POROVNÁNÍ OBORŮ: Geologie

26. 8. 2011 | O studijních oborech

Planeta Země skrývá nejedno tajemství. Studium geologie může být jedním ze způsobů, jak se naší planetě přiblížit a více jí porozumět. Rozhodnete-li se pro podání přihlášky na tento obor, můžete si vybírat: přečtěte si z čeho.

O oboru
V širším slova smyslu značí pojem geologie vědu o Zemi, která zkoumá její složení, stavbu, historický vývoj a pochody uvnitř i na povrchu planety. Není divu, že tak široká oblast zájmu vyžaduje dělení do dílčích oborů, které se zabývají jednotlivými tématy, např. různé pochody (dynamická geologie), strukturami (strukturní geologie), časovými etapami vývoje (historická geologie), horninami (sedimentární geologie), rudami (ložisková geologie), menšími celky (regionální geologie), dopady činností člověka (geonika) či praktickým využitím geologie (aplikovaná geologie). V rámci studijních oborů se pak můžete setkat také s geochemií, geofyzikou, geomorfologií, glaciologií (studium ledovců) či vulkanologií.

Univerzita Karlova v Praze: Přírodovědecká fakulta

Přírodovědecká fakulta nabízí dva studijní programy: Geologii a Aplikovanou geologii. První jmenovaný zahrnuje obory geologie (bakalářský kombinovaný i prezenční, magisterský navazující kombinovaný i prezenční a pětiletý magisterský prezenční), praktická geobiologie (bakalářský prezenční), aplikovaná geologie (navazující magisterský kombinovaný i prezenční), hospodaření s přírodními zdroji (bakalářský kombinovaný i prezenční), geologie se zaměřením na vzdělávání jednooborově i dvouoborově (bakalářský prezenční), učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro SŠ geologie – biologie a učitelství geologie pro střední školy – jednooborové i dvouoborové (navazující magisterský prezenční). V rámci programu Aplikovaná geologie pak můžete studovat hydrogeologii (pětiletý magisterský prezenční), užitou geofyziku (pětiletý magisterský prezenční) a inženýrskou geologii (pětiletý magisterský prezenční). My se v našem srovnání zaměříme hlavně na obecnou geologii v bakalářském tříletém studiu.
Pro ty, co by se rádi zaměřili na výuku, je určen ještě obor Biologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání (bakalářský prezenční), který najdete v programu Specializace v pedagogice na Pedagogické fakultě.

Obsah studia
Tříletý bakalářský studijní obor Geologie na PřF UK by měl poskytnout základní přehled o všech geologických disciplínách: od obecné geologie přes mineralogii, petrologii, paleontologii, geochemii, ložiskovou geologii po hydrogeologii, inženýrskou geologii a aplikovanou geofyziku. Studium však zahrnuje další předměty jako chemii, fyziku či statistiku. Samozřejmostí jsou terénní cvičení, několikatýdenní kurz geologického mapování, exkurze a další praxe.

Uplatnění absolventa
Celé bakalářské studium je koncipováno jako příprava na vybranou specializaci v navazujícím magisterském studiu. Již během bakalářského studia si mají studenti možnost zvolit si předměty, které je na budoucí specializaci připraví. Absolventi, kteří nechtějí pokračovat v dalším studiu, se mohou uplatnit ve firmách zaměřených na praktickou geologii (průzkum, těžba), ve státní správě či muzeích.

Výhody
Univerzita Karlova si zakládá právě na co nejširším spektru možností studia geologických oborů a klade podle svých slov také důraz na přátelské vztahy a individuální přístup. Slibuje také možnost zahraničních stáží.

Přijímací řízení
Přijímací zkouška má pouze písemnou formu a skládá se z testu všeobecných studijních předpokladů, který může být doplněn odborným testem (biologie, chemie) v případě více specializovaných oborů. Maximálně může uchazeč získat 100 bodů a přijati jsou uchazeči s minimálním počtem bodů 50. Úroveň státní maturity zatím zohledněna není. Na těchto stránkách najdete modelové testy z různých předmětů a informace o přípravných kurzech. Test všeobecných studijních předpokladů se zaměřuje na schopnost logického myšlení, paměť a porozumění informacím. Test má celkem 50 otázek a uchazeč má na jeho vyplnění 60 minut. Vždy jen jedna odpověď je správná.
Přijímací zkouška může být podle informací fakulty prominuta těm uchazečům, kteří již během středoškolského studia dostatečně prokázali své odborné znalosti a schopnost studovat. Týká se to řešitelů středoškolských předmětových soutěží a olympiád (řešitelé ústředního kola kategorie A olympiády chemické, biologické, fyzikální a matematické, resp. kategorie E olympiády chemické, kategorie P olympiády matematické a kategorie D olympiády geografické, řešitelé krajských kol kategorie A olympiády chemické, biologické, fyzikální a matematické, resp. kategorie E olympiády chemické a kategorie P olympiády matematické), středoškolské odborné činnosti (10 nejúspěšnějších řešitelů z celostátního kola Středoškolské odborné činnosti v následujících oborech: 01. Matematika a statistika, 02. Fyzika, 03. Chemie, 04. Biologie, 05. Geologie, geografie a 08. Ochrana a tvorba životního prostředí, kteří se účastnili olympiád a SOČ počínaje rokem 2007) a korespondenčního semináře (řešitelé korespondenčního semináře KSICHT, kteří ve školním roce 2009/2010 získali alespoň 50 % z celkového počtu bodů nebo ve školním roce 2010/2011 získají v 1.- 3. sérii alespoň 50 % z celkového počtu bodů 1.-3. série) pořádaného fakultou.

Minimální počet přijatých uchazečů: 50
V loňském roce činila úspěšnost při přijetí více než 70 %, v učitelských oborech až 100 %.

Pozor!
Fakulta každoročně pořádá přípravné kurzy z chemie a mimo jiné zve na cyklus přednášek Pokroky v biologii.

Názor studenta
„Geologická sekce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy má dlouhou tradici a je to znát i na prostorách budovy, kterou sdílí s děkanátem PřF a Geografickou sekcí. Působí zde řada renomovaných odborníků a v rámci studia studenti absolvují pestré spektrum geologických předmětů. Řada předmětů vyžaduje poměrně intenzivní přípravu – matematika, chemie, mineralogie, regionální geologie. Již od bakalářské práce se klade důraz na kvalitně provedenou práci studenta, což vede k tomu, že v době, kdy student obhajuje diplomovou práci, má často již alespoň jednu publikaci v mezinárodním odborném časopisu. Klade se důraz na aktivní přístup studentů a na jejich odborný růst v té specializaci, pro kterou se rozhodnou. Na druhou stranu je sekce rozdělena na několik ústavů, které jsou vůči sobě poněkud uzavřené. Oborová knihovna postrádá moderní odbornou literaturu, a pokud ano, pak pouze pro prezenční výpůjčky. Celkově však nutno říci, že pokud chcete po vystudování geologie něco umět, pak UK je rozhodně dobrá volba, ačkoliv to bude vyžadovat jisté úsilí.“
Míra, absolvent geologie na UK a MUNI

*Geologie odpovídá tam, kde se nemůžeme jen tak zeptat…*Geologie odpovídá tam, kde se nemůžeme jen tak zeptat…

Masarykova univerzita: Přírodovědecká fakulta

Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně nabízí v rámci programu Geologie rovněž pestrou paletu oborů. Jde o následující: geologie (bakalářský prezenční i kombinovaný, navazující magisterský prezenční i kombinovaný), muzeologická geologie (bakalářský kombinovaný i prezenční), geologie – muzeologie (bakalářský prezenční), správní geologie (bakalářský prezenční i kombinovaný), geologie se zaměřením na vzdělávání (bakalářský prezenční), geologie pro kombinaci s archeologií – dvouoborové (bakalářský prezenční i kombinovaný, navazující magisterský kombinovaný i prezenční), geologie, hydrogeologie a geochemie (bakalářský prezenční, magisterský navazující prezenční, pětiletý magisterský prezenční), učitelství věd o Zemi pro střední školy (pětiletý magisterský prezenční) a učitelství geologie pro střední školy – dvouoborové (navazující magisterský prezenční). V programu biologie je možné studovat obor učitelství biologie a geologie pro střední školy (pětiletý magisterský prezenční). Následující informace se budou týkat oboru geologie.

Obsah studia
Bakalářské studium oboru geologie poskytuje komplexní přípravu v geologických vědách (všeobecná geologie, paleontologie, mineralogie, historická geologie, petrologie, strukturní geologie, regionální geologie, ložisková geologie, geochemie, hydrogeologie, environmentální geologie) na základní úrovni. Součástí studia jsou geologická cvičení v terénu (geologické mapování, vyhledávání minerálních zdrojů, odebírání vzorků, dokumentace vzorků, návrhy na řešení). Studenti se také naučí základům počítačového modelování.

Uplatnění absolventa
Bakalářský program zahrnuje základy jednotlivých geologických disciplín a po jeho ukončení lze pokračovat v navazujícím magisterském studiu. Zároveň ale toto studium zajišťuje dostatečnou kvalitu přípravy pro vykonávání běžné geologické praxe v širším rozsahu (soukromé organizace, státní správa atd.).

Výhody
PřF MU Brno chválí dlouholetou tradici a možnost získání úplné vysokoškolské kvalifikace odborného geologa.

Přijímací řízení
Obory geologie a správní geologie přijímají uchazeče bez přijímacích zkoušek. Do oboru geologie pro kombinaci s archeologií se přijímá na základě Testu studijních předpokladů a odborné zkoušky z archeologie.

Pozor!
Na této neoficiální stránce najdete odpovědi na mnoho praktických otázek a můžete nahlédnout do života na univerzitě.

Názor studenta
„Studium geologie na Masarykově univerzitě nepatří k těm nejobtížnějším. V prvním ročníku je největším sítem na studenty mineralogie, ve třetím pak regionální geologie, leč obojí lze s trochou úsilí zvládnout. Nejpříjemnější částí studia je naopak třítýdenní kurz geologického mapování, probíhající ke konci druhého ročníku. Zde se obvykle z ročníku stane parta dobrých přátel. Geologové se pravidelně scházejí na společenských akcích: na jaře a na podzim je to Geologický Šleh a ke konci roku pak Geologičák, jehož součástí je tradiční pasování prváků svatou Barborou. Nelze opomenout možnosti účasti na terénních cvičeních a exkurzích. Ale zpět ke studiu – nedostatkem je absence matematiky a chemie jako povinných předmětů, což vnímám jako handicap, který se se studenty táhne celé studium (nicméně volitelné kurzy jsou k dispozici). Výuka na Ústavu geologických věd probíhá v nově zrekonstruovaných prostorách, v areálu fakulty je menza (a v blízkém okolí několik dalších). Velkou předností brněnské geologie je skvělá fakultní knihovna, která je na jedné z nejlepších úrovní v ČR.“
Míra, absolvent geologie na UK a MUNI

Univerzita Palackého v Olomouci: Přírodovědecká fakulta

Na Univerzitě Palackého můžete vybírat z programu učitelství pro střední školy, pod kterým najdete obor učitelství geologie pro střední školy (pětiletý magisterský prezenční), a programu geologie, který nabízí obory geologie a ochrana životního prostředí – dvouoborový učitelský v kombinaci s biologií, chemií nebo matematikou (bakalářský prezenční), geologie a životní prostředí (bakalářský prezenční), učitelství geologie a ochrany životního prostředí pro střední školy (navazující magisterský prezenční) a environmentální geologie (bakalářský prezenční, navazující magisterský prezenční).

Obsah studia
Bakalářské obory především přinášejí vhled do základních a aplikovaných geologických disciplín a oborů. Pozornost je věnována také hraničním přírodovědným oborů, jako je biologie, ekologie či klimatologie. Studenti se také seznámí se statistikou, prací s počítačem a dvěma světovými jazyky, v případě učitelských oborů je nutností také pedagogická průprava. Důraz se klade také na praktickou část studia. Vhodným výběrem předmětů si studenti volí svou další specializaci.

Uplatnění absolventů
Absolventi, kteří nechtějí pokračovat v navazujícím magisterském studiu, mohou najít uplatnění např. ve státní správě či ve školství.

Výhody
Katedra geologie v Olomouci láká na základní i aplikovaný výzkum a nabízí i spolupráci s komerční sférou.

Přijímací řízení
Informace pro uchzeče najdete zde).

Zdroje: Wikipedia
Zdroj fotografie: stock.xchng

Více informací
UPOL
MUNI
CUNI