Otevřená věda - studentská konference v Praze

25. 9. 2006 | Aktuality

Dvoudenní konference čtyřicítky mladých výzkumníků se koná v těchto dnech v Praze. Referáty vypovídají o zájmech studentů. Posluchači uslyší přednášky o gama záření, plazmatu, plazmochemickém čištění vody, zjišťování geneticky modifikovaných organismů v potravinách nebo o modelování schizofrenie na potkanech.

Téměř čtyřicet mladých výzkumníků předvádí výsledky svého ročního úsilí na pracovištích Akademie věd a vysokých škol. Referáty vypovídají o zájmech studentů. Posluchači uslyší přednášky o gama záření, plazmatu, plazmochemickém čištění vody, zjišťování geneticky modifikovaných organismů v potravinách nebo o modelování schizofrenie na potkanech.

„Překvapilo mě, že jsem se tam setkal se spoustou milých a příjemných lidí, kteří se ke mně chovali jako k rovnocennému kolegovi,“ uvedl pro ČTK sedmnáctiletý student Gymnázia Opatov Michal Roskot. Už asi rok dochází na výzkumné pracoviště mikrovlnné molekulární spektroskopie vysokého rozlišení Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde se zabývá měřením záření různých frekvencí.

Účastnil se už také mezinárodní konference, kterou toto pracoviště pořádalo. Seznámil se na ní s laureátem Nobelovy ceny za fyziku, německým vědcem Theodorem Hänschem. Ten získal loni spolu se dvěma americkými kolegy nejprestižnější světové vědecké ocenění za objevy, které umožňují přesnější popis chování světla.

V prvním roce projektu se podařilo na vědecká pracoviště umístit 149 studentů pražských gymnázií a odborných škol. Studenti se úspěšně zapojili do výzkumu nebo zahájili výzkumy vlastní. Ukázalo se, že mnozí jsou i v tak nízkém věku schopni systematické vědecké práce a s jejími výsledky jsou s to seznámit odbornou i laickou veřejnost.

V Česku je to vůbec poprvé, kdy dostali středoškoláci takovou příležitost, uvádějí pořadatelé. Projekt Otevřená věda financuje Evropský sociální fond, stát a hlavní město Praha. Začal 1. září 2005 a trvat bude do konce srpna 2007.

Zdroj: ČTK