Propojíme vás se světem informatiky na Fakultě informačních technologií ČVUT

22. 3. 2021 | PR články

FIT ČVUTFIT nabízí studentům vzdělání, které je vybaví znalostmi napříč celým IT spektrem, a to v souladu s nejmodernějšími trendy ve světě informačních technologií. Studenti  bakalářského programu si mohou vybrat z 10 nových bakalářských specializací v českém i anglickém jazyce, které mají jasně definovaný profil a jsou zaměřené na aktuální témata. Vzdělání například v oblasti umělé inteligence, manažerské informatiky nebo počítačové bezpečnosti je pokračováním úsilí fakulty o trvalou modernizaci, která studentům umožní vzdělání na špičkové úrovni.

Fakulta nedávno akreditovala také magisterský program Informatika s 9 specializacemi. Tímto krokem dokončila modernizaci a transformaci tohoto studijního programu. Cílem této restrukturalizace bylo seznámit studenty na pokročilé inženýrské úrovni s hlavními oblastmi moderní informatiky. Absolventi získají ve společném základu předmětů odborné znalosti z vybraných partií matematiky, teorie složitosti či algoritmizace.

„Informační technologie jsou odvětvím, které zažívá pokrok téměř denně. Naše fakulta proto drží krok s tímto trendem a nabízí studentům porozumění takovým oblastem, jako je internet věcí, virtualizace, velká data, počítačová bezpečnost či umělá inteligence,“ říká Ing. Zdeněk Muzikář, CSc., proděkan pro studijní a pedagogickou činnost na FIT ČVUT.

Modernizované studijní specializace mají jasně definovaný profil a jsou zaměřené na aktuální témata, se kterými má fakulta zkušenost, vybudovanou výzkumnou základnu, technologickou infrastrukturu a laboratoře. Veškeré informace a podmínky pro přijetí lze nalézt na stránce Přijímací řízení.

FIT je cestou i cílem

Fakulta informačních technologií se zrodila 1. července 2009 na ČVUT v Praze, kde se technika učí již přes 300 let. Zastává na univerzitě post 4. největší fakulty co do počtu studentů. Jaká fakulta je? Moderní ve výuce i výzkumu. Naplno využívá svých ambicí a drží krok se světovými trendy. Je otevřená jak směrem ke studentům a vyučujícím, tak i ve vztahu k firmám a společnostem. A v neposlední řadě je zárukou kvalitního absolventa.

Dlouhodobým cílem fakulty je poskytovat studentům kvalitní vzdělání, propojovat teorii s praxí v průmyslu během studia a budovat excelentní vědecká pracoviště. Vizí fakulty je být magnetem pro lidi, kteří sdílí nadšení pro informatiku.

  • FIT nabízí přes 400 předmětů v rámci 10 bakalářských a 9 magisterských specializací, které vybaví absolventa potřebnou kvalitní znalostí principů, na nichž je informatika postavena.
  • Pro kvalitní výzkum FIT využívá 18 moderních laboratoří se špičkovým vybavením a zaštiťuje 8 výzkumných skupin.
  • FIT intenzivně spolupracuje s IT průmyslem, pro který vybudovala partnerský a sponzorský program.
  • Za 12 let své existence FIT vychovala téměř 3 000 perspektivních absolventů.

FIT ČVUT

Studium na FIT… 

  • pokrývá všechny oblasti informatiky od informačních systémů a webových technologií až po hardware.
  • zahrnuje praktickou výuku ve špičkových laboratořích.
  • umožňuje studentům efektivní spolupráci s firmami prostřednictvím portálu Spolupráce s průmyslem.
  • nabízí studijní pobyty na školách po celém světě.
  • motivuje k účasti v soutěžích, kde si studenti mohou ověřit nabyté znalosti a dovednosti.

Pro studenty i pro veřejnost FIT… 

  • pořádá přednášky, vědecké konference nebo workshopy s významnými domácími i zahraničními IT odborníky.
  • podporuje aktivity studentského klubu FIT++ a Studentskou unii ČVUT.
  • zajišťuje interaktivní program pro populárně naučné akce (Noc vědců, Festival vědy, Muzejní noc a další).

Pro zájemce o studium FIT… 

  • pořádá informacemi a praktickými ukázkami nabité dny otevřených dveří.
  • připravuje kurzy programování, semináře a festivaly.
  • nabízí zdarma a on-line přípravný kurz na přijímací zkoušku.

FIT ČVUT

Vědomosti a IT technologie bojují s koronavirem

Zaměstnanci a studenti FIT ČVUT propojují své znalosti s technologickým vybavením fakulty, aby pomohli v boji s koronavirem. Díky tomu, že je fakulta zaměřena na informační a komunikační technologie, dokázala se s touto neočekávanou situací velmi dobře a rychle vypořádat. Fakulta se zapojila již do několika velkých projektů a zároveň i studenti přicházejí s vlastními nápady, jak v této situaci pomáhat.

FIT vypracovala pro mobilní aplikaci eRouška nezávislý posudek. Student Tomáš Dostál vytvořil webovou stránku potrebujurousku.cz, která má za cíl shromažďovat aktuální nařízení vydaná pro zamezení šíření COVID-19. Studenti a zaměstnanci FIT za podpory hl.m. Prahy a prg.ai pořádali 1.–3. května 2020 inovační online hackathon UniHack. Talentovaní studenti zde spojili své síly s odborníky, aby pomohli české ekonomice vyrovnat se s následky koronaviru. Fakulta se zapojila do projektu Folding@home, který je využíván vývojovými týmy po celém světě pro výpočty a simulace při výzkumu léčebných látek nejen proti koronaviru. Studenti FIT a FEL ČVUT vyvinuli logistickou platformu GoDeliver, která zprostředkovávala rozvoz jídla či zásilek starším občanům a lidem v karanténě.

FIT ČVUT

Své IT znalosti v boji s koronavirem uplatnili také tři studenti FIT spuštěním služby www.koronavirus24.cz. Zde vytvořili nový komunikační kanál, kde se veřejnost mohla ptát na otázky ohledně koronaviru a odpověď dostala okamžitě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Ve spolupráci se studenty FIT vznikl projekt webové aplikace Wowee. Ta otevírá prostor pro lidskou solidaritu a umožňuje finančně pomáhat těm, kteří se v době koronavirové nákazy ocitli v nelehké situaci. Tým studentů medicíny a IT vyvinul aplikací Chytrá triáž. Projekt pomáhal s tříděním pacientů v nemocnicích, které je časově náročné a zvyšuje riziko přenosu nákazy COVID-19. Zaměstnanci a studenti FIT se zapojili do vývojové části projektu Sousedská pomoc. Projekt měl za cíl usnadnit dobrovolníkům práci při doručování potravin a léků lidem nejvíc ohroženým koronavirovou infekcí.

Navštivte stránky fakulty a zjistěte, že na FIT to informatikou žije!

FIT ČVUT

Další články k tématu

Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

Jednadvacetiletý student ČVUT Ondřej Cach letos ovládl finále mezinárodní soutěže v programu Microsoft Office v USA a stal se mistrem světa v Excelu. Historicky je teprve druhým Čechem, kterému se podařilo soutěž vyhrát. V soutěži přitom Cach není žádným nováčkem. Ve finále se ocitl už potřetí. K titulu dostal kromě věcných cen také finanční odměnu sedm tisíc dolarů (asi …