Univerzita Palackého boduje v prestižním žebříčku. Oproti loňsku se zlepšila o 80 míst

21. 7. 2015 | Tiskové zprávy

V žebříčku nejkvalitnějších univerzit světa, který sestavuje The Center for World University Rankings (CWUR), se letos Univerzita Palackého umístila na 724. místě. Oproti loňsku si polepšila o 80 příček. Ve srovnání s dalšími čtyřmi českými vysokými školami, které se v žebříčku objevují, je její posun jednoznačně největší. Světový žebříček (CWUR) zahrnuje tisícovku vysokých škol světa, tedy pou+há tři procenta všech vysokých škol na světě.

„Univerzita Palackého a její vědecké i pedagogické aktivity získávají stále větší pozornost především v globálním kontextu. Patří dnes mezi nejlépe hodnocené české univerzity. Pro nás je však podstatné, že rok od roku obsazuje lepší pozice než mnohé prestižní instituce Evropy i světa i ve světových žebříčcích. Řada kritérií navíc přímo souvisí s velikostí univerzity a olomoucká univerzita, v globálním měřítku spíše menší univerzita, uspěla nadstandardně,“ uvedl rektor Jaroslav Miller.

Při hodnocení vychází Center for World University Rankings z osmi kritérií. Kromě těch, která se vztahují k vědeckému a výzkumnému výkonu univerzity, se soustředí i na kvalitu a uplatnění absolventů. Největší posun, o 98 míst dopředu, Univerzita Palackého zaznamenala u indikátoru „Citations“, vztahujícího se k počtu nejvíce citovaných publikací. Podle počtu patentů se Univerzita Palackého umístila na 475. místě, což představuje nejlepší hodnocení ze všech českých univerzit, které se v CWUR objevily. Pozitivní je i posun univerzity v kritériu sledujícím h-index.

I když z umístění neplyne pro vysokou školu žádný bezprostřední materiální benefit, podstatná je podle rektora zvyšující se prestiž vysoké školy v globálním kontextu. „Nemůžeme být dobří jenom v rámci České republiky či střední Evropy. Dobré umístění v žebříčku je oceněním naší práce, motivací k dalšímu zlepšování, potvrzením toho, že cesta, kterou jdeme, je správná a má smysl. Sebekriticky samozřejmě uznáváme, že prostor pro zlepšení je stále výrazný. Chceme a budeme na sobě i nadále pracovat,“ doplnil rektor Jaroslav Miller. Zahraniční uchazeči o studium podle něj čím dál více zohledňují formální kritéria, mezi nimiž hraje postavení univerzity v mezinárodních žebříčcích důležitou roli.

Nejvyšší hodnocení v CWUR získala Harvardova univerzita. Evropskými lídry jsou každoročně univerzity v Cambridge a v Oxfordu, které obsadily čtvrté a páté místo. V top ten jsou kromě nich jen americké školy, hned za Harvardem je to Stanford University a Massachusetts Institute of Technology (MIT). V žebříčku figuruje pouze pět českých vysokých škol, v nichž se nejlépe umístila Univerzita Karlova v Praze.

Kromě rankingu CWUR figuruje olomoucká univerzita úspěšně i v U.S. News Best Global Universities Ranking. Jako jedna ze tří českých vysokých škol se Univerzita Palackého umístila v roce 2014 na 488. místě. Úspěšná byla také v nedávno publikovaném Leiden Ranking 2015.

Kontakt:
Zuzana Polanská | vedoucí referátu podpory strategie UP
Rektorát Univerzity Palackého v Olomouci
E: zuzana.polanska@upol.cz | T: 585 631 091