O povinné maturitě z matematiky se rozhodne na jaře

10. 2. 2020 | Aktuality

teen-girl-calculating_102671-4617Studenti třetích ročníků středních škol jsou stále v nejistotě, zda za rok budou muset povinně maturovat z matematiky. Návrh ministra školství Roberta Plagy na její úplné zrušení sice prošel prvním čtením, někteří poslanci však obávanou zkoušku chtějí pouze odložit. Ve druhém čtení by se návrh na zrušení maturity z matematiky měl projednávat na jaře, kdy by už také mělo být definitivně jasno o podobě maturity.

„Školský výbor vždy otevře debatu, pak vyzve k podávání pozměňovacích návrhů. Na ně máme ve druhém čtení zkrácenou lhůtu. Řekl bych, že v květnu by mělo být jasno,“ uvedl pro iRozhlas místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň.

Kromě středoškoláků jsou v nejistotě také ti, kteří letos podávají přihlášku na střední. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová si myslí, že povinná maturita z matematiky může ovlivnit to, kam se studenti budou hlásit. Termín podání přihlášek je však jen do konce února.

Ve hře je několik variant nové podoby maturity

Schejbalová patří mezi zastánce povinné maturity z matematiky. Podle ní by mohla například přispět ke zlepšení finanční gramotnosti studentů.

Bartoň naopak podporuje stávající systém, kdy si studenti mohou vybírat mezi matematikou a cizím jazykem. Jako problém vidí to, že se studenti v hodinách matematiky nevěnují tomu, z čeho je pak složená maturitní zkouška. Podle něj také povinná maturita z matematiky automaticky neznamená, že ji studenti budou lépe ovládat.

Někteří poslanci navrhují povinnou maturitu z matematiky pouze odložit, což se může promítnout v nadcházejícím řízení, při kterém se bude o maturitě rozhodovat.

Ve hře je také varianta úplně nové podoby maturity. Poslanci a zástupci škol zvažují možnost, že by jedna maturita ukončovala středoškolské studium, druhá by pak sloužila jako vstupenka na vysokou školu.

Navrhovaná novela ministra školství počítá také se změnou způsobu hodnocení písemných prací z českého a cizího jazyka. Momentálně se opravují centrálně. Plaga však chce, aby je opravovali učitelé přímo na školách. Podle Schejbalové by však učitelé za opravy nedostali zaplaceno, zatímco centrální hodnotitelé mají za opravu jedné práce 130 korun.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Další články k tématu