Vinnetou z ČVUT. Studentská divadla

27. 8. 2013 | Přijímací řízení

Studentské spolky neoddělitelně patří k vysokoškolskému koloritu. Provozovat ochotnické divadlo na neuměleckých školách chce pořádnou dávku zapálení. Bohužel někdy se entuziazmus časem vytratí, ale existuje řada amatérských divadel, které žijí i po několikáté generační výměně studentů.

Masarykova univerzita divadlu zaslíbená

Jestli hledáte vysokou školu podle počtu divadelních spolků, tak budete na brněnské Masarykově univerzitě spokojeni. Působí tu hned tři.

P.Ú.D. neboli Průšovo umělecké (úchylné) divadlo vzniklo na půdě Fakulty sociálních studií. Jméno divadlo zdědilo po svém zakladateli Alexandru Průšovi. První nastudovaná hra Potopa měla premiéru již v roce 2007. Po ní následovaly odlehčené hry jako Diktátoruji, diktáruješ, diktátorujeme nebo Disciplinární řádění. Poslední jmenovaný kousek vznikl za obzvlášť netradičních okolností. Paní proděkanka oslovila studentské spolky s žádostí o popularizaci nového disciplinárního řádu. Divadlo se úkolu zhostilo na výbornou a vznikl oblíbený kabaret plný krve, násilí, sexuálních narážek a poučení.

Po třech letech úspěšného působení se divadlo rozdělilo. Jak už to se studentskými ochotnickými spolky bývá, muselo dojít k nevyhnutelnému. „Mnozí z nás se pomaloučku polehoučku (pravda, jiní u toho cedili krev) přiblížili na dohled konce svého studia a účast ve školním divadle začínala vypadat jaksi nepatřičně,“ přiblížil zakladatel divadla. Nová éra kdysi čistě studentského divadla se jmenuje poPUD. Nicméně studentský spolek P.U.D. funguje při FSS i nadále.

Studentský divadelní soubor působí na Fakultě informatiky od roku 1998. Původně jako výhradně zájmová záležitost, od roku 2006 pak v rámci celouniverzitně volitelného předmětu „Divadelní hra“. Během jarního semestru je vždy nastudována inscenace. Na začátku semestru probíhá konkurz z přihlášených studentů.

Své divadlo má i Právnická fakulta. Posledním do trojky je POD neboli Právnické ochotnické divadlo, které svou historii započalo v roce 2005.

Jaderné divadlo

Občasný divadelní soubor Studentské unie při Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT můžete vídat na tradičním seznamovacím večírku pro prváky příhodně zvaném Bažantrikulace. Divák lačný po specifickém jaderňáckém humoru si nemůže nechat ujít zásadní společenskou událost Všejaderná fúze, jejíž neodmyslitelnou součástí se stalo divadelní vystoupení.

Harcovníci z Harcova

Ze spojení ostříleného divadelníka odkojeného ČVUT a téměř zapomenutého ochotnického spolku z libereckých harcovských kolejí vzešlo divadlo Únos. V repertoáru ochotníků z řad studentů a doktorandů Fakulty Mechatroniky Technické univerzity se objevují jak staré známé jaderňácké hry jako Indiana Jones a n-tá křížová výprava, Pí mušketýrů, Vinnetou – poslední flaška, tak i nové fláky. Představení bývají pravidelně beznadějně vyprodaná. Ze hry Vinnetou – poslední flaška aneb co v Mayovkách nenajdete, která se svého času hrála i na prknech ČVUT, si můžete prohlédnout krátkou ukázku.

Divadlo SUD

Divadlo SUD vzniklo z popudu studentů Teologické a Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří založili stejnojmenné občanské sdružení. Divadlo tak funguje zcela nezávisle na univerzitě. Jak uvádějí oficiální webové stránky divadla, fungování je založeno na dobrovolnosti a iniciativě členů a členek, kteří se sami podílejí na jeho chodu, organizaci a vypracování projektů, díky kterým získává SUD peníze potřebné pro to, aby mohl existovat.

„Hambaté“ divadlo

Je až s podivem, kolik studentských divadelních spolků se zhostilo zpracování legendárních příběhů Vinnetoua. Ochotníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nejsou výjimkou. Divadlo Hamba vzniklo v roce 2006 a kromě příběhů rudého gentlemana má v repertoáru ještě čtyři hry: Ceasar (V + W), Noc na Karlštejně (Vrchlický), Nepijte vodu (W. Allen) a Ke hvězdám (V. Kynčl).

Právnický Korek

O poznání mladší soubor na Univerzitě Karlově se jmenuje Korek. Vystupují v něm studenti z Právnické fakulty. Název údajně vznikl cestou na soustředění. V zavazadlovém prostoru autobusu se z láhve vína uvolnil korkový špunt a víno nekontrolovaně vyteklo mezi zavazadla. Divadlo Korek se s inscenací vybraných balad z Kytice probojovalo až na festival Jiráskův Hronov.

Pozorný čtenář a znalý divadelní divák si jistě všiml, že v článku zcela chybí ne úplně amatérské, přesto studentské soubory existující při uměleckých vysokých školách, jako jsou Akademie múzických umění v Praze či Janáčkova akademie múzických umění v Brně. Budoucí profesionálové z DAMU vystupují v hojně navštěvovaném divadle Disk. Hrají tu dva soubory – činoherní a alternativní loutkové divadlo.

Pokud vám ve výčtu ochotnických spolků chybí váš oblíbený univerzitní soubor, neváhejte a podělte se s ostatními čtenáři o své zážitky.