Nástrahy při studiu

29. 8. 2013 | Rady maturantům

Každý vysokoškolák během studia naráží na překážky, které mu ztěžují cestu k diplomu. Naštěstí se na většinu z nich dá předem celkem snadno připravit. Některé z věcí, na které je třeba si dát pozor, vám představí následující článek.

Vedle problémů osobních, rodinných, s přáteli nebo s dostatkem finančních prostředků můžete mít i potíže se školou samotnou. Teď nemyslíme problémy s dopravním spojením do vašeho vzdělávacího ústavu ani krkolomnou cestu k získání prospěchového stipendia. Vysoká škola totiž skýtá mnohé další nástrahy, které mohou překvapit hlavně nově nastoupivší studenty. O pěti z nich se dočtete na následujících řádcích.

Studijní referentka

I když nutnost získat potvrzení o studiu nebo vyškrtnout zapsaný předmět z indexu zní ve vysokoškolském prostředí jako banalita, může to pro studenta být cesta vskutku trnitá. Ti, kdo mají ochotné a informované studijní referentky, mají hned cestu studiem o trochu snazší. Hororové příběhy o studijním oddělení, které je otevřené jednou týdně na dvě hodiny, a v němž sedí referentka, která se tváří otráveně, když ji během těch dvou hodin otravujete, a ještě vám se žádným z vašich problémů nepomůže, ale nejspíše budete slýchat častěji, než byste rádi. Dobrá zpráva je, že na setkání se studijní referentkou se můžete připravit.
Za prvé – důkladně prostudujte internetové stránky své fakulty a svého oboru. Pokud se budete na studijním oddělení ptát na otázky zodpovězené v prvním odstavci na hlavní stránce fakultního webu, dostanete se na pomyslnou černou listinu studijního oddělení.
Za druhé – choďte se ptát během úředních hodin. I kdyby vaše studijní oddělení mělo otevřeno jednou za týden zrovna v čase, kdy máte důležitý předmět, najděte řešení, jak stihnout obojí naráz.
Za třetí – usmívejte se a děkujte. I v případě, že jste museli na chodbě půl hodiny čekat a pak vás studijní oddělení poslalo s dotazem do horoucích pekel, hezky poděkujte. Příště třeba pochodíte lépe.

Autority

Máte problém s autoritami? Pak byste se ho měli rychle zbavit. I kdybyste si o svém vyučujícím mysleli, že nic nezná a k tomu ani neví, jak alespoň upoutat pozornost studentů, chovejte se k němu s úctou. Vaše škola ho určitě ráno předtím nesebrala náhodně na ulici, protože předmět zrovna neměl kdo učit. Pokud se vám něco na vyučujícím nelíbí, řekněte mu to osobně v ústraní nebo vzneste připomínku na vedení oboru či fakulty. Mělo by se vám dostat dostatečného vysvětlení.

Docházka

I pokud se na vysokou školu teprve chystáte, nejspíše víte, že vysokoškolská výuka se dělí na semináře neboli cvičení a na přednášky. Na přednáškách se většinou nekontroluje docházka – ačkoliv výjimky potvrzují pravidlo. Naopak na semináře či cvičení většinou docházet musíte. Informace o povinné docházce jsou většinou součástí sylabu předmětu, případně podmínky na první hodině upřesňuje vyučující.

Stipendia

Věděli jste například, že na některých školách máte možnost získat ubytovací stipendium i v případě, že je vaše místo bydliště shodné s místem studia? Sice pravděpodobně dostanete nižší částku než studenti „přespolní“, ale studentům se většinou hodí každá koruna. Nepropásněte uzávěrky pro žádost o stipendia – najdete je v pravidlech své fakulty.
Zjistěte si i informace o nároku na další druhy stipendií. Peníze nemusíte dostat jen od fakulty, ale od nejrůznějších organizací, které podporují výjimečné studenty.

Uzávěrky

„Do kdy máme odevzdat tu seminárku?“ „Do minulého týdne.“ – Tohle během svého studia pravděpodobně několikrát uslyšíte. V rámci zachování dobrých vztahů s vyučujícími doporučujeme být pokud možno na té straně, která deadline pro odevzdání seminární práce zná. Někteří vyučující jsou na data velmi hákliví a i desetiminutové zpoždění v odevzdání se vám může vymstít.
Uzávěrky byste ostatně měli sledovat i v případě, že se chystáte na zahraniční výjezd, na odevzdání diplomové práce nebo například na účast ve fakultní soutěži.

Během svých vysokoškolských let pravděpodobně narazíte na mnohem více překážek, než jsme zde vůbec schopni vypsat. Nebojte se ptát na rady spolužáků, vyučujících ani studijních referentek. Nejen do nadcházejícího akademického roku vám jich přejeme co nejméně.

Zdroj fotografií: sxc.hu