Olomoučtí studenti protestovali smutečním průvodem

2. 12. 2003 | Aktuality

Stovky vysokoškoláků dnes vyšly do ulic centra Olomouce. Studenti Univerzity Palackého chtějí smutečním pochodem vyjádřit svůj nesouhlas s…

Stovky vysokoškoláků dnes vyšly do ulic centra Olomouce. Studenti Univerzity Palackého chtějí smutečním pochodem vyjádřit svůj nesouhlas s ne­vyhovujícími podmínkami a stavem, který již několik let panuje v českém školství a nyní se ještě více vyhrocuje.

Studenti uspořádali protest symbolickou formou jako pohřební průvod: městem nesli za doprovodu smuteční hudby urnu obsahující „ostatky“ českých vysokých škol. Ta by měla zítra doputovat do Prahy před poslaneckou sněmovnu, kde se uskuteční protestní akce vysokoškolského odborového svazu vysokých škol. Studenty pořádají akci, která má podobný symbolický význam jako ta, která se zde uskutečnila v roce 2001. Tehdy kat (symbol ministra školství) popravil všechny fakulty olomoucké univerzity.

Protestní akce, které se konají ve více univerzitních městech v České republice, jsou reakcí na snížení rozpočtu vysokých škol. Poslanci nejsilnější vládní strany na návrh poslance Michala Krause totiž snížili sumu, kterou požadovala ministryně Buzková pro vysoké školství, o 150 milionů korun. Návrh Rozpočtového výboru sněmovny počítá s tím, že tato suma bude sebrána na úkor peněz, které by měly univerzity využít na investiční projekty.

Zdroj: čtk, lidovky.cz