Nový studijní program pro řidiče z povolání

13. 4. 2007 | Aktuality

Profesionální řidič kamionové a autobusové dopravy. Takovým certifikátem se budou moci prokázat studenti nového studijního oboru, který se otevřel v Krnově. Na Střední škole automobilní, mechanizace a podnikání se zájemci mohou od září připravovat na dráhu řidiče z povolání. K dennímu studiu v délce 1,5 roku bude v letošním roce přijato 30 uchazečů.

Studium je určeno pro absolventy s dokončeným středoškolským vzděláním ukončeným maturitní zkouškou. Podmínkou k přijetí je doložení řidičského oprávnění skupiny „B“ pro osobní automobily, dále potvrzení o zdravotní způsobilosti a podání Přihlášky ke studiu. „Studenti projdou intenzivní výukou anglického jazyka a součástí výuky budou také IT technologie,“ uvedl ředitel krnovské střední školy Zdeněk Welna.

Moravskoslezský kraj zřídil tento nový studijní obor na nátlak autodopravců. Dříve řidičské oprávnění pro nákladní vozy získávali řidiči většinou při výkonu základní vojenské služby. Po zrušení vojenské povinnosti však počet profesionálních řidičů klesl. Podle odhadu sdružení autodopravců ČESMAD v současnosti v České republice chybí přibližně dva tisíce profesionálních řidičů.

Zdroje: Hospodářské noviny, http://denik.obce.cz