Nové vysoké školy se stávají realitou

20. 4. 2004 | Aktuality

Vysoká škola logistiky, která bude sídlit v Přerově, získala souhlas Ministerstva školství ke své činnosti. Splnila tak poslední podmínku potřebnou k zahájení výuky, která by měla začít už

Přerov dostal souhlas Vysoká škola logistiky, která bude sídlit v Přerově, získala souhlas Ministerstva školství ke své činnosti. Splnila tak poslední podmínku potřebnou k zahájení výuky, která by měla začít už letos v září nebo říjnu. Na nové soukromé vysoké škole bude možné studovat tři bakalářské studijní programy: dopravní logistika, logistika služeb a informační management. Společnost Delta Morava kromě budoucí vysoké školy zřizuje v Přerově také Vyšši odbornou školu živnostenskou, která je zaměřena na celnictví, spedici, veřejnou správu a marketing. Termín přijímacích zkoušek ještě není známý. Správní rada se však bude snažit o to, aby se konaly nejpozději v září. Do prvního ročníku plánuje přijmout třicet zájemců pro každý z oborů. Předpokládaná výška školného je pětatřicet tisíc korun ročně.

V Hradišti už mají zájemce Téměř jistý je také projekt vysokoškolského městečka, které by mělo vyrůst v Uherském Hradišti. Městu se v uplynulých dnech podařilo najít zájemce, který hodlá do projektu investovat přibližne 250 milionů korun. O prostory bývalých kasáren, které by se v průběhu dvou až tří let změnily na vzdělávací centrum a školní zónu s kolejemi, kongesovým centrem a sportovním školícím střediskem, projevilo zájem už několik vysokých škol. Najžhavějšími kandidáty budou zřejmě Univerzita Tomáše Bati, pražská chemicko-technologická fakulta a ostravská bezpečnostní fakulta.

Zlínské centrum shání peníze Méně úspěšná je při hledání potenciálního investora zlínská radnice. Ta plánuje na místě dvou budov bývalé základní školy na náměstí T. G. Masaryka vybudovat nové Kulturní a univerzitní centrum. V objektu se sálem pro více než 800 lidí by měla nalézt své sídlo také Filharmonie Bohuslava Martinů a knihovna Univerzity Tomáše Bati. Přestože přibližně miliarda korun, potřebná na realizaci projektu, je ještě stále v nedohlednu, město si už nechalo zpracovat projekt. Zlínský magistrát chce totiž o potřebné prostředky žádat ze struktukturálních fondů Evropské unie.