Návrat k papíru a tužce. Umělá inteligence generuje studentské práce

17. 1. 2023 | Stojí za přečtení

Umělá inteligenceNa australských univerzitách se vracejí k psaní esejí a seminárních prací na papír. Studenti totiž při psaní na počítači využívali umělou inteligenci pro generování textu. Práci sice měli hotovou rychleji, ale nerozvíjeli si kritické myšlení, které je důležité pro život po škole. Umělá inteligence také zvyšovala riziko plagiátorství, tvrdí pedagogové.

Některé australské univerzity označily využití umělé inteligence za podvod, všechny se pak shodly na nutnosti přehodnotit testování studentů. Podle zástupce škol Matthewa Browna bude testování vyžadovat větší dohled ze stran pedagogů. Častěji se bude přistupovat k využití pera a papíru. Například na Národní univerzitě v Austrálii budou nově vyžadovat seminární práce založené hlavně na laboratorním a terénním výzkumu. Zkoušení bude převážně ústní.

I tak je podle zástupců Univerzity v Sydney v umělé inteligenci stále budoucnost: „Víme, že umělá inteligence může pomoci studentům s učením a bude nástrojem, který budeme využívat v naší práci i v budoucnu. Musíme tedy naučit naše studenty, jak nástroj legitimně využít,“ míní instituce.

Populární aplikací je v současnosti ChatGPT, kterou od loňského listopadu volně poskytuje společnost OpenAI. Vedle napsání eseje na dané téma dokáže také vyřešit matematickou úlohu, složit báseň či vytvořit jednoduchý scénář. Aplikaci už zakázali na městských školách v New Yorku. Podle vedení metropole nástroj ubíjí kreativitu a je natolik dobrý, že školy zatím nemají nástroje, jak ho rozpoznat.

Zdroje: ČT24.cz, Radio Wave Rozhlas.cz, The Guardian.com

Další články k tématu

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

Žhavým tématem posledních měsíců je umělá inteligence, a to i na půdě vysokých škol. Studentům pomáhá se stylistikou a gramatikou, ale také s psaním samotného textu jejich seminárek i závěrečných prací. Server Seznam Zprávy zmapoval několik příkladů, jak studenti umělou inteligenci využívají – a ne vždy to je na škodu. Lukáš z fakulty informatiky psal bakalářskou práci …

Školy letos na IT technologie dostanou 1,2 miliardy

Školy letos na IT technologie dostanou 1,2 miliardy

České školy letos od ministerstva školství dostanou přibližně 1,2 miliardy korun na zakoupení digitálních učebních pomůcek a zapojení pokročilých IT technologií do výuky. Do roku 2024 pak resort plánuje do digitální vzdělanosti investovat celkem 4,3 miliardy korun. Cílem ministerstva je podpořit schopnost školáků využívat moderní technologie. Také chce modernizovat vybavení škol a vytvořit fond techniky. …