Nejlepší konverzační bot je z ČVUT! Studenti vyhráli 11 milionů

14. 9. 2021 | Aktuality

chatbot z ČVUTTým studentů z institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT získal první místo v soutěži Alexa Prize Social Bot Grand Challenge, kterou pořádá společnost Amazon. Jejich bot Alquist uspěl v konkurenci prestižních amerických škol jako nejlepší i nejvtipnější.

„Ve finále chatbot Alquist porazil všechny své americké konkurenty ze Stanfordovy univerzity (2. místo), University at Buffalo (3. místo), Kalifornské univerzity v Santa Cruz (finalista) a Emory University (finalista),“ sdělila tisková mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Porota i uživatelé hodnotící jednotlivé boty ocenili, že konverzace s Alquistem byla nejdelší, nejlepší, nejvtipnější a nejhodnotnější. A to i navzdory skutečnosti, že bota programovali studenti, kteří nemají angličtinu jako mateřský jazyk a jejichž prostředí i společnost se od těch zámořských značně liší.

„Získat první místo je úplně neuvěřitelný pocit. Na stupních vítězů jsme sice už počtvrté, ale tohle je naše první celkové vítězství. Letos jsme se snažili vytvořit systém schopný pružné konverzace, který syntetizuje přístupy s připravenými scénáři a zároveň se dokáže lépe přizpůsobit potřebám uživatelů, a to se nám nejspíš vyplatilo,” popsal šéf týmu Jakub Konrád.

Tým z ČVUT za 14minutový rozhovor s botem obdržel finanční odměnu 500 tisíc dolarů (přibližně 10,9 milionů korun).

Studenti z ČVUT bodovali v soutěži i v minulých letech, kdy se umístili na stříbrné a bronzové pozici.

Zdroj: Novinky.cz