Nejstarší budova zlínské univerzity půjde k zemi. Škola postaví novou

12. 7. 2022 | Aktuality

Univerzita Tomáše Bati

V nejstarší budově Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) dosud sídlila technologická fakulta. Nyní se ale objekt postavený v roce 1932 škola chystá zbourat. Důvodem je špatná statika. Na stejném místě místo ní vyroste nová a modernější stavba. Demolice by mohla začít v říjnu.

„Zásadním problémem je statika budovy. Konkrétně železobetonový nosný systém, jehož pevnost je tak nízká, že jej nelze ani považovat za železobeton a nelze jej podle současně platných norem vůbec posuzovat,“ vysvětlil důvody demolice kvestor UTB Alexander Černý.

Proces demolice bude kvůli okolním stavbám probíhat postupně. Univerzita zatím stihla budovu vyklidit, přestěhovat z ní laboratoře, přístrojové vybavení a pochopitelně i studenty a zaměstnance. Na technologické fakultě studuje přibližně 1700 vysokoškoláků a působí na ní kolem 180 zaměstnanců. Ve stávající budově, kde sídlí fakulta UTB už 50 let, je 30 laboratoří, 10 seminárních místností a dvě velké posluchárny.

Nové sídlo poskytne modernější zázemí. Například první podlaží bude mít vyšší stropy kvůli vybavení a technologiím strojírenského průmyslu. V budově také vzniknou moderní laboratoře a zázemí pro zaměstnance.

„Po více než 50 letech činnosti fakulty technologické budeme mít konečně prostory, které jsou projektovány pro výuku a výzkum v oblasti Strojírenství, materiály a technologie 4.0, tedy vysoké a prostorné halové laboratoře. A také mnohé další, odpovídající 21. století,“ uvedl rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Demolice staré budovy vyjde podle kvestora Černého na 40 milionů korun. Výstavba nové budovy by pak mohla stát 460 až 470 milionů korun. Celkové náklady za přesun technologické fakulty se tak vyšplhají na více než půlmiliardy korun. V nové budově by se studenti mohli začít učit od akademického roku 2025/2026.

Zdroj: Náš region