Nejdivnější univerzity světa

16. 10. 2020 | Stojí za přečtení

University of the ArcticLetošní rok cestování nepřeje a zatím to nevypadá, že by se situace obracela k lepšímu. Připravili jsem proto pro vás takový virtuální výlet do těch nejodlehlejších koutů naší planety. Ač se to zdá neuvěřitelné, i tam se nacházejí univerzity.

Dobrodružství v Arktidě

University of the Arctic je síť institucí nacházejících se ve 24 časových zónách. Teple se oblečte a obujte si sněžnice! Tyto instituce totiž mají společné mají to, že se všechny nacházejí na severní polokouli. Patří mezi ně například vysoce uznávané dánské univerzity Aarhus a Aalborg, i menší specializované instituce jako je Aurora College. Na univerzitách náležících do sítě UArctic můžete studovat celou řadu oborů, od práva, přes obchod až po techniku. Mimo to škola v mrazivém klimatu nabízí také vyloženě lokální obory, třeba studium chovu sobů.

Bermudský trojúhelník

Škola se nachází na ostrově Bermuda. Aby se na ni studenti dostali, musí projít skrze bájný Bermudský trojúhelník. Bermuda College je ale mnohem prozaičtější než jakékoliv mýty – a relativně malá. Orientuje se na mezinárodní studenty, a slouží jako přípravka pro studium na vysoké škole. Bermuda College má pouze 1200 žáků a každou třídu jich navštěvuje jenom 15. Důraz klade na individuální a intenzivní přípravu.

Ostrovní škola

University of the South Pacific se rozkládá celkem na 12 ostrovech v jižním Pacifiku. Věta „letím na přednášku“ má tak pro místní studenty doslovný význam, protože právě letecky se dá nejlépe dopravit mezi jednotlivými kampusy. Většina vysokoškoláků sice pochází ze zdejších ostrovů, ale škola je otevřená i mezinárodním studentům a nabízí široký okruh kurzů vyučovaných v jedinečném prostředí. Navíc je to jedna z nejlepších univerzit v tomto regionu, která se rovněž zaměřuje na výzkum místní kultury.

Studium v izolaci

Deep Springs College má pouhých 26 studentů. Vznikla v roce 1917 a nachází se na hranici amerických států Nevada a Kalifornie.  Vzhledem k její izolovanosti ji s okolním světem pojí primárně internetové připojení skrze satelit. A jelikož je nejbližší město hodinu cesty daleko, škola je ideální pro všechny, kdo se chtějí naučit opravdové samostatnosti. I přes svou izolovanost škola v minulosti vyprodukovala řadu významných absolventů – třeba bývalého šéfa televizní stanice CNN a časopisu Time Waltera Isaacsona.

Pod dohledem diktátora

Vydat se dobrovolně do země s jednou z nejtvrdších diktatur světa asi není snem každého studenta.  Pyongyang University of Science and Technology je ale podle webu Studylink proslulá tím, že překračuje kulturní, ekonomické i společenské hranice. Jejím cílem je, poskytnout místním studentům vzdělání na mezinárodní úrovni. Výjimečná je univerzita především tím, že ji spravují a financují primárně lidé a společnosti sídlící mimo zemi a jde tak o první soukromě financovanou školu v Severní Koreji.

Vesmírná univerzita

Ačkoliv se nenachází ve vesmíru, může být jen otázkou času, než se do něj International Space University opravdu přemístí. Zatím je však vzdálená jen pár hodin cesty autem a najdete ji na severovýchodě Francie. Tato univerzita je ideální volbou pro všechny, kteří by rádi pracovali na vesmírných výzkumech, či pro ty, kteří by se sami rádi do vesmíru vydali. Kromě budoucích astronautů vychovává škola také budoucí lídry v oblasti mezinárodní spolupráce.

Zdroj:
https://studylink.com/

Další články k tématu