazečů vybraných z absolventů druhého kola.

  • Architektura a urbanismus, obor: Architektura

Druhé kolo sestává z písemné, výtvarné a architektonické části. Písemnou část tvoří test z dějin umění a architektury, ze všeobecného kulturního přehledu a z matematiky. Výtvarná část zahrnuje kresbu dle skutečnosti a dále prostorovou kompozici na zadané téma. V poslední části zkoušky bude uchazeči zadán drobný architektonický úkol. Do 1. ročníku je každoročně přijímáno max. 35 studentů.

  • Výtvarná umění, obor: Vizuální komunikace

Druhé kolo přijímacích zkoušek pro tento obor je rovněž tvořeno písemnou a výtvarnou částí. Písemný test prověřuje znalosti z dějin umění, všeobecný kulturní přehled a základní orientaci v matematice. Výtvarná část obsahuje kresbu dle skutečnosti a kompozici na dané téma.

  • Design, obor: Design prostředí

Druhé kolo přijímaček pro obor Design prostředí má rovněž charakter vícedenní talentové zkoušky, sestávající z písemné a výtvarné části.

Magisterské studijní programy:

  • Architektura a urbanismus, obor: Architektura – v akademickém roce 2010/2011 se tento obor neotvírá

Forma: prezenční, šestileté studium

Magisterské studijní programy (navazující):

  • Architektura a urbanismus, obor: Architektura, Architektonické inženýrství

Přijímací zkoušky: Podmínky pro přijetí do navazujícího magisterského studijního programu jsou tři a sice: úspěšně ukončené studium bakalářského studijního programu, praxe v architektonické kanceláři v rozsahu min. 140 pracovních dnů na plný úvazek (v době podání přihlášky není nutno mít tuto praxi absolvovánu v plném rozsahu)a předložení portfolia prací.

  • Výtvarná umění, obor: Vizuální komunikace – digitální média

Forma: prezenční, dvouleté studium (MgA.)

Přijímací zkoušky: Přijímací zkouška má podobu projektu studia, kdy musí uchazeč velmi přesvědčivě nastínit svoji budoucí studijní cestu a cíl, k němuž chce dojít. Součástí je též předložení portfolia prací a přijímací pohovor. Základem úspěšného absolvování studia je vysoce sebemotivující práce, schopnost nezávisle zkoumat pokročilé technologické problémy a snaha o důslednou kritickou perspektivu digitálních médií.

Podrobnou charakteristiku studia na FA TUL najdete zde.

Web: aa.tul.cz/fakul­ta.architektu­ry

  • VYSOKÁ ŠKOLA UMĚLECKOPRŮMYSLOVÁ V PRAZE

Bakalářský studijní program:

  • Výtvarná umění, obory: Architektonická tvorba, Design, Výtvarná tvorba

Forma: prezenční, tříleté studium (BcA.)

Podrobnou charakteristiku jednotlivých oborů najdete zde

Navazující magisterský studijní program:

  • Výtvarná umění, obory: Architektonická tvorba, Design, Výtvarná tvorba

Forma: prezenční, dvouleté studium (Mgr.)

  • Obecná teorie a dějiny umění a kultury, obor: Obecná teorie a dějiny umění a kultury

Forma: prezenční, dvouleté studium (Mgr.)

  • Visual Arts, obory: Visual Arts

Forma: prezenční, dvouleté studium (MgA.)

Popis jednotlivých oborů najdete na této stránce.

Studium tohoto oboru je zpoplatněno částkou 95 000,– Kč za semestr.

Výuka v rámci bakalářských i magisterských oborů probíhá ve 23 ateliérech, přičemž v jednotlivých ateliérech studuje přibližně 18 až 20 studentů.

Přijímací řízení: Přehled konkrétních požadavků k přijetí na jednotlivé obory najdete zde.

Web školy: www.umprum.cz

  • VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

Fakulta výtvarných umění

Bakalářské studijní programy:

  • Výtvarná umění, obory: Produktový design; Výtvarné umění – malířství – volná tvorba (Malířství 1, 2, 3; Sochařství 1, 2); Výtvarné umění – grafika (Grafika), Výtvarné umění – grafický design (Grafický design/Papír a kniha); Výtvarné umění – konceptuální tendence (Intermédia/En­vironment); Výtvarné umění – video – multimedia – performance (Video/Multimé­dia/Performan­ce)

Forma: prezenční, čtyřleté studium (BcA.)

Přijímací zkoušky: Přijímací řízení pro bakalářské studium je vždy dvoukolové: první kolo nahrazuje odevzdávání domácích prací, druhé kolo, kam postupují vybraní uchazeči, tvoří talentová zkouška a test, potažmo závěrečný pohovor. Talentovou zkoušku tvoří čtyři praktické úkoly (první je společný pro celý studijní program, druhý až čtvrtý úkol, případně jejich specifické části, závisejí na vybrané specializaci). Uchazeči dále musejí skládat písemnou zkoušku, která sestává z otázek týkajících se dějin umění a obecného kulturního přehledu. Pohovor má dvě části – souvislý výklad k tématu, které si uchazeč zvolí z kolekce tří reprodukcí z okruhu standardních témat z dějin umění na středoškolské úrovni, a rozhovor s ohledem na specifika vybraného ateliéru.

Na všechny zmíněné obory navazuje dvouleté magisterské studium (MgA.).

Přijímací zkoušky: Uchazeči, kteří se k magisterskému studiu hlásí z jiných škol, skládají talentovou zkoušku (osobní prezentace prací uchazeče, nebo jejich dokumentace před komisí). Vybraní uchazeči postupují k přijímacímu pohovoru, kde je kladen důraz na teoretické znalosti oboru, na dosavadní uměleckou praxi a její výsledky i ohlasy (bibliografie), a na prezentovaný osobní projekt magisterského studia. Studenti, kteří se k navazujícímu studiu hlásí z předchozího bakalářského studia na VŠUP, jsou přijímáni na základě posouzení jejich bakalářských prací a obhájení projektu jejich magisterského studia.

Veškeré informace o studijních oborech na FAVU VUT najdete tady.

Web: www.ffa.vutbr.cz

zdroj: webové stránky jednotlivých škol zdroj obrázků: 1. www.vsup.cz, 2. www.avu.cz