Po Brně bude mít kampus i Ústí nad Labem

16. 12. 2004 | Aktuality

Fakulty, koleje, knihovna, menza, tak by měl vypadat nový kampus v areálu bývalé Masarykovy nemocnice v centru Ústí nad Labem, který bude spadat pod Univerzitu J. E. Purkyně. Nemocnice se přestěhovala do moderního komplexu ve čtvrti Bukov již před rokem, v centru zůstala stomatologie a oční oddělení. Magistrát podepsal s univerzitou dohodu o spolupráci: objekty a pozemky připadnou univerzitě za korunu, musí však

Fakulty, koleje, knihovna, menza, tak by měl vypadat nový kampus v areálu bývalé Masarykovy nemocnice v centru Ústí nad Labem, který bude spadat pod Univerzitu J. E. Purkyně. Nemocnice se přestěhovala do moderního komplexu ve čtvrti Bukov již před rokem, v centru zůstala stomatologie a oční oddělení. Magistrát podepsal s univerzitou dohodu o spolupráci: objekty a pozemky připadnou univerzitě za korunu, musí však zaplatit daň z převodu nemovitostí, cca milion korun. Dvě budovy pak bude muset škola odkoupit od soukromníků. Kampus by tak měl celkově vyjít asi na tři a půl miliardy korun, které by měly jít především z evropských fondů a státních dotací.

Jako první by se měla do kampusu nastěhovat Fakulta užitého umění, a to již za dva až tři roky. Celá univerzita by to pak měla zvládnout do roku 2015. Opuštěné nemovitosti získá zpět město nebo je škola prodá.

Někteří studenti v diskusi s rektorem Zdeňkem Havlem vyjádřili zájem o udržení historické hodnoty sto let starého areálu. Nechtějí, aby se budovy bouraly, rektor však tvrdí, že na dalekosáhlou přeměnu a její naplánování nejsou peníze.

Další z kampusů v České republice by měl vyrůst v Terezíně na Litoměřicku, kde však radnice dosud neuspěla s žádostí o peníze z Evropské unie.

Zdroj: ČTK