Nový návrh vysokoškolské reformy - poplatky, slučování a podvodné diplomy

10. 10. 2011 | Aktuality

Ministr Dobeš představil v pátek 7.října 2011 na tiskové konferenci nový návrh reformy školsví.

Největší diskuzi zatím vyvolává zavedení školného. Návrh s jeho zavedením počítá. Podle serveru ihned.cz chce ministerstvo už za dva roky zavést takzvané odložené školné, které bude student splácet až po absolvování školy. Maximální výše poplatků má být 20 tisíc korun za rok.

Další z návrhů se týká rozdělení škol na výzkumné, kterých bude jen pár a budou se věnovat vzdělávání nejnadanějších studentů a budoucích vědců. Pouze tento typ škol bude mít doktorská studia. Ostatní školy, zaměřené na praktické vzdělávání, si ponechají bakalářské a magisterské obory.

Od roku 2013 vznikne Národní akreditační agentura. Agentura bude pravidelně kontrolovat a hodnotit všech více než sedmdesát veřejných, státních a soukromých vysokých škol. Ty dlouhodobě špatné bude moci společně s ministerstvem školství zrušit.

Pokud se u nějakého studenta prokáže, že získal vysokoškolský titul podvodem, tak o něj bude moci přijít. Dosud ve vysokoškolském zákoně taková jednoznačná formulace chyběla.

Titul profesora bude moci získat jen osoba, která „umělecky nebo vědecky působí na mezinárodní úrovni“. Pouze profesoři budou moci garantovat doktorské programy. Bakalářská a magisterská studia budou garantovat docenti. Docentem se ve výjimečných případech může stát i člověk, který nemá titul PhD.

Reforma umožní jednodušší slučování vysokých škol. Bude se moci sloučit například veřejná škola se soukromou. Školy a univerzity, které cílí na inovace, budou podle návrhu reformy moci vytvářet takzvané „svazky škol“.

Nový vysokoškolský zákon, který nese hlavní body reformy, poputuje příští týden do připomínkového řízení a během listopadu na vládu. Pak se bude ještě rozpracovávat. Poslanci jej dostanou k projednání pravděpodobně v červnu 2012.

Zdroj: www.ihned.cz

Zdroj fotografií: www.sxc.hu