Pět rad pro mladé podnikavce: Jak být vidět on-line?

15. 2. 2023 | Studentský život

Studentské podnikání
Většina podniků zanikne během prvního roku existence, proto se vyplatí vědět, jak postupovat, aby se i váš podnik nezařadil mezi ty neúspěšné. Podnikání nutně neznamená, že vedete vlastní firmu. Týká se to i freelancerů a vlastně všech, kteří mají nějaký nápad nebo nabízí službu, se kterými chtějí na trhu uspět. A to bez internetu nejde. Takže jak být vidět on-line?

Aby vás našel vyhledavač

SEO neboli optimalizace pro vyhledavače je v dnešní době základem úspěšného podnikání. V praxi to zjednodušeně znamená, že na vašich stránkách používáte specifická klíčová slova nebo fráze a odkazy. Ty přispívají k tomu, aby se váš web umísťoval na předních pozicích ve vyhledavači. SEO je tak trochu umění, a navíc se neustále vyvíjí. Pár základů můžete zvládnout sami, třeba zjistit, které slovo nejčastěji lidé vyhledávají v souvislosti s vaším oborem podnikání. Nicméně pokud máte rozpočet, vyplatí se investovat do služeb odborníka na SEO.

Ošklivý web neprodává

Vaše webová stránka by měla vypadat tak, aby z ní návštěvník hned po rozkliknutí nechtěl utéct. Může být nápaditá, ale vždy by měla být dostatečně přehledná. Chybět by neměly informace o vás, nabízených službách, ukázky předchozí práce nebo reference a samozřejmě kontakt na vás.

Stejně jako u SEO platí, že na vývoj stránky nemusíte být sami. Pokud si nevíte rady, nebojte se obrátit na webové designéry anebo se podívejte, jak to dělají jiní, úspěšnější podnikatelé. Aktuálně frčí minimalismus, milionem kategorií a přeplácaným designem tak u návštěvníků příliš nepochodíte.

Lidé mají rádi příběhy

Ačkoliv by se mohlo zdát, že blogování je dávno mrtvé, minimálně u podnikání tomu tak není. Blogování a SEO ve skutečnosti kráčí ruku v ruce. Čím víc obsahu nabídnete, tím víc pozornosti to přiláká. Pokud na svých stránkách tedy nemáte sekci blog, měli byste zvážit její založení.

V případě, že sami nejste literárně zdatní, můžete si najmout copywritery, kteří vám napíšou příspěvek na relevantní téma. Vedle blogů můžete vytvářet také vlogy – tedy video blogy – anebo kombinovat obojí.

Bez kontaktů neprorazíte

Slovo networking se ve světě podnikání skloňuje často z dobrého důvodu. Samotný nápad totiž nestačí, musíte mít i podpůrnou síť. V dnešní době nemusíte navazovat kontakty s lidmi osobně, stačí zabrouzdat na sociální sítě. Stránkou, kde se podnikatelé a další pracovníci často sdružují, je LinkedIn. Oslovovat lidi ale můžete i přes další sociální sítě. Tam vám s propagací můžou pomoct již zavedené podniky nebo osobnosti – třeba výměnou za váš produkt.

Značka není jen obrázek

Značka je jedním z nejdůležitějších komponentů podnikání. A není to jenom pouhý obrázek. Je to jméno, reputace, kvalita … prostě něco, co si každý bude neodmyslitelně spojovat s vaším nápadem. Důležitá je jednoznačnost. Značka by měla být taková, aby i náhodný návštěvník vašeho webu okamžitě pochopil, co přesně nabízíte. Pokud po načtení webu člověk nedokáže říct, na co se zaměřujete a co od vás může očekávat, radši půjde o web dál.

Vymyslet vlastní značku není vždy jednoduché, a i když to není jen o obrázku, tak i grafická stránka je důležitá. Opět však platí, že existují odborníci, kteří vám s tím pomůžou.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

Brian Spinner, student na Univerzitě v americkém Marylandu, si chtěl původně vydělat na výlet během jarních prázdnin. V březnu se tak společně s dalším studentem domluvili, že budou prodávat své nenošené oblečení před knihovnou univerzity. U jednorázového výdělku ale nezůstalo. Spinnera totiž napadlo, že vedle retro kousků může začít prodávat i oblečení vlastního designu. Založil tak start-up Old …

Newton University získala členství v prestižní Business Graduates Association

Newton University získala členství v prestižní Business Graduates Association

NEWTON University s potěšením oznamuje, že se stala členem v Business Graduates Association (BGA), mezinárodní organizaci se sídlem v Londýně, která zajišťuje členství, akreditace a kvalitu pro prestižní světové byznysové školy. NEWTON University sídlící Praze, Brně a Bratislavě, se pyšní řadou ocenění. Jedním z nich je například fakulta roku, kterou sami studenti udělili NEWTONU již …