POROVNÁNÍ OBORŮ: Tělesná výchova a sport na specializovaných fakultách

3. 2. 2008 | O studijních oborech

Jste aktivní a pohybové vyžití pro vás neznamená jen jednu vydřenou hodinu na hřišti týdně? Chtěli byste sport úzce spojit se svou budoucností? Potom zbystřete zrak! Tento článek vám pomůže se zorientovat ve vysokých školách tělovýchovného zaměření. (článek byl aktualizován 28. 11. 2009)

  • UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

Fakulta tělesné výchovy a sportu

Program: Tělesná výchova a sport Bakalářské obory: Tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání (dvouoborové studium – kombinovat lze s oborem Český jazyk, Matematika, Chemie, Geografie), Tělesná výchova a sport (směr Aktivity podporující zdraví, Aktivity v přírodě, Ochrana obyvatelstva, Tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami, Sportovní specializace), Vojenská tělovýchova, Tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami, Management tělesné výchovy a sportu

Uplatnění absolventa: Vypsané obory této fakulty slibují svým absolventům možnost uplatnit se například ve sportovních klubech, fitcentrech a dalších sportovně vzdělávacích institucích orientovaných na individuální nebo kolektivní sporty, v zařízeních naplňujících volný čas pohybovými aktivitami, cestovních kancelářích, kulturních a rekreačních zařízeních volného času ap. Studiem oboru Vojenská tělovýchova získávají kvalifikaci pro práci v oblasti vojenské tělovýchovy a sportu v resortu národní obrany ČR. Ve studijním oboru Management tělesné výchovy a sportu dosáhnou kvalifikace pro organizační činnost a ekonomické úseky neziskových organizací i obchodních společností v oblasti sportu.

Přijímací zkoušky: Obor Tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání: písemná – pro druhý obor dle zadání příslušných fakult, talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání) Obor Tělesná výchova a sport: písemné – test ze všeobecných vědomostí (biologie, fyzika, filozofie a problematika sportu) a z cizího jazyka (Aj nebo Nj), talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání) Obor Vojenská tělovýchova: písemné – test ze všeobecných vědomostí (biologie, fyzika, filozofie a problematika sportu) a z Aj, talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání) Obor Vojenská tělovýchova: písemné – test ze všeobecných vědomostí (biologie, fyzika, filozofie a problematika sportu) a testy zjišťující předpoklady pro speciální tělesnou přípravu Obor Tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami: písemné – test ze všeobecných vědomostí (biologie, fyzika, filozofie a problematika sportu) a z cizího jazyka (Aj nebo Nj), talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání) Obor Management tělesné výchovy a sportu: písemné – test z matematiky, všeobecných vědomostí (sociologie, ekonomie, filozofie, psychologie, historie sportu, logika a politologie) a z cizího jazyka (Aj nebo Nj)

Web: www.ftvs.cuni.cz

  • MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

Fakulta sportovních studií

Program: Tělesná výchova a sport Bakalářské obory: Tělesná výchova a sport – směr Trenérství, Rozhodčí; Management sportu – směr Management sportu, Management cestovního ruchu; Regenerace a výživa ve sportu; Speciální edukace bezpečnostních složek; Animátor sportovních aktivit (dvouoborové studium)

Uplatnění absolventa: Absolventi oboru Tělesná výchova a sport – směr Trenérství se uplatní např. jako trenéři vybraných sportů nebo odborníci v oblasti volnočasových aktivit. Absolventi oboru a směru Management cestovního ruchu najdou uplatnění jako pracovníci v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity, v cestovních kancelářích atd. Absolventi směru Management sportu se mohou realizovat v oblasti managementu a marketingu sportovních organizací, klubů a tělovýchovných jednot, služeb ve volnočasových organizacích, ve státní správě a samosprávě a při komunikaci s veřejností. Současně získávají dobrou orientaci v problematice organizování a vedení sportovních aktivit běžné populace. Obor Regenerace a výživa ve sportu pak své absolventy připravuje napříkald na práci poradců ve sféře volnočasových i vrcholových sportovních aktivit, zejména při zdravotním riziku, které vyplývá z nesprávného provádění sportu, dále mohou pečovat o regeneraci sportovců ve sportovních zařízeních a klubech ap. Posláním oboru Speciální edukace bezpečnostních složek je připravit odborníky pro práci v bezpečnostních složkách různého zaměření, zejména v oblasti praktického uplatňování právních a účelově-pořádkových norem života prostřednictvím bezpečnostních složek. Pracovat tak mohou v civilních bezpečnostních službách, justiční stráži, nápravně výchovných zařízeních, ochraně letišť a železnic, jako soukromí učitelé sebeobrany a bojových umění, ale také u policie, ve speciálních ozbrojených jednotkách apod. Absolventi bakalářského oboru Animátor sportovních aktivit zas mohou působit např. ve školních klubech a družinách, domovech mládeže, jako organizační pracovníci v občanských sdruženích, fitcentrech, soukromých sportovních klubech atd.

Přijímací zkoušky: Obor Management sportu: praktická přijímací zkouška, test studijních předpokladů, písemná – test studijních předpokladů, oborový test z matematiky Obor Regenerace a výživa ve sportu: praktická přijímací zkouška, test studijních předpokladů, písemná – test studijních předpokladů, oborový test z biologie Obor Speciální edukace bezpečnostních složek: praktická přijímací zkouška, test studijních předpokladů

Web: www.fsps.muni.cz

  • UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Fakulta tělesné kultury

Program: Tělesná výchova a sport Bakalářské obory: Aplikovaná tělesná výchova; Aplikované pohybové aktivity; Ochrana obyvatelstva; Rekreologie; Tělesná výchova a sport; dvouoborová (učitelská) studia: učitelství pro ZŠ (kombinace Tv s různými předměty), učitelství pro SŠ (kombinace Tv s různými předměty).

Uplatnění absolventa: Absolvent studijního oboru Aplikovaná tělesná výchova se uplatní jako učitel Tv pro 1. st. základních a speciálních škol, vychovatel se zaměřením na Tv v ústavech sociální péče a dalších zařízeních (družiny, domovy dětí a mládeže ap.), vedoucí, realizátor a poradce Tv programů běžných, integrovaných i separovaných pro populaci se speciálními potřebami, pro centra výchovná i charitativní, fitcentra, občanská sdružení, komunální politiku, sportovní kluby ap. Obor Aplikované pohybové aktivity připravuje absolventy pro práci v oblasti využití volného času dětí, mládeže a dospělých se zdravotním postižením v zařízeních různého typu. Mohou působit jako odborní lektoři, samostatní pedagogové volného času, pracovníci Centra zdravotně postižených, vychovatelé v domově mládeže či v zařízeních ústavní a ochranné výchovy atp. Kdo vystuduje obor Ochrana obyvatelstva vybavuje, je vybaven kompetencemi pro výkon profese pedagogického asistenta učitele v oblasti ochrany obyvatelstva i tělesné výchovy či pro práci v nejrůznějších funkcích veřejné správy, uplatnit se může jako pracovník v oblasti obrany, ochrany a bezpečnosti v soukromém sektoru apod. Student absolvující obor Rekreologie se stává specialistou v oblasti využívání volného času obyvatel, managementu této oblasti a podpory zdraví v oblasti pracovního a životního prostředí. Obor Tělesná výchova a sport připravuje plně kvalifikované učitele tělesné výchovy pro všechny typy škol (kromě speciálních), absolventi specializačního studia trenérství získávají kvalifikaci na úrovni trenéra nejvyššího kvalifikačního stupně (udělení této licence podléhá normám daných sportovních odvětví).

Přijímací zkoušky: Obor Aplikovaná tělesná výchova: praktická – ve stejném rozsahu jako u uchazečů o studium tělesné výchovy (více viz zde); písemná – esej, test osobnostních předpokladů, nepovinně test z cizího jazyka (volitelná nabídka – Aj, Nj, Fj, Rj); ústní – pohovor; dokumentovaná praxe z prostředí s osobami se speciálními potřebami Obor Aplikované pohybové aktivity: praktická – plavání 200 m libovolným způsobem bez přestávky a v plynulém tempu v limitu do 6 minut; písemná – esej na dané téma, test osobnostních předpokladů; ústní – pohovor; nepovinná hodnocená část přijímací zkoušky – cizí jazyk Obor Ochrana obyvatelstva: talentová – zkouška z tělesné výchovy; písemná – test z biologie člověka, jazykových předpokladů a test všeobecných vědomostí; ústní – pohovor Obor Rekreologie: talentová – zkouška z tělesné výchovy; písemná část – test z biologie člověka, všeobecných vědomostí a test jazykových předpokladů; ústní – pohovor Obor Tělesná výchova a sport: talentová – zkouška z tělesné výchovy; písemná – test z biologie člověka, jazykových předpokladů a test všeobecných vědomostí; ústní – řízený rozhovor

Web: www.upol.cz/fakulty/ftk

Pozn.: Uvedené obory se týkají pouze prezenčního studia. Některé obory lze však studovat také v kombinované for­mě.