Univerzita Pardubice zahajuje 66. akademický rok

25. 9. 2015 | Tiskové zprávy

V úterý 29. září zahajuje všech sedm fakult Univerzity Pardubice oficiálně nový akademický rok, na pardubické vysoké škole v pořadí již 66, univerzitní kampus po letních měsících však ožívá studenty již nyní.

Na sedm fakult Univerzity Pardubice se do 65 studijních programů s téměř 130 studijními obory – v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském studiu – doposud zapsalo na 9 000 vysokoš­koláků, z nichž přibližně 80 % jich bude studovat letos tzv. prezenční formou studia. Na studium v 1. ročníku bakalářských studijních programů je zapsáno v této chvíli asi 2,5 tisíce nových vysokoškoláků.

Počet studujících na vysoké škole ovšem není pro tento akademický rok ještě konečný – koncem září a počátkem října ještě probíhají na některých fakultách zápisy do vyšších ročníků studia magisterského a doktorského a do kombinovaného studia. Očekáváme, že letos bude na Univerzitě Pardubice studovat okolo 9 500 vysokoš­koláků.

Tři fakulty univerzity připravily pro studenty prvních ročníků přípravné kurzy nebo zahajovací hodiny, aby jim pomohly s přípravou na jejich nadcházející studium na vysoké škole:

- Úvodní plenérový kurz Fakulty restaurování

Výuka pro studenty všech bakalářských oborů v prvním ročníku Fakulty restaurování (jichž je ovšem jen 16) začala už před týdnem tzv. plenérem, který se konal 14. – 19. září a je součástí studijního plánu prvního ročníku. V tomto roce se poprvé konal plenér Fakulty restaurování, která sídlí v Litomyšli, v areálu barokního hospitalu na Kuksu. V místě s neopakovatelnou atmosférou, skvost českého umění jak architektury, tak sochařství, a v nedalekém lese s Braunovým Betlémem trénovali studenti pod dohledem akademických pracovníků fakulty výtvarné techniky. Plenér byl ukončen výstavou prací studentů v sobotu 19. září 2015 v areálu hospitalu na Kuksu.

- Přípravný kurz pro posluchače 1. ročníků Fakulty chemicko-technologické

V tomto týdnu (od 21. do 25. září 2015) probíhá pro posluchače vybraných bakalářských studijních oborů na Fakultě chemicko-technologické týdenní kurz chemie a matematiky. Kurz chemie je pro vybrané obory povinný a kurz z matematiky je určen pro studenty jakéhokoliv oboru, kteří nematurovali z matematiky nebo pro studenty, kteří se necítí úplně jisti v základech středoškolské matematiky. Kurzy probíhají v posluchárnách fakulty v univerzitním kampusu v Pardubicích – Polabinách.

- Zahajovací hodina na Fakultě ekonomicko-správní

Svůj první akademický rok zahájí studenti 1. ročníku prezenčního studia Fakulty ekonomicko-správní již ve čtvrtek 24. září 2015, kdy se všichni sejdou v 8 hodin v Aule Arnošta z Pardubic.

Stalo se již tradicí, že pro studenty 1. ročníků fakulta připravuje úvodní setkání, které by studentům mělo usnadnit první kroky na univerzitě. Proto i v letošním roce, před oficiálním vlastním zahájením výuky, přivítá nováčky v Aule Arnošta z Pardubic proděkanka pro studium a pedagogickou činnost doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.

Noví studenti dostanou indexy a průkazy studenta, od pracovnic studijního oddělení se dozvědí řadu informací o prvních krocích na své fakultě a také řadu zajímavých a pro studentský život důležitých informací, např. jak a kde aktivovat své studentské průkazy, jak používat studijní informační systém, studentský e-mail a studentský intranet, jak se vyznat ve zkratkách, které mají uvedeny ve svém rozvrhu, dozvědí se jak oslovovat vyučující, kde hledat pomoc v případě problémů, jak je to s kredity za studium nebo s ubytovacím stipendiem, co je to imatrikulace a kdy proběhne.

Studenti 1. ročníku kombinované formy studia Fakulty ekonomicko-správní budou mít obdobnou úvodní zahajovací schůzku v pátek 2. října 2015 od 8 hodin.

Studenti se mohou těšit na řadu novinek a vylepšení:

Lepší bydlení na kolejích

Během letních měsíců zajišťovala Správa kolejí a menzy v Pardubicích dvě velké investiční akce, které zkvalitní bydlení studentů na kolejích. Proběhla kompletní výměna nábytku v pavilonu B (160 studentských pokojů má nové postele, stoly skříně a poličky) a kompletní výměna podlahových krytin – nové PVC ve studentských pokojích v celém pavilonu A a částečně v pavilonech B a D (celkem 250 pokojů má nové podlahové PVC).

Polabinách dostává nový vzhled a nová parkoviště

V současné době dochází v jižní části univerzitního kampusu v Polabinách k rozsáhlým úpravám venkovních ploch. Budují se dvě nová parkoviště s kapacitou 180 míst. Dokončuje se výstavba nového výukového areálu pro fakulty ekonomicko-správní a filozofickou, v němž je vybudován nový bufet a v jehož atriu vznikla odpočinková zóna, kde bude v listopadu zpřístupněna i Lavička Václava Havla.

Před Dopravní fakultou Jana Pernera ve Studentské ulici se buduje nový parter, který pokračuje až ke kruhovému objezdu u Josefa, který bude další příjemným vstupním prostorem do univerzitních budov, pro setkávání a odpočinek.

Součástí venkovních úprav univerzity je i rekonstrukce vnitřní komunikace k rektorátu a zároveň Magistrát města Pardubic ve spolupráci s Městským obvodem II Polabiny provádí rekonstrukci ulice Studentská s novými chodníky, středovým pásem, novým osvětlením a přechody pro chodce a retardéry pro zpomalení dopravy.

Nová cyklostezka v kampusu

Zprovozněna byla i nová cyklostezka od univerzitní tělocvičny vedoucí do ulice Kunětická směrem do centra města, kterou chce Magistrát města Pardubic v příštím roce propojit s cyklostezkou podél Labe.

Nová parkoviště a vozovky, stezky a chodníky umožní v celém areálu snadnější a bezpečnější pohyb jak pro cyklisty, tak chodce a nové odpočinkové plochy a zóny zpříjemní všem pobyt v univerzitním kampusu.

Na vysokoškolské nováčky – posluchače prvních ročníků bakalářských studijních programů čekají v následujících týdnech slavnostní akademické obřady – IMATRIKULACE – při nichž noví vysokoškoláci skládají akademický slib, stávají se členy akademické obce a jsou zapsáni do matriky studentů Univerzity Pardubice.

Slavnostní akademické obřady IMATRIKULACE na Univerzitě Pardubice proběhnou:

  • 9. října na Fakultě zdravotnických studií,
  • 15. října na Fakultě filozofické,
  • 16. října na Fakultě ekonomicko-správní,
  • 21. října na Fakultě restaurování v Litomyšli,
  • 26. října na Dopravní fakultě Jana Pernera,
  • 30. října na Fakultě elektrotechniky a informatiky,
  • 27. listopadu na Fakultě chemicko-technologické.

Imatrikulace na fakultách univerzity sídlících v Pardubicích probíhají v Aule Arnošta z Pardubic v univerzitním kampusu, v Litomyšli v kongresovém sále litomyšlského zám­ku.

Ing. Valerie Wágnerová
mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, 602 487 730
e-mail promotion@upce.cz