Návrhem nového školského zákona se bude zabývat vláda

13. 2. 2004 | Aktuality

Vicepremiér Petr Mareš a ministryně školství Petra Buzková ukončili jednání o novém školském zákoně. Podle očekávání nedošlo ke shodě ve všech bodech, otázku placení školného na vyšších odborných školách a v posledním ročníku mateřských škol vyřeší až vedení koaličních stran a vláda.

Vicepremiér Petr Mareš a ministryně školství Petra Buzková ukončili jednání o novém školském zákoně. Podle očekávání nedošlo ke shodě ve všech bodech, otázku placení školného na vyšších odborných školách a v posledním ročníku mateřských škol vyřeší až vedení koaličních stran a vláda.

Nicméně lze konstatovat, že Mareš Buzkové do jisté míry ustoupil a otevřel tím cestu pro reformu českého školství, která předpokládá změnu zaostávajícího českého vzdělávacího systému. Nynější rigidní vyučovací osnovy by měly být nahrazeny pružnějšími rámcovými vzdělávacími programy, nový zákon rovněž předpokládá povinnost státní maturity pro každého absolventa střední školy.

Kritici Buzkové návrhu poukazují především na jeho nedostatečnost v kontextu evropských vzdělávacích reforem, předseda Asociace základních škol Karel Bárta zákon označil za stejně socialistický jako byl jeho předchůdce. Vicepremiér se ohradil proti kompetencím ministerstva školství, které nový zákon zakotvuje, a přesunul část jejich pravomocí na kraje. Ty budou tudíž moci vznést připomínky k Národnímu vzdělávacímu programu, rozhodovat o vypsání studijních oborů a počtech žáků na školách.