Od zoufalství po vítězství aneb 7 fází vysokoškoláka

24. 3. 2018 | Studentský život

Vysoká škola vás změní, ať už chcete nebo ne. Po počátečním okouzlení následuje většinou vystřízlivění. Vztah studenta k jeho alma mater se tak vlastně ani tolik neliší od jakéhokoliv jiného vztahu. Abyste se mohli pořádně připravit, sestavili jsme pro vás seznam fází, kterými si při studiu nejspíš projdete.

1.       Nadšený začátečník

Touto fází si nezbytně nutně projde každý vysokoškolák. Některé to přejde hned po prváku, jiní se do ní vrací opakovaně na začátku každého semestru. Fáze se vyznačuje pečlivě připravenými psacími potřebami, zářivě novými sešity/ nabitými noťasy a hlavně nezdolným odhodláním. Fáze zpravidla končí, když učitel řekne, že neeviduje docházku.

2.       Totální zoufalství

Potom, co vám trvalo šest hodin získat studijní potvrzení a další týden studentskou kartu, plus k tomu připočítáte několik dalších desítek hodin rešerše, hledání studijního oddělení a studijní referentky, jste tak akorát zralí to celé zabalit. Ale jen do té doby, než zjistíte, kolik času a papírovaní by vás stálo vyřídit si žádost o ukončení studia. Takže jedeme dál.

3.       Salámista

Už jste na škole pár měsíců a došlo vám, že nic neřeší problémy tak jako pořádná party. Ať už epický mejdan na koleji, nebo one man show před monitorem počítače u seriálu s lahvinkou lahodného a hlavně levného moku. Ten levný mok tam každopádně figurovat bude tak či tak, protože jste student, že jo.

4.       Učitel je také člověk

V této pokročilé fázi přicházíte na to, že i ten nejobávanější vyučující je také jenom člověk. A často mnohem zmatenější než vy. Pokud nestudujete vyloženě IT školu, projeví se to zejména při spouštění jakékoliv techniky, kdy je zpravidla nutné povolat odborného technika, případně při páté konzultaci diplomky, kdy už jste vzdali veškerou naději, že si vás váš vedoucí zapamatuje a už se automaticky představujete.

5.       Dám si to na pozdějc

Ani rodiče, kteří vám vyhrožují dospělostí, ani vyučující, který vám před obličejem mává kilometrovým seznamem četby. Prostě neexistuje skoro nic na světě, co by vás donutilo plnit zkoušky a odevzdávat seminárky dřív než v nejzazší možný termín. Když si to tak vezmete, tak vlastně odevzdáváte vždy jen pod pohrůžkou smrti. Proč jinak by se pro termín odevzdání používalo magické slovíčko DEADline.

6.       Totální zoufalství vol.2

Fáze tři a pět jsou tak nějak propojené. A společně vás často přivedou až do fáze šest. V ní už vám deadlajny klepou na dveře takovým způsobem, div je nevyrazí z pantů a energeťáky do sebe klopíte s takovou kadencí, že si dříve či později uženete tenisový loket. V této fázi v sobě někteří objeví superschopnost, kterou zasvěcení nazvali „semestr za jednu noc a méně“, ostatní si předmět zapisují opakovaně.

7.       Vítěz

Motivace dojde dříve či později každému studentovi, ale fáze tři to jistí. Pokud ani to nepomůže, mezi ty největší motivace patří deadlajny, které si vás nakonec najdou samy. Ať už se stane cokoliv, semestr prostě jednou skončí. Pokud jste úspěšně došli až sem, jste jasný vítěz a čeká vás pár chvil zaslouženého volna… než začne další semestr.

 

 

Další články k tématu