Pět tipů, kam v létě vyrazit na festival. Vyberete si literaturu nebo film?

5. 7. 2021 | Studentský život

letní festivalyVelké hudební festivaly jako Colours of Ostrava a České hrady se letos kvůli pandemii opět nekonají. Přesto se v létě uskuteční celá řada komornějších akcí, na kterých byste rozhodně neměli chybět. A zdaleka to nejsou jen ty hudební. Během letošního léta se můžete setkat se středověkou loutnou i provazochodkyní.

Pro milovníky literatury

„Buď  – a nebo“. Tento verš pochází z pera českého básníka Petra Kabeše a je heslem letošního Měsíce autorského čtení. Autoři v rámci něj živě představí svou tvorbu postupně v Brně, Ostravě a Bratislavě. V ukrajinském Lvově si pak mohou literární fandové vychutnat autory on-line. Festival startuje 1. července v Brně a poběží nepřetržitě celý měsíc.

Každý rok se festivalu vedle domácích autorů účastní i literáti z jedné vybrané země. Letošním čestným hostem festivalu je Slovensko. Každý červencový večer se tak můžete zaposlouchat do tvorby jednoho slovenského a jednoho českého autora. Zavítáte do brněnského Divadla Husa na provázku na Lucii Faulerovou, čerstvou držitelku Ceny Evropské unie za literaturu? Nebo si radši počkáte pár dní na již skoro kanonického spisovatele Jaroslava Rudiše?

Libo barokní koncert?

Mezi 20. červencem a 5. srpnem se v pražských kostelích, palácích a zahradách rozezní skladby dob minulých – od středověku po rokoko. Letní slavnosti staré hudby vás přenesou o několik století zpět do prostředí šlechtických dvorů. Tuzemský soubor Collegium Marianum a další zahraniční hosté svými hlasy i historickými hudebními nástroji znovu oživí skladby speciálně zkomponované například pro francouzského krále Ludvíka XVI. Ve světové (novodobé) premiéře se představí krátká opera skladatele Françoise Colina de Blamont, který skládal hudbu právě pro francouzský dvůr. Operu bude doprovázet i sedm pěveckých sólistů přímo z Centra barokní hudby ve Versailles.

Komu chybí velké festivaly

Tak jako v roce 2020, tak i letos museli pořadatelé jednoho z větších hudebních festivalů své původní záměry přehodnotit. Tento rok hudební festival Přehrady fest proběhne s omezeným počtem účastníků v původních termínech. To znamená poslední červencový víkend na Vranovské přehradě a první srpnový víkend na přehradě Seč.

Pořadatelé díky „light“ verzi festivalu alespoň mohou slíbit menší fronty u stánku s občerstvením, a naopak větší šance získat foto i podpisy od kapel. Můžete se těšit na Tomáše Kluse, Pokáče nebo kapelu UDG.

Pro filmové fajnšmekry

Již 47. ročník Letní filmové školy letos přivítá Uherské Hradiště. Od 6. do 12. srpna se otevřou promítací sály, kde budete moci zhlédnout nejnovější české filmy, ale také světové klasiky. Letošním tahákem je japonský režisér Akiro Kurosawa, kterým se například inspiroval George Lucas, původní režisér Hvězdných válek. Zajít pak můžete také třeba na němý německý film ze 30. let doprovázený živou hudbou.

„Filmovka“ není jen o sledování filmů, ale také o debatách a poznávání filmů z jiných perspektiv. Program je tak doplněn o workshopy, besedy a semináře. Pokud přece jen filmů budete mít dost, můžete navštívit literární stan, výstavu fotografií olympijských okamžiků, divadelní představení Járy Cimrmana Záskok nebo koncert Dana Bárty a skupiny Ilustratosphere.

Kam se posunul cirkus

Provazochodkyně balancující v několikametrových výškách bez jištění, žonglérská galashow, groteskní souboj o nadvládu nad toaletami nebo šest akrobatů pohazujících sebou navzájem. To vše je mezinárodní festival nového cirkusu Letní Letná. Odehraje se ve druhé polovině srpna v pražských Letenských sadech.

Nový cirkus se od toho klasického liší tím, že jsou hlavními účastníky lidé a krocení zvěře je zapovězeno. Podle stránek festivalu nový cirkus „testuje umělecké i fyzické hranice projevu“. Slučuje akrobatické umění, žonglování, moderní tanec a pohybové divadlo. Představení se také liší tím, že nesou jednotný příběh nebo poselství, není to tedy jen náhodný mix cirkusových kousků.

Zatímco večer se můžete nechat okouzlit představením naplněným klaunskou mimikou i heroickými akrobatickými výkony, přes den můžete odpočívat v Letenských sadech. Zde jsou zdarma připraveny doprovodné programy v podobě cirkusových a výtvarných dílen nebo koncertů.

Zdroje, detailní informace o akcích a program: www.prehradyfest.cz; www.letnislavnosti.cz; www.lfs.cz; www.letniletna.cz

Další články k tématu

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Většina vysokoškoláků již před nějakým tím týdnem úspěšně složila všechny zkoušky a nyní si může užívat blažené volno. Pokud je tedy nečeká opravný termín nebo rozepsaná diplomka. Ať tak či tak, léto patří festivalům! Přinášíme přehled těch nejzajímavějších. Frenštát pod Radhoštěm bude ve dnech 9. až 10. července hostit festival Horečky Fest, na němž vystoupí …