Od 1. září se děti opět vrátí do školních lavic. Výuka bude v běžném režimu

15. 8. 2020 | Aktuality

otevření školKvůli pandemii covid-19 zůstala od března většina žáků a studentů doma a výuka probíhala distančně. Od nového školního roku by se však všichni měli vrátit do školních lavic a ke znovuzavedení domácí výuky by dojít nemělo. Změnit by to mohl pouze nepříznivý vývoj pandemie v Česku.

Na plánu, jak by školy v případě zhoršení situace měly reagovat momentálně pracuje ministerstvo školství a některé kraje. Pravidla by měli zveřejnit někdy v polovině srpna.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je ale už nyní pravděpodobné, že jeden případ nákazy celou školu neuzavře. „Asi nebude nutné kvůli jednomu nakaženému studentovi zavírat celou školu, stačí, když třída půjde do karantény,“ uvedl ministr. Ministr školství Robert Plaga doplnil, že celá škola by se zavřela jen v případě kritického nárůstu počtu nakažených.

Případná distanční výuka by se pak řídila pravidly, které ministerstvo školství již dříve představilo v novele školského zákona.

Podle této novely by muselo dojít ke zjednodušení výuky. Učitelé by v případě potřeby měli změnit své metody a například snížit množství látky nebo počet hodin, aby se u jediného počítače v domácnosti mohlo vystřídat více studujících sourozenců.

Školám novela také ukládá povinnost zohlednit individuální podmínky studentů, kteří se nově distanční výuky musí účastnit povinně. „Přijetí novely školského zákona, která počítá s povinností žáků se distančním způsobem vzdělávat, předpokládá i hodnocení žáků,“ dodal podrobnosti k novele Ondřej Macura, ředitel odboru komunikace ministerstva školství. Pokud by se žák bez řádné omluvy distanční výuky nezúčastnil, škola by z toho mohla vyvodit postihy. V období nouzového stavu se do on-line výuky nezapojila asi desetina žáků.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/