POROVNÁNÍ OBORŮ: Hudební věda

30. 4. 2012 | O studijních oborech

Historie hudby, různé hudební žánry, hra na konkrétní hudební nástroj, management hudby a mnoho dalšího si můžeme představit pod náplní oboru, který bychom mohli nazvat jako „hudební věda“. Jsou-li právě tyto oblasti tím, čím byste chtěli naplnit svůj budoucí profesní život, poradíme vám, jaké vysoké školy vás k tomu mohou dovést.

Zdálo by se, že obory z oblasti hudební vědy budou nabízet zejména umělecky zaměřené vysoké školy. Na těch se však vyučuje spíše „praktická hudba“, tedy nejčastěji hra na konkrétní hudební nástroj, podle nějž se pak jmenuje také samotný studijní obor (samozřejmě ani zde však není opomenuto teoretické pozadí hudební produkce). Tyto se však skrývají zpravidla pod programy nazvanými jako „Hudební umění“.

Co je hudební věda

Hudební věda se oproti tomu zabývá především teoretickým věděním o hudbě, muzikologií. Jako studijní obor patří u nás mezi ty starší – na univerzitní půdě se u nás objevuje už od poloviny 19. století.
Posláním oboru je prohloubit studentům poznatky z oblasti hudební tvorby se zaměřením na její historický vývoj, významné tvůrčí osobnosti či celé spektrum hudebních stylů a žánrů. Neméně důležitý je tu i její zařazení do kontextu s poznatky jiných vědeckých disciplín, jako je sociologie, etnologie aj. Velká pozornost je věnována především hudbě tuzemské a evropské provenience, ale opomenuta samozřejmě nezůstává ani hudební tvorba vzdálenějších zeměpisných oblastí.
Hudební vědu lze na našich školách studovat v bakalářském i v navazujícím magisterském cyklu, a to jak prezenčně, tak i kombinovaně. Stačí si jen vybrat.

Kde studovat

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

Filozofická fakulta

Studijní program: Obecná teorie a dějiny umění a kultury
Studijní obor: Hudební věda – jednooborové (Bc., P/K; 3 roky); Hudební věda – dvouoborové (Bc., P; 3 roky); Hudební věda – jednooborové (NMgr., P/K; 2 roky); Hudební věda – dvouoborové (NMgr., P; 2 roky);

Ústav hudební vědy slibuje uchazečům o studium hudební vědy nejen přednášky představující standardní muzikologické disciplíny (úvod do hudební vědy, harmonie, kontrapunkt, hudební analýza, hudební paleografie aj.), ale také kurzy zaměřené na badatelskou činnost. Ta se realizuje v těchto základních oblastech: dějiny hudby 17. a 18. století, dějiny hudby 20. století, hudební estetika, hudební sociologie, organologie, etnomuzikologie a hymnologie. Mimoto mají posluchači v rámci studia možnost vyjet na některý z celé řady programů Erasmus/Socrates, které fakulta zajišťuje. Studenti se díky tomu mohou dostat např. na studijní stáž v Paříži, Nancy, Londýně, Durhamu, Halle, Vídni, Helsinkách, Tampere a dalších městech.
Dvouoborové bakalářské studium Hudebního umění lze na MU kombinovat s Dějinami umění, Estetikou, Sdruženými uměnovědnými studii, Teorií a dějinami divadla, Teorií a dějinami filmu a audiovizuální kultury nebo s Teorií interaktivních médií.
Navazující magisterské studium prohlubuje poznatky získané v bakalářském stupni studia, pozornost je již více zaměřena na specifika některých úseků historické, teoretické i metodologické problematiky muzikologie. Studenti se učí aplikovat kritický náhled na dosavadní výsledky muzikologického bádání nebo analyzovat i komplikovanější díla z hlediska sazby a obsazení. Z hudebně systematických disciplín je pozornost věnována mj. hudební organologii, etnomuzikologii, hudební estetice a sémiotice, hudební psychologii a hudební sociologii. Dvouoborové navazující magisterské studium lze na MU kombinovat s těmito obory: Estetika a kulturní studia, Management v kultuře, Srovnávací a uměnovědná studia, Teorie a dějiny divadla, Teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury či Teorie interaktivních mé­dií.

Uplatnění absolventů

Absolventi studia hudební věda jsou vybaveni znalostmi z oblasti teorie a dějin hudby. Uplatnění tak následně mohou například v základním a aplikovaném výzkumu (akademická pracoviště, archivy, muzea…), ale stejně tak i v oborovém managementu (mj. v elektronických médiích, hlavně rozhlasu, v hudebních nakladatelstvích, managementu koncertních aktivit ap.) nebo i ve sféře hudebního vzdělávání.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušku k bakalářskému studiu tvoří pouze Test studijních předpokladů. Pokud jde o magisterské studium, pak v případě toho navazujícího uchazeči prokazují znalosti nabyté v bakalářském studiu.

Web: www.muni.cz/phil

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

Filozofická fakulta

Studijní program: Obecná teorie a dějiny umění a kultury
Studijní obor: Hudební věda – jednoborové (Bc., P; 3 roky); Hudební věda – dvouoborové (Bc., P; 3 roky); Hudební věda – jednooborové (NMgr., P; 2 roky)

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) staví bakalářské studium hudební vědy na vyváženosti mezi teoretickou a praktickou složkou studia. V centru pozornosti stojí tři základní disciplíny, a sice hudební teorie, hudební historiografie a systematická muzikologie.
Navazující magisterské studium je již kromě samotného prohloubení již nabytých znalostí, pojato jako specializační. Studenti si tak mohou volit mezi větví orientující se na dějiny a teorii starší evropské hudby (cca do roku 1600), na dějiny a teorii novější a současné hudby, či třeba etnomuzikologii.

Uplatnění absolventů

Garanti oboru vypisovaného na FF UK jeho absolventům slibují širokou možnost uplatnění, od možnosti pracovat v hudebních muzeích, knihovnách a agenturách přes práci organizační, dramaturgickou až po možnost tvůrčí realizace v médiích a odborných publikacích.
Absolventi navazujícího magisterského oboru mají možnost ve výše uvedených organizacích získat posty s úžeji vymezenou náplní práce a pracovat ve specializovaných odděleních. Vybraní absolventi a absolventky se navíc budou moci zapojit do základního hudebně vědného výzkumu a působit v oblasti odborného, vědeckého a vědecko-pedagogického výzkumu na pracovištích Akademie věd ČR nebo příslušných vysokých škol a fakult.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušku k bakalářskému studiu hudební vědy na FF UK tvoří:

  • sluchové určení a zápis intervalů, stupnic, základních souzvuků; melodicko-rytmický zápis krátké jednohlasé hudební ukázky
  • sluchový test znalostí hudebních slohů a stěžejních děl klasického hudebního repertoáru
  • kulturně-historický test
  • interpretace odborného textu
  • písemná práce (esej) o rozsahu 300–400 slov (2 – 3 strany) zjišťující motivaci a obecné předpoklady ke studiu zvoleného oboruPřed zkouškou je navíc nutné předložit seznam prostudované odborné literatury.

Magisterskou přijímací zkoušku pak tvoří:

  • hudební analýza skladby 18. – 19. století
  • vědomostní test zaměřený na metodologické základy oboru
  • písemná práce (esej) o rozsahu 500 – 600 slov (4 – 5 stran) zjišťující motivaci a předběžné znalosti nutné ke studiu zvoleného oboruKe zkoušce je rovněž nutné přinést předem vypracovaný seznam prostudované odborné literatury a prostudovaných (aktivně naposlouchaných) hudebních děl.

Web: uhv.ff.cuni.cz/cs/studium/uchazec/studiumhv/

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Filozofická fakulta

Studijní program: Muzikologie
Studijní obor: Muzikologie – jednooborové (Bc., P/K; 3 roky); Muzikologie – dvouoborové (Bc., P/K; 3 roky); Muzikologie – jednooborové (NMgr., P; 2 roky); Muzikologie – dvouoborové (NMgr., P; 2 roky)

Také na FF UK jsou studenti bakalářského studia seznamováni, a to jak těch základních (harmonie, kontrapunkt, hudební formy, teorie hudebního zápisu, hudební analýza dějiny hudby atp.), tak i těch okrajových (etnomuzikologie, hudební psychologie, hudební sociologie, hudební kritika a popularizace hudby aj.. Nechybí ani tolik relevantní výuka jazyků, dějin filozofie, estetiky, obecné teorie umění apod.). Výuka však nezahrnuje pouze teorii, ale i celou řadu praktických předmětů (sluchová analýza, čtení a hra partitur, collegium musicum, hra na klavír, počítačová editace hudby, hudební management, odborná praxe).
V navazujícím oboru si uchazeči prohlubující stávající poznatky oboru nabyté v předchozím stupni studia a rozšiřují ji o další disciplíny. Zahrnuta je tak například i hudební estetika, teorie skladby, metodologie hudební vědy, edice hudebních památek, hudební pedagogika, hudební management, autorské právo hudební, hudební žurnalistika, dramaturgie aj. Mimoto se studenti magisterského cyklu podílejí na výzkumných projektech katedry. Ke studiu muzikologie si navíc mohou přibrat další, souběžné studium tzv. pedagogické způsobilosti a díky zde absolvované didaktiky oboru a dalších praktických hudebních disciplín (hlasová výchova, řízení pěveckého sboru, hudební pedagogika aj.) mohou získat učitelskou kvalifikací pro výuku hudební výchovy na středních školách.
Dvouoborové bakalářské i magisterské studium muzikologie na UP lze kombinovat s jakýmkoli oborem určeným pro dvouoborová studia na FF, FTK, CMTF a PdF UP (případná omezení v možné kombinaci však může stanovit garant druhého oboru).

Uplatnění absolventů

Také studenti muzikologie jsou vzděláváni pro následné působení v odborných ústavech, muzeích, hudebních knihovnách, hudebních nakladatelstvích a vydavatelstvích, ve sdělovacích prostředcích, uměleckých agenturách aj.
Absolventi magisterského studia se kromě výše zmíněných pracovišť mohou uplatnit také ve specializovaných oblastech hudební vědy, případně i v oblasti hudebního managementu či hudební žurnalistiky. Díky případnému absolvování souběžného studia pedagogické způsobilosti mohou získat i učitelskou kvalifikací pro výuku na středních školách.

Přijímací zkoušky

Pro vstup do bakalářského studia je nejprve nutné úspěšně složit zkoušku SPF, tedy test předpokladů ke studiu na FF UP, a to s důrazem na kulturní oblasti, humanitní a sociálněvědné disciplíny.
Uchazeči o magisterské studium musejí podstoupit ústní pohovor, který tvoří otázky z příslušného oboru a rozprava nad dosavadním a budoucím odborným zaměřením uchazeče, založená na podkladě písemného projektu budoucí diplomové práce (lze využít text bakalářské práce, resp. jiné odborné práce). Tento písemný projekt by měl mít 3 strany a uchazeč jej předkládá přímo u zkoušky.

Web: musicology.upol­.cz

Foto: Stock.XCHNG