Ochránce rostlin, učitel, politolog. Co studovali nově zvolení poslanci?

25. 10. 2021 | Aktuality

vzdělání českých poslancůVolby do Poslanecké sněmovny už jsou za námi a momentálně se čeká na jmenování nového premiéra a následný vznik nové vlády. Předsedy jednotlivých politických stran a hnutí, které ve volbách uspěly, známe z různých televizních debat a tiskových konferencí. Víte ale, jak se jim vedlo na vysoké škole a co studovali? Zapátrali jsme v archívech i hlubinách internetu a zjistili jsme to pro vás.

Babiš: obchodník

Předseda hnutí ANO a současný premiér Andrej Babiš byl před vstupem do politiky především zdatným obchodníkem. Svůj titul Ing. získal na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě. Studoval zde v polovině sedmdesátých let a prošel s vyznamenáním. Jeho diplomová práce podle školy již není v archivech dostupná. Dochoval se jen název: Všeobecná dohoda o clech a její vliv na liberalizaci mezinárodního obchodu. Informovaly o tom Seznam zprávy v roce 2018.

Výsledek ve volbách: ANO získalo nejvíce mandátů ze všech volebních subjektů – celkem 72.

Fiala: profesor

Předseda ODS Petr Fiala má pověst klidného a distingovaného profesora. V minulosti byl spoluzakladatelem politologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, rektorem Masarykovy univerzity i ministrem školství.

Svou akademickou kariéru začal v 80. letech na Filozofické fakultě brněnské univerzity (tehdy ještě Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně), kde vystudoval obor český jazyk a dějepis. Po revoluci si dodělal dva doktoráty, docenturu, a nakonec v roce 2002 profesuru v oboru politologie. Posledním úspěchem je pak profesní studium v Anglii a v Brně, které mu vyneslo neakademický titul LL.M. z oblasti korporátního práva.

Výsledek ve volbách: ODS kandidovala do Poslanecké sněmovny v rámci koalice SPOLU, která získala celkem 71 mandátů. Samotná ODS jich má 34 – nejvíc v rámci koalice.

Rakušan: učitel

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan byl dříve nejen starostou města Kolín, ale také gymnazijním učitelem. Na přelomu milénia zakončil studium germanistiky a historie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích magisterským titulem. V roce 2007 k němu poté přidal bakalářský titul z oboru školský management na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jeho závěrečná práce Úloha ICT v podmínkách řízení školy byla nakonec hodnocena známkou „velmi dobře“. V práci zabývající se informačními komunikačními technologiemi ve školství ocenili vedoucí i oponent mimo jiné barevné provedení grafů.

Výsledek ve volbách: STAN kandidovalo v koalici s Piráty. Preferenční hlasy voličů jim vysloužily celkem 33 křesel.

Jurečka: ochránce rostlin

Předsedou KDU-ČSL je zemědělec a taktéž bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Tento milovník traktorů, florbalu i hry na tubu se také pyšní vysokoškolským titulem. Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně zakončil titulem inženýr. Jeho oborem se stalo rostlinolékařství, konkrétně ochrana rostlin.

Výsledek ve volbách: KDU-ČSL se stala druhou nejúspěšnější stranou v rámci koalice SPOLU. Lidovci ve volbách získali 23 mandátů.

Okamura s maturitou

Ústřední postavou a zároveň předsedou hnutí SPD je Tomio Okamura. Po matce má české kořeny a po otci korejsko-japonské. Většinu svého mládí ale strávil Československu, kde také vystudoval střední chemicko-průmyslovou školu. Ačkoli hned po maturitě zkoušel štěstí v Japonsku, dveře na vysokou mu zavřel nedostatek financí. Maturita je tak jeho nevyšším dosaženým vzděláním.

Výsledek ve volbách: SPD voliči přiřkli rovných 20 poslaneckých křesel.

Pekarová Adamová: management

Markéta Pekarová Adamová vedla do voleb politickou stranu TOP 09. Svou vysokoškolskou kariéru odstartovala mezi lety 2006 až 2008, kdy úspěšně vystudovala bakalářský program na katedře Andragogiky a personálního řízení. Ta spadá pod Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy. Studium zakončila bakalářskou prací Zaměstnavatelnost zdravotně postižených občanů.

Velmi překvapující je zjištění, že řada zdravotně postižených nemá zájem si nalézt plnohodnotné zaměstnání a raději zůstává dobrovolně nezaměstnaná. Stejně tak je nutné pojmenovat další z problémů, který v této oblasti panuje. Tím je nedostatečná evaluace projektů zaměřených na zdravotně postižené v rámci pomoci s jejich zaměstnáváním, resp. motivaci k hledání zaměstnání,“ píše mimo jiné v úvodu své práce Pekarová Adamová.

Na další etapu studia politička přešla na Masarykův ústav vyšších studií spadající pod pražské České vysoké učení technické, kde studovala ekonomii a management. Po dvou letech mohla začít užívat titul inženýr a na světě byla diplomová práce s názvem Diversity management.

Výsledek ve volbách: TOP 09 kandidovala v koalici SPOLU. Strana získala celkem 14 křesel.

Bartoš: programátor a teolog

Šéf Pirátů Ivan Bartoš již na střední škole vyjel do Spojených států, kde úspěšně odmaturoval. Českou maturitu si následně doplnil i v rodném Jablonci nad Nisou. Zpočátku studoval teologii na Fakultně husitské teologické UK a informační vědu a knihovnictví na Filozofické fakultě téže univerzity. Úspěšnější byl nakonec v informatice. Studium zakončil doktorátem a disertační prací s komplikovaným názvem Metodologie a problémy při transformaci dat a určení jejich významu v rámci integrace heterogenních informačních zdrojů.

Volební výsledek: Piráti kandidovali v koalici společně s hnutím STAN. Kvůli preferenčním hlasům získali ale jen pouhá čtyři křesla ve Sněmovně. 

Zdroje: marianjurecka.cz, MUNI.cz, piráti.cz, repozitáře závěrečných prací, SPD.cz, starostové-nezávislý.cz, top09.cz

Další články k tématu

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Rada Národního akreditačního úřadu odsouhlasila odebrání institucionální akreditace Mendelovy univerzity. Týká se to doktorských studijních programů v ekonomických vědách. Univerzitě zároveň odebrala možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině i angličtině. Rozhodnutí zatím není pravomocné, škola zváží další kroky. Úřad škole institucionální akreditaci odebral, protože Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy univerzity podle něj nedokázala …