Pět otázek pro... Cyrila Höschla

30. 7. 2010 | Stojí za přečtení

S Cyrilem Höschlem se můžete setkávat v posluchárnách 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity a na Lékařské fakultě univerzity P. J. Šafárika v Košicích i na stránkách bezpočtu odborných publikací a peridoik, na kterých se podílí. Během své kariéry stanul v čele lékařské fakulty, stal se ředitelem Psychiatrického centra, prezidentem Asociace evropských psychiatrů a Evropské federace lékařských akademií i předsedou České lékařské akademie. Nejvíce lidí jej však zná z jeho pravidelné rubriky v týdeníku Reflex, kde odpovídá čtenářům na otázky spojené s duševními i životními problémy. Jak vzpomíná tento pozoruhodný vědec a pedagog na svá studentká léta?

1) Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl?

Vystudoval jsem Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Jako poměrně univerzálně použitelný a nevyhraněný typ jsem se tehdy, v roce 1967, hlásil na tři školy: Vysokou školu strojní v Liberci, kde jsme bydleli, a pak na medicínu a na psychologii na Filozofickou fakultu Karlovy univerzity. Protože jsem jako první udělal úspěšně přijímačky na medicínu, tak jsem na ni nastoupil.

2) Co Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese?

Celostní pohled na člověka. Byl jsem pod vlivem charismatických představitelů naší medicíny profesorů Sekly, Charváta, Johna, Wenkeho, Vondráčka a dalších. K tomu se přidala osobnost mého prvního ředitele na psychiatrii profesora Hanzlíčka. Zasažen jimi se cítím dodnes. Hlavně poznáním, že všechno je jinak, než jak se to jeví.

3) Kdybyste si mohl vybrat dnes znovu, co byste studoval a kde? Volil byste např. možnost studia v zahraničí?

Studoval bych opět tady, opět na Karlově univerzitě, ale možná bych váhal, na které fakultě. Asi bych dnes chtěl zkusit nové kurikulum na třetí. V zahraniční bych si dal tak jednu stáž a jeden dva semestry. Víc asi ne.

4) Co se vám vybaví, když se řekne „studentský život“?

Kolej 5. května ve Slavíkově ulici na Žižkově, koncerty v Rudolfinu „na stojáka“, Semafor, Srazy spřízněných duší (Jonášklub), běžky doma v Jizerských horách, kolo přes Ještěd.

5) Co byste vzkázal těm, kteří se chtějí hlásit na obor, který jste studoval vy, popř. uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Že je to těžké studium, plné odříkání. A satisfakce přichází oproti jiným profesím s velkým zpožděním. Ale stojí to za to.

.(Cyril Höschl na Gala večeru Česká hlava (18.11.2008))

Pozn.: Na úvodní fotografii je Cyril Höschl (vlevo) s věhlasným lékařem Zdeňkem Mařatkou. Obě fotografie pochází z fotogalerie stránek Cyrila Höschla.

Oficiální stránky Cyrila Höschla: www.hoschl.cz

Další články k tématu