Počet vysokoškoláků ze zahraničí roste. Nejvíce je Slováků

12. 6. 2023 | Aktuality

zahraniční studenti v ČR
Zatímco počet českých studentů na vysokých školách loni klesl, počet zahraničních studentů zaznamenal nárůst. Aktuálně české vysoké školy navštěvuje 55 tisíc cizinců. Před deseti lety jich přitom bylo o 15 tisíc méně. Každoročně jich v Česku studuje v průměru o tři procenta víc. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zahraniční studenti navštěvující české univerzity pocházeli z celkem 166 zemí. Největší zastoupení měli Slováci (38 procent). Se 7600 studenty následovali Rusové a Ukrajinci (6200 studentů).

Do Česka míří také studenti z Kazachstánu, Indie, Běloruska, Německa, Itálie, Číny, Íránu, Turecka, Vietnamu, Izraele a USA. Zajímavé je, že ačkoliv na bakalářském a magisterském studiu převažovali studenti z Ruska a Ukrajiny, na doktorském studiu mají větší zastoupení studenti z Indie.

Z ciziny do Česka častěji míří ženy. Většině zahraničních studentů je mezi 20 až 24 lety a studují převážně bakalářské obory. Z celkem 55 tisíc zahraničních studentů je pouze šest tisíc starších 30 let.

Studentů celkově ubylo

Oproti situaci v roce 2012 studuje na českých vysokých školách o 76 tisíc méně lidé. Hlavní příčina podle Českého statistického úřadu spočívá v nižším zastoupení věkové skupiny 20 až 29 let. To je věková skupina, která nejčastěji navštěvuje vysoké školy. Celkem bylo v roce 2022 na vysokých školách necelých 250 tisíc studentů z Česka.

Za posledních deset let, klesl také počet absolventů. Ne všichni studenti totiž školu úspěšně dokončí. Ve srovnání s rokem 2012 dokončilo loni školu dokonce o 38 procent méně studentů.

Studentek je víc než studentů

Ze statistik ČSÚ dále vyplývá, že oproti stavu do roku 2003 na českých školách nyní studuje více žen než mužů. Loni bylo na vysokých školách o 34 tisíc víc studentek než studentů.

Nejvíce lidí, celkem 40 procent, navštěvuje pražské vysoké školy, 20 procent všech vysokoškolských studentů potom najdeme Brně. Největší oblibě se těší Univerzita Karlova s 51 tisíci studenty, s 32 tisíci studenty následuje Masarykova univerzita v Brně. Třetí je Univerzita Palackého v Olomouci, kterou navštěvuje 23 tisíc studentů.

A jaké obory studenty nejvíce zajímají? V posledních letech rostl zájem o přírodní vědy, IT, pedagogiku a lékařství. Naopak počet přihlášek na technické obory a společenské vědy klesal. Většina zahraničních studentů – konkrétně jeden z pěti – studovala obchod, administrativu či právo. Nejméně zahraničních studentů pak volilo obory jako pedagogika, agrikultura a obory spojené s veterinární péčí.

Zdroj: Novinky.cz, Expats.cz

Další články k tématu

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V České republice zůstává pracovat po ukončení studia téměř 50 procent zahraničních studentů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DSZ). Zahraniční studenti jsou se studiem v Česku spokojeni a po absolvování ve většině případů nalézají práci ve stejném či příbuzném oboru. Do průzkumu se zapojilo přibližně 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Zhruba 69 procent z nich …

V Česku v roce 2021 studoval rekordní počet cizinců

V Česku v roce 2021 studoval rekordní počet cizinců

Na českých vysokých školách předloni studovalo více jak 52 tisíc zahraničních studentů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziročním srovnání je to o 4,4 procenta více cizinců než v roce 2020. Nejvíc studentů bylo ze Slovenska. „Nejčastěji se loni cizinci vzdělávali v oborech zdravotní a sociální péče či obchodních, právních a administrativních oborech,“ stojí v publikaci …

Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

Do Česka každoročně míří studenti z celého světa. Za studium sice musí platit, právě výše školného – alespoň v porovnání s anglofonními zeměmi – je ale jedním z největších lákadel pro zahraniční studenty. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím nákladům na život se ale studium v Česku v posledních letech prodražilo. Praha loni dokonce obsadila první místo v žebříčku zemí s nejdražším bydlením ve …