Nevíte, kam s ním? Pomůžou vám nové samolepky!

2. 12. 2015 | Tiskové zprávy

Kupujete si ve škole kávu s sebou pro úspěšné přežití nekonečné přednášky? Dáte si rychlou sváču mezi přednáškami? Občerstvíte se po vyčerpávajícím cvičení? A co Vám zůstane v rukách? Kelímek na kávu, pytlík od svačiny, láhev, ubrousek a ptáte se KAM S NÍM?

Studentský klub „SPOLU na ČZU“ ve spolupráci s projektem „Zelená pro ČZU“ má pro Vás řešení!

Veškeré váhání při pohledu na změť košů a barev vyřeší barevné samolepky pro lepší třídění na univerzitě, určené pro jednotlivé druhy odpadů. Výlep samolepek proběhl na všech fakultách a kolejích ČZU. Samolepky jsou výstupem velice zajímavého univerzitního průzkumu košů, který navázal na průzkum, který proběhl již v loňských letech (od roku 2013). Cílem průzkumu bylo zhodnotit rozmístění a využívání košů na směsný a tříděný odpad, odhalit nejčastější chyby při třídění a zjistit využívání lisů na PET lahve a plechovky. Výstupem je obsah samolepek, třeba to, že žárovky patří do směsného odpadu, stejně tak, jako jednorázové kelímky, které jsou na první pohled papírové. Průzkum košů budeme ještě opakovat a hodnotit, zda naše snaha měla nějaký efekt a studenti začali lépe třídit.

Vrtá vám hlavou, jak takový průzkum košů probíhal? Bingo!!! Dělali jsme přesně to, co vás napadlo… Přehrabovali jsme se v útrobách univerzitních košů, jejich obsah roztřiďovali na správně a špatně vytříděné složky a vše jsme pečlivě zdokumentovali. Že je to nechutné? Zpočátku nám to také tak připadlo, ale s přibývajícím počtem prohledaných košů ve vás narůstá zvědavost, co naleznete o kus dál.

Jakkoliv se vám zdá náš průzkum ulítlý, poskytnul nám spoustu informací o třídění na univerzitě. Na základě ohledání jednotlivých košů a nalezení usvědčujících důkazů, vznikly unikátní samolepky, které jsou šité na míru naší alma mater. Samolepky pro nás navrhla a zrealizovala Jana Půlpánová, která je mozkem celé naší organizace. Grafickou podobu zdarma dělali profíci z agentury Good Shape a tisk financovala ČZU.

Samolepky si kladou jediný cíl, pomoci studentům, pedagogům a návštěvníkům kampusu lépe a hlavně správně třídit odpad na univerzitě. Proto doufáme, že se Vám budou líbit a pomohou Vám, až budete váhat, kam který odpad patří.

Tereza Brádlerová, Markéta Bisová & Jani Půlpánová
Jsme v tom ze SPOLU na ČZU