Nový školský zákon se dotkne i osmiletých gymnázií

13. 1. 2004 | Aktuality

Ve vládě se v těchto dnech projednává novela školského zákona, která by měla zásadním způsobem upravit stav např. v oblasti tzv. „neformálního“ vzdělávání, další změny by se měli dotknout i fungování víceletých gymnázií.

Ve vládě se v těchto dnech projednává novela školského zákona, která by měla zásadním způsobem upravit stav např. v oblasti tzv. „neformálního“ vzdělávání, další změny by se měly dotknout i fungování víceletých gymnázií. Přijetím zákona se podle ministryně školství Petry Buzkové posílí i autonomní postavení škol a pozice ředitelů na nich.

Nový zákon by tak měl nahradit v současnosti platnou normu, která od svého přijetí v roku 1984 prošla jen sérií větších či menších dílčích úprav.

Novela je však již teď kritizována jako nedostatečná, je jí vyčítáno, že neřeší problematiku celoživotního vzdělávání, ze základních škol se také ozývají nesouhlasné hlasy. Norma podle nich uvaluje na základní školy zbytečné množství administrativy a vůbec neřeší problém s osmiletými gymnázii, na které základním školám odchází až čtvrtina nadaných žáků.

 „Minulá předloha neprošla právě proto, že obsahovala silný zásah do existence víceletých gymnázií. Návrh na jejich zrušení by zákon už předem odsoudil k neúspěchu“, vyjádřila se k věci Buzková. Ministerstvo místo toho navrhuje několik dílčích opatření. Víceleté gymnázium bude rozděleno na dva stupně, přestup z jednoho do druhého bude provázet přijímací řízení. Díky tomu by měli mít i žáci základních škol možnost pokračovat na druhém stupni gymnázia a naopak – žáci prvního stupně gymnázia by se mohli hlásit i na jiné střední školy.

 Zákon by měl podle představ ministerstva školství vstoupit v platnost už od 1. září letošního roku.