Počet slov nula a deadline se blíží. Jak překonat spisovatelský blok?

4. 3. 2021 | Studentský život

jak_překonat_blokSpisovatelský blok je skutečný a navzdory svému názvu postihuje nejenom spisovatele. Potýkají se s ním i studenti a často v tu nejméně vhodnou dobu – když se blíží termín odevzdání seminárky. Každý student to někdy zažil – kurzor ve Wordu bliká, stránka zůstává děsivě prázdná a vyplodit něco srozumitelného se zdá být nemožný úkol – ovšem není!

Spisovatelský blok vs. prokrastinace

Vyřešit problém můžete až po tom, co odhalíte jeho příčinu. Proto je důležité neplést si spisovatelský blok s prokrastinací. Prokrastinace znamená, že člověk odkládá něco, co nechce dělat. U prokrastinátorů obvykle platí, že jakmile se do psaní pustí, postupují vpřed rychlým tempem. U spisovatelského bloku naopak člověk pracovat chce hned, ale není schopný začít.

Zaplňte prázdnou stránku

Důležité je nějak začít, jakkoliv. S tím mají problém zejména perfekcionisté, kteří každé slovo několikrát obrací v hlavě, než se ho konečně rozhodnou napsat. Prázdná stránka jim imponuje natolik, že často nedokážou napsat vůbec nic. V takových chvílích pomáhá prostě začít psát. Na kvalitě nesejde. První verze není ta závěrečná a vždycky se k ní můžete vrátit.

Stopky pomáhají

I když se vám podaří na chvíli nebýt perfekcionista, začít psát může být obtížné i tak. V takovém případě si můžete vzít na pomoc stopky. Nastavte si je na 25 minut (nebo jinou libovolně dlouhou dobu) a pište, dokud stanovený čas nevyprší.

Během této doby byste se měli soustředit opravdu pouze na psaní a nepřestat psát, i když vám výsledek bude připadat mizerný. Jakmile stopky přestanou odměřovat čas, můžete si dát pauzu. Mnohdy se však stane, že i po 25 minutách budete mít chuť pokračovat v psaní dál.

Psací rituál je základ

Když vrcholoví sportovci hovoří o tajemství svého úspěchu, často zmiňují oblíbený rituál, bez kterého se před důležitým zápasem neobejdou. Rituály ale nejsou jen pro pověrčivé lidi, mají i psychologický efekt – člověka připravují na určitou činnost. Kromě sportu to může být i psaní seminárky. Mezi nejčastější rituály patří poslouchání hudby, která prokazatelně pomáhá se soustředěním. Když budete poslouchat ten stejný playlist před psaním, vytvoříte si tím silnou asociaci a mozku dáte signál, že je načase začít psát a soustředit se.

Někteří lidé si například před prací rádi připraví kávu nebo čaj. Je možné tento rituál posunout ještě o level výš a vždycky, když budete psát, si připravit určitou příchuť čaje. Stejně jako v případě hudby můžete i takto postupně vytvořit asociaci a s prvním douškem aktivovat šedou kůru mozkovou do režimu psaní.

Psaní a editace jsou dvě rozdílné věci

Automatické opravy textu vám sice usnadní práci, ale mohou být i kontraproduktivní. Červeně podtržená slova totiž člověka vybízejí k tomu, aby přestal psát a místo toho začal opravovat již napsané. Hrozí, že si kvůli tomu zabrzdíte volný proud myšlenek a pokračovat v psaní bude pak nesmírně těžké. Na editace bude dost času, až bude první verze seminárky hotová.

Nejjednodušším způsobem, jak tomuto vyrušení zabránit, je vypnout automatické opravy textovém editoru. Takhle už vás žádné chyby a přelkepy rozptylovat nebudou.

Změna prostředí nejenom pro psaní

Změnit prostředí, kde se člověk pohybuje, pomáhá nejenom při psaní, ale i při učení. Kvůli pandemii není moc míst, kde by se dalo ponořit do učení, ale přesto existuje pár variant, jak svou každodenní rutinu ozvláštnit. Můžete například psát venku, pokud máte dvůr a počasí to dovolí, vyměnit židli za gauč nebo pracovní stůl za ten v kuchyni, či zkusit pracovat vestoje místo vsedě.

Přestávky prospívají psaní

Přestávky jsou prospěšné jak při psaní, tak i při učení. Vaše podvědomí díky nim získá čas vyřešit problém, který jste se vy vědomě snažili rozlousknout. Řešení vás pak může napadnout v okamžiku, kdy děláte něco úplně jiného.

Mnoha lidem pomáhá, když si během pauzy jdou zacvičit: krev se rozproudí, myšlenky uvolní a nápad je na světě. Můžete si taky vyrazit na procházku nebo si dát šlofíka. Na projíždění sociálních sítí raději zapomeňte, během přestávky je totiž nutné, aby si váš mozek na chvíli odpočinul.

Zdroj:
collegeinfogeek.com

Další články k tématu