Otevření středních škol přišlo v nesprávný čas, kritizují ředitelé

4. 6. 2021 | Aktuality

Otevření středních školStřední školy se vypořádávají s řadou organizačních problémů. Musí skloubit přijímací zkoušky, prezenční výuku na nižším stupni víceletých gymnázií a od 24. května i výuku ostatních studentů. Zároveň organizují maturity za přísných hygienických podmínek, včetně pravidelného testování, které si školy musí samy zajistit. Někteří zástupci středních škol jsou proto toho názoru, že plně otevřít od 24. května nebyl ten nejlepší nápad.

Ve stejnou dobu, kdy došlo k úplnému obnovení výuky, totiž maturanti začali psát didaktické testy. Na některých školách se proto rozhodli, že bude i nadále pokračovat distanční výuka. Někde studenti dostali studijní volno.

Jiné školy zase posunuly návrat vyšších ročníků do lavic o den. Patřilo mezi ně například Gymnázium Benešov. „Nejde to logisticky zvládnout v pondělí, abychom testovali 400 lidí, plus tady dělali ještě písemky,“ vysvětlil ještě před otevřením škol ředitel gymnázia Roman Hronek.

Pražské gymnázium Voděradská zase přistoupilo k úpravám rozvrhu. „Musíme upravit rozvrh. Třeba půlené hodiny se dělit nebudou, abychom se vešli,“ řekla ředitelka gymnázia Jitka Fišerová. „Na jednu stranu jsem ráda, že i tyto děti konečně jdou do školy, ale na druhou stranu načasování není ideální. Kdyby nastoupily o týden dřív, bylo by to lepší,“ dodala Fišerová.

Problém pro školy představuje především povinné testování. To je náročné jak z hlediska logistiky, tak i času. Na tuto skutečnost poukázal například Zdeněk Bergman, ředitel víceletého gymnázia v Teplicích. Gymnázium pro celkem 630 studentů nachystalo tři testovací centra s antigenními testy.

Na náročnost masivního testování poukázala i Šárka Staníčková, ředitelka ostravského gymnázia Hrabůvka. „Způsobí to docela velké problémy, protože se nám vrací najednou všichni studenti, což je 17 tříd. Do toho budou probíhat maturitní zkoušky. A aby toho nebylo málo, (…) začnou chodit rodiče budoucích studentů pro rozhodnutí o přijetí,“ okomentovala situaci Staníčková.

Zdroj: Novinky.cz