Kavárna Universitas zahajuje další semestr

6. 10. 2015 | Tiskové zprávy

Oblíbené diskusní večery Kavárny Universitas, které pořádají v Pardubicích studenti Univerzity Pardubice a na něž zvou zajímavé přednášející, opět začínají. Další semestr zahájí v úterý 6. října Michal Václavík z České kosmické kanceláře a všechny přítomné zavede na Mezinárodní kosmickou stanici.

„Protože nás před prázdninami zradila technika a nemohli jsme přednášku realizovat, rozhodli jsme se téma Mezinárodní kosmické stanice zopakovat a zahájit s ní další, již pátou sezonu našich kaváren – setkání s osobnostmi vědy v neformálním prostředí kavárny, v našem případě pardubického Klubu 29,“ uvedla téma první poprázdninové Kavárny Universitas její moderátorka a současně studentka Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Bc. Kateřina Šraitrová.

Říjnová Kavárna Universitas tak přinese příkladnou ukázku mezinárodní spolupráce v kosmickém výzkumu, kterou je právě výstavba, provoz a využívání Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Její budování začalo v roce 1998 jako závazek pěti kosmických agentur – NASA, Roskosmosu, JAXA, ESA a CSA. Přípravy a přímého vyhodnocování experimentů prováděných na stanici se však účastní vědci z téměř sedmi desítek států po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Stanice neslouží jenom pro potřeby základního a experimentálního výzkumu. Kosmické agentury se snaží převést co nejvíce poznatků z oblasti lidské fyziologie, biologie, materiálových a fyzikálních věd do běžného života ve prospěch lidské společnosti. Stanice je využívána také jako platforma pro podporu, inspiraci a motivování mládeže k pěstování přírodních i technických věd.

„V přednášce se například dozvíme, jak probíhá příprava kosmického experimentu a jak je náročná, kolik vlastně experimentů na mezinárodní kosmické stanici probíhá a které jsou ty vědecky nejhodnotnější. Náš host také posluchačům vysvětlí, v čem spočívá zapojení českých vědců a zamyslí se nad otázkou, zda je kosmická stanice vůbec potřeba nebo už je přítomnost člověka v kosmickém prostoru přežitek,“ doplnila k pozvánce na setkání studentka Šraitrová.

Michal Václavík pracuje v České kosmické kanceláři od roku 2008 a věnuje se oblastem výzkumu v podmínkách mikrogravitace, průzkumu sluneční soustavy a kosmické vědě. Od roku 2009 je českým zástupcem v tematických výborech ESA. Působil také jako poradce v OSN a podílí se na rozvoji iniciativy HSTI. V roce 2013 se stal členem Evropské asociace pro výzkum v podmínkách nízké gravitace (ELGRA). Studoval na Elektrotechnické fakultě ČVUT a od roku 2007 spolupracuje s Fakultou strojní ČVUT na výuce předmětů Základy kosmonautiky, Nebeská mechanika a kosmické prostředí a Kosmické systémy. V roce 2004 se stal zakládajícím členem Kosmo klubu, který sdružuje profesionální i amatérské zájemce o kosmonautiku nejenom z České republiky.

Klub 29 (Divadlo 29, ulice Svaté Anežky České) – úterý 6. října 2015 v 19 hodin. Vstup je volný.

Kontakt:
Bc. Kateřina Šraitrová
moderátorka Kavárny Universitas
telefon 736 657 147
e-mail K.Sraitrova@seznam.cz