Pohodový Erasmus nejen ve velkých městech

3. 12. 2010 | Studium v zahraničí

Veronika Tomanová vloni strávila jeden semestr na relativně neznámé německé univerzitě. Po této zkušenosti ale tvrdí: i studium v menším městě může být nezapomenutelný zážitek.

Loňský podzim jsem strávila v Německu, kam jsem odjela studovat přes stipendijní program Erasmus. Protože jsem se hlásila na univerzitu, která „stihla“ přes prázdniny zkrachovat, hledala jsem se svým koordinátorem nějaké last minute řešení. Na výběr jsem měla dvě možnosti – odložit stipendium na další rok, nebo prostě odjet tam, kde bylo ještě volno. A tak jsem vzala sbalené kufry a vyrazila – kam? Mojí cílovou destinací se stalo Ilmenau, malé městečko přímo v srdci Německa. První zdání ale někdy klame:)

Protože Technická univerzita nebyla ta, kterou bych si vybrala a protože všechno proběhlo tak trochu narychlo, moje očekávání příliš vysoká nebyla. Hned příjezd byl dost depresivní – jako první mne v Ilmenau čekal šedý kampus v mlžném oparu podzimního deště a ubytování, jež odpovídalo tomu, že bylo sháněné narychlo a mimo kampus. Pomalu jsem se začala smiřovat s tím, že všechny ty zvěsti, co o programu Erasmus kolují (super zábava, nejlepší část studií), zřejmě neplatí bezvýhradně u každého.

Během následujících dní se ale věci daly do pohybu: během prvního, seznamovacího týdne jsem potkala spoustu zajímavých lidí a dalších „spoluerasmáků“. Tamní tutoři se o nás ukázkově starali a pomohli nám vyřešit různé trable. Mně třeba pomohli získat ubytování v kampusu, takže jsem se z hrůzostrašné ubytovny stěhovala už po týdnu, a to do bytu, který jsem sdílela s doktorandkou z Ruska. Život na kampusu jsem si užívala naplno. Blízkost menzy, univerzity, tělocvičny a v neposlední řadě čtyř klubů, umístěných přímo pod kolejemi, jsme si se zahraničními studenty nemohli vynachválit.

Na výletě s přáteli, autorka textu třetí zpravaNa výletě s přáteli, autorka textu třetí zprava

Přes den jazykové kurzy a po večerech salsa

Technická univerzita v Ilmenau nabízí výbornou a pestrou nabídku jazykových kurzů (od angličtiny s rodilou mluvčí až po čínštinu), takže jsem vedle kurzů své specializace (žurnalistika) docházela na celkem osm jazykových hodin.

Velkým zpestřením pro ty, které nebavilo trávit v klubech důsledně každý večer, byla nabídka sportovních kurzů – chodila jsem na show dance, aerobic, spinning a salsu. Různé formy společenského tance se praktikovaly několikrát v týdnu. Protože na této univerzitě převažují technické obory, nebyla v kurzech nouze o dostatek mužských účastníků, takže najít tanečního partnera nebyl sebemenší problém.

Malé město může překvapit

Když zpětně porovnávám zkušenost s vrstevníky, kteří se hlásili na Erasmus do velkých evropských měst, musím říct, že i pětadvaceti­tisícovém městě jsem poznala spoustu zajímavých lidí. I tam se pořádají večírky, výlety a jsou v nich kvalitní univerzity. I v malém městě můžete prožít nezapomenutelný semestr, po kterém se vám bude moc stýskat.

Užitečné odkazy:

Autorka: Veronika Tomanová, 22, je studentkou sociologie a mediálních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Fotografie: archiv autorky