Nadace podporují mladé talenty. O cenu se můžete ucházet i vy

16. 4. 2023 | Aktuality

ocenění mladých vědců
Napsali jste skvělou diplomku? Překonáváte při studiu úspěšně překážky? Nebo máte jednoduše skvělý nápad? Společnosti a nadace v Česku každoročně oceňují desítky vědců, studentů i žáků a finančně je podpoří v dalším rozvoji. O jaké ocenění se tedy můžete ucházet?

Ceny Česká hlava a hlavička

Společnost Česká hlava a Úřad vlády každoročně udělují ocenění, které vzniklo za podpory spisovatele Arnošta Lustiga a vědce Antonína Holého před skoro 20 lety. Je považováno za nejprestižnější ocenění, které si klade za cíl zpopularizovat vědu v českém prostoru a zvyšovat její prestiž.

Vedle „dospělých“ vědců vznikla speciální kategorie pro mladé, kteří ještě ani neodmaturovali. Ocenění České hlavičky se tímto snaží podpořit talentované žáky středních škol hlavně v technických a přírodovědných oborech. Pod České hlavičky spadá několik ocenění zaštítěných různými institucemi. Třeba v roce 2022 dostali Intentio Cenu Univerzity Karlovy za udržitelný rozvoj studenti střední průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou, kteří zkonstruovali přídavný elektrický pohon pro invalidní vozík svého spolužáka.

Cena Wernera von Siemense

Werner von Siemens jako první člověk telegraficky propojil Kalkatu a Londýn, zkonstruoval první vlak na elektřinu a nechal si patentovat dynamo. Jeho jméno dodnes nese významná technologická firma. Tu všichni znají mimo jiné díky nerozbitným tlačítkovým mobilům z přelomu tisíciletí.

Cena Wernera von Siemense za čtvrt století své existence rozdala vědcům, studentům a pedagogům více než 14 milionů korun. Snaží se tak motivovat mladé vědce a efektivněji propojovat průmysl a vědu. Každý rok nezávislá porota složená z rektorů a prorektorů českých univerzit a ředitelů ústavů Akademie věd ČR vybírá nejlepší bakalářskou a disertační práci, nejlepšího pedagoga nebo studenta, který navzdory osudu dokázal překonat těžké překážky.

Poslední zmíněné ocenění dostala letos Ester Milostná z Masarykovy univerzity v Brně. Zvládá totiž současně studium oborů knihovnictví a informatiky, přípravu kurzu programování pro humanitní obory i doučování matematiky – a to navzdory tomu, že je odkázána na pomoc asistenta a invalidní vozík.

Nejlepším pedagogem byl pak zvolen Jiří Podolský z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Tento odborník na Einsteinovu Teorii relativity ve svém medailonku zmínil, že ho baví, jak je současná generace sebevědomá, zpochybňuje statut učitelské vševědoucnosti a má plno otázek. Svá stanoviska si tak musí Podolský neustále obhajovat.

Cena Neuron

Vědecká rada Nadačního fondu Neuron každý rok oceňuje vědce v sedmi oborech. Projekt myslí i na začínající vědce. Cena Neuron pro nadějné vědce je má povzbudit v dalším bádání. Nadace oceňuje také úspěšné propojení byznysu a vědy. Součástí ocenění může být finanční odměna ve výši až půl milionu korun.

A s čím můžete oslnit porotu? Anežce Kuzmičová z Akademie věd ČR se to podařilo loni v rámci oboru společenské vědy. Cenu pro nadějné vědce obdržela za svůj unikátní přístup ke čtení. Nebere ho totiž jako školní povinnost, ale naopak zkoumá, co děti na čtení baví a nebaví a jaké u toho mají prožitky.  Za propojení byznysu a vědy byli oceněni odborníci ze start-upu Pinflow energy storage, kteří probádali nový typ záložní baterie pro firmy.

Vedle toho se nadace zaměřuje i na studenty a děti. Umožňuje jim například navštívit věhlasná vědecká pracoviště nebo absolvovat stáže na zahraničních univerzitách. Díky nadaci se tak například student pražského gymnázia Jana Keplera Matyáš Boháček dostal na Kalifornskou univerzitu v Berkeley, kde na institutu umělé inteligence analyzoval deep fake videa.

Gratias Tibi

Nepřipadáte si jako vědci? I tak ale můžete vyhrát cenu! Cenu Gratias Tibi, v překladu Děkuji Tobě, uděluje nezisková organizace Člověk v tísni od roku 2014 mladým lidem do 30 let, kterým není jedno co se děje kolem nich a aktivně se snaží zlepšit svět. „Zájem o svět za dveřmi bytu, plotem domu a zapojení se do místní komunity je něco, co může měnit celou společnost k prospěchu nás všech. Že v tom hrají velkou roli mladí lidé, je skvělá zpráva,“ říká podporovatel projektu a europoslanec Luděk Niedermayer.

Mezi vítězi byla v roce 2022 například organizace Fakescape. Svou činností bojuje za zlepšení mediální gramotnosti v Česku i v zahraničí. Proslavila se zejména svými workshopy s prvky únikové hry. Jelikož si však hru lze zahrát pouze jednou, přišla Fakescape s řešením – karetní hrou Nekrm kachnu. Tu díky dárcům rozdala do škol, knihoven i dalších institucí.

Zdroj: ČT24.cz, weby nadací a společností

 

Další články k tématu

Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

Už tři roky připravuje Ostravská univerzita projekt vědecko-výzkumného centra LERCO. Plány už jsou hotové a s jeho výstavbou by se mělo začít letos na podzim. V budoucnu by centrum mělo sloužit jako zázemí pro výzkum behaviorálního zdraví, biomedicíny a přírodních věd. Celkem by vědecko-výzkumné centrum mělo vyjít na více než 1,8 miliardy korun. Ostravská univerzita na něj …