Nevzali mě na vysokou. Co teď?

11. 6. 2007 | Přijímací řízení

Nepovedly se vám přijímačky a teď máte doma jen několik dopisů, které vám připomínají nezdar? Bývalí spolužáci už začínají řešit, co je čeká za tři měsíce, a vy se nemáte s čím připojit k hovoru? Taková situace nikomu na sebevědomí nepřidá, ale pokuste se vzpamatovat co nejdřív. Nevěšte hlavu a začněte plánovat, co dál.

Nepovedly se vám přijímačky a teď máte doma jen několik dopisů, které vám připomínají nezdar? Bývalí spolužáci už začínají řešit, co je čeká za tři měsíce, a vy se nemáte s čím připojit k hovoru? Taková situace nikomu na sebevědomí nepřidá, ale pokuste se vzpamatovat co nejdřív. Nevěšte hlavu a začněte plánovat, co dál.

ÚŘAD PRÁCE První dobrá zpráva je, že na to máte celé prázdniny :-). Do 31. srpna roku, ve kterém jste zakončili studium maturitou v řádném termínu, jste totiž považováni stále za studenta. Nemusíte si tedy dělat starosti s platbou sociálního a zdravotního pojištění. Pokud se do této doby nerozhodnete, nezapomeňte se zaregistrovat na úřadu práce. Ano, je to nutné! Kromě případné nabídky zaměstnání tím vyřešíte právě otázku pojištění. Až se přihlásíte na úřadě, nespoléhejte jen na nabídku práce a snažte se najít něco sám/a.

DALŠÍ STUDIUM Jestli ale nehodláte hned po škole začít pracovat, berte tuto možnost jako krajní. Máte totiž řadu jiných příležitostí. Hodláte-li pokračovat ve studiu, zkontrolujte nejdřív, zda není vypsáno dodatečné přijímací řízení na obor, který by vás zajímal (na našich stránkách se snažíme o všech novinkách informovat). Na některých vysokých školách také přijímají zájemce do nultých ročníků (například na Lékařské či Právnické fakultě UK) a přípravných kurzů (např. na VŠE, nebo na Ekonomickosprávní fakultě Masarykovy univerzity v Brně). Podobné služby nabízejí i soukromé školy a agentury.

NULTÝ ROČNÍK Nutno však dodat, že ať se rozhodnete tak či onak, tato varianta není zrovna zdarma. Ceny se velmi liší. Do přípravného kurzu je třeba investovat jeden až několik tisíc (zejména u soukromých agentur, které přípravným kurzem označují „nultý ročník“). Absolvování nultého ročníku přímo na fakultě tě bude stát od dvaceti tisíc výše, ceny se podle oborů velice různí.

JAZYKOVÉ KURZY Pokud vás taková příprava neláká, zkuste třeba jazykový kurz na soukromé škole, kde lze získat certifikát, dokládající vaše znalosti. Ve všech zmíněných případech si pečlivě zkontrolujte smluvené podmínky. Je totiž velmi pravděpodobné, že nebudete moci využít běžné studentské výhody, zejména slevy, a nikdo za vás nebude platit pojištění.

HURÁ ZA HRANICE Nemusíte však samozřejmě zůstávat v České republice. Ti, které láká zahraniční zkušenost, mají několik možností. Dívky si mohou vybrat z řady au-pair pobytů (teoreticky to mohou zkusit i chlapci, ale dívkám je většinou dávána přednost). Pokud vás práce s dětmi neláká, využijte nabídku pracovních programů v zahraničí. Vyrazit můžete i na vlastní pěst, ale spolehnete-li se na agenturu, ušetříte si shánění informací o pracovním povolení, práce, ubytování a v některých případech vám agentura zajistí i jízdenku či letenku.

Ať si vyberete cokoli, nabyté zkušenosti jistě v budoucnu oceníte. Nebojte se, že se rozhodnete špatně. Můžete svá rozhodnutí měnit. A pocity méněcennosti nejsou na místě. Řada výborných studentů uspěje u přijímaček až po několika pokusech.

Další články k tématu