Od příštího roku by mohli studenti dostávat příspěvek na bydlení

29. 1. 2004 | Aktuality

Od příštího roku by mohli studenti vysokých škol dostávat od státu přímé příspěvky na bydlení. Nárok na příspěvky by měl mít každý, kdo řádně a úspěšně studuje (neprodlužuje si studium) a bydlí mimo okres, ve kterém sídlí jeho vysoká škola.

Od příštího roku by mohli studenti vysokých škol dostávat od státu přímé příspěvky na bydlení. V tomto smyslu se 25. ledna vyjádřil předseda Studentské komory Rady vysokých škol Jiří Nantl. Podle něj by měl od roku 2005 dostávat příspěvky na bydlení každý, kdo řádně a úspěšně studuje (neprodlužuje si studium) a bydlí mimo okres, ve kterém sídlí jeho vysoká škola.

 „Smyslem reformy je dát peníze studentům tak, aby dotace šla tam, kde lidé chtějí studovat, a ne tam, kde jsou koleje. Musíme studenty osvobodit od závislosti na dotování kolejí a dát jim peníze, aby měli svobodu volby,“ uvedl dále Nantl. Reforma by podle něj měla studenty také motivovat k tomu, aby studium ukončili včas.

Zmíněný příspěvek by měl činit asi 6.600 korun za rok a dostávat by jej mělo asi 96.000 studentů. To je asi o třetinu víc než v současnosti, kdy stát dotuje celkem 68.000 lůžek využívaných studenty bydlícími na kolejích, každé z nich sumou přibližně 8.900 korun ročně. Pokud by došlo k uskutečnění reformy financování ubytování, bude třeba počítat i s následným zvýšením cen za ubytování na kolejích.