POROVNÁNÍ OBORŮ: Muzikologie

4. 9. 2008 | O studijních oborech

Muzikologie, nebo také hudební věda, zní velmi přitažlivě. Její studium je ale poměrně náročné právě kvůli velkému objemu informací i praktických požadavků na studenty. Pro fandy hudby všeho druhu, především ale pak té klasické, jde o ideální obor. Je možné ho studovat na třech místech v republice. Pozn. Článek byl aktualizován dne 23. 11. 2009.

Katedra muzikologie FF UP Olomouc

Charakteristika oboru Muzikologii lze studovat jednooborově i dvouborově jako tříletý bakalářský a navazující dvouletý magisterský obor. V prvních letech se studenti učí orientovat v teorii a dějinách hudby, rozvíjí své praktické dovednosti a získávají zkušenosti, které zužitkují již na konkrétních projektech v magisterském studiu. Zapsáním doplňujícího Studia pedagogické způsobilosti mohou také absolventi získat kvalifikaci pro výuku hudební výchovy na středních školách. Absolventi se mohou také uplatnit v různých hudebních organizacích a institucích.

Požadavky k přijímací zkoušce Samotná zkouška má část písemnou (NSZ) a ústní (ověření znalostí z oboru a zkouška z hudebnosti). U uchazečů o studium se předpokládá hluboký zájem o hudbu a předchozí zkušenosti a vědomosti.

Názor studenta „Olomoucká muzikologie ještě nemá tak velký počet studentů, takže přístup profesorů je osobnější. Zaměřeni je bohužel trochu omezené – v současné době se soustřeďuje hlavně na výzkum hudby na Moravě. Styl výuky je stále poněkud staromódní, totiž učení dle mého názoru zbytečných dat a letopočtů. Na rozdíl od německé muzikologie jsou studenti málo vedeni k samostatnému myšlení a diskuzi. Při stáži v Lipsku jsem psala hodně seminárních prací a přednášela referáty, za kterými následovala diskuze. Tímto jsem získala mnohem vice informací z dějin hudby a tato fakta dokázala lépe propojit s historickými souvislostmi. Jinak je ale prostředí olomoucké muzikologie přátelské a má své kouzlo. Já osobně bych neměnila.“ Veronika F., studentka 4.ročníku, zúčastnila se programu Erasmus v Lipsku

Šance na přijetí na FF UP (k 2007/2008): 36%

Více informací: Podrobnosti k oboru

Ústav hudební vědy FF MU Brno

Charakteristika oboru Hudební vědu lze studovat v Brně jednooborově i dvouoborově, kombinovaně i prezenčně. Na tříletý bakalářský cyklus navazuje dvouletý magisterský. Kromě standardních kurzů nabízí ústav semináře zaměřené především na oblast dějin hudby 17., 18. a 20. století, hudební estetiku a sociologii, organologii, etnomuzikologii a hymnologii.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkoušky se skládají pouze z Testu studijních předpokladů.

Šance na přijetí na FF MU (k 2007/2008): 41 %

Více informací: Stránky ústavu

Ústav hudební vědy FF UK Praha

Charakteristika oboru Hudební vědu je v Praze možné studovat jednooborově i dvouoborově, v tříletém bakalářském a dvouletém magisterském studiu, v pětiletém magisterském studiu. Nezbytnou podmínkou studia je hra na klavír a jazyková výbava (latina, NJ, jiný světový jazyk). Absolvent by se měl orientovat v historii i současném vývoji hudby a může očekávat široké uplatnění v mnoha oblastech spojených s hudbou.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkouška se skládá ze čtyř částí: zápisů dle poslechu, sluchového testu stěžejních hudebních děl a slohů, interpretace odborného textu a písemné práce zaměřené na motivaci ke studiu. Uchazeč také předloží seznam přečtené literatury.

Šance na přijetí na FF UK (k 2007/2008): 23 %

Více informací: Modelové testy Seznam doporučené literatury ke zkouškám

Zdroj k šancím na přijetí: Tutor