Nebojte se neúspěchu, říká organizátor nového kurzu zaměřeného na selhání

28. 7. 2021 | Aktuality

Věda o selhání na  FIM UHKUniverzita v Hradci Králové jako první v Česku přišla s vysokoškolským předmětem zabývajícím se lidskými chybami a neúspěchem. „Věda o selhání“ bude vedena formou tříměsíčního kurzu v zimním semestru 2021/2022 na Fakultě informatiky a managmentu UHK. Kurz slibuje absolventům vyšší odolnost vůči neúspěchu a naučí je, jak si lépe si poradit s nepřízní osudu a snáze uspět v dnešním zrychleném světě.

Podobné kurzy se dosud pořádaly hlavně v zahraničí. Předobrazem toho českého byly obdobné programy na Harvardově Univerzitě nebo technické univerzitě v Curychu. „U nás se stále učíme diskutovat. Pomalu se tak učíme přijímat kritiku, abychom ji brali jako konstruktivní, a ne že po nás chce někdo hodit kusem bláta,“ komentuje současný stav ve společnosti děkan Fakulty informatiky a managmentu UHK Josef Hynek pro pořad Radioporadna. Hynek je jedním z vedoucích kurzu na hradecké univerzitě. Společně s ním stojí za programem Tomáš Studeník, organizátor akcí FuckUp Nights Prague, kde se lidé svěřují se svými neúspěchy v podnikání.

„Každý úspěšný člověk se s neúspěchem určitě setkal,“ říká Hynek s tím, že žijeme ve světe fixovaném na úspěch a výkon. „Úspěchy se totiž prezentují snáz. Na druhé straně, když prezentujeme neúspěch, máme pocit, že sami sebe shazujeme, nenosí se to,“ doplňuje Hynek a dodává, že i přesto je podělení se s ostatními o neúspěších důležité – lépe se s ním pak vyrovnáme. „Můžeme se z něj taky poučit jak my, tak i ostatní,“ uzavírá děkan fakulty.

Proto v teoretické části kurzu vystoupí známí, úspěšní lidé, kteří se studenty podělí o své nezdary. Mezi nimi bude například i „lékař bez hranic“ Tomáš Šebek. Vedle příběhů z reálného světa, bude kurz doplněn i o studium teoretických textů. Jako zakončení budou muset studenti kurzu odevzdat esej na téma vlastních neúspěchů a odprezentovat ho před svými kolegy.

Kurz bude dostupný v prvním roce jen studentům UHK. V budoucnu by se ale počty jeho absolventů mohly rozšířit o lidi z řad širší veřejnosti. Za tímto účelem by mohla jako vystoupení z kurzu vzniknout kniha, nastínil možný vývoj Hynek pro Český rozhlas.

Zdroje: Český Rozhlas Hradec Králové, Fakulta informatiky a managmentu UHK

Další články k tématu