Na podzim začne výstavba české polární stanice

3. 7. 2003 | Aktuality

Profesor Pavel Prošek z katedry geogafie brněnské přírodovědecké fakulty šéfuje odvážnému projektu – stavbě české polární stanice…

Profesor Pavel Prošek z katedry geogafie brněnské přírodovědecké fakulty šéfuje odvážnému projektu – stavbě české polární stanice. Třiašedesátiletý profesor, který působí na  Masarykově univerzitě, chce vyc­házet ze svých polárnických zkušeností z 80. a 90. let.

Letos v březnu strávil v Argentině a v Antarktidě tři týdny, aby spolu se svými kolegy našel vhodné stanoviště. Výprava vyjela do Antarktidy prozkoumat místo v zátoce Brandy Bay, kde měla připravovaná základna původně stát. Počasí však skupině vědců nedovolilo dostat se na ostrov; výprava přesto byla úspěšná: s konečnou platností vybrala lokalitu, kde se už letos na podzim začne česká polární základna stavět. Jak uvedl Pavel Prošek, bude to asi šest kilometrů od původně uvažované zátoky Brandy Bay, na pobřeží ostrova James Ross.

Česká základna bude koncipována pro patnáct lidí. Počítá se s tím, že bude fungovat nejméně čtyřicet let. Výzkumy budou probíhat během antarktického léta, kdy na ostrově teplota kolísá kolem nuly. Zkoumat se budou zejména vnitřní struktury antarktických oáz, tj. fyzickogeografické procesy, makroklima, lokální klima i mikroklima, druhová různorodost a pod. Náklady na stavbu stanice se vyšplhají asi na padesát milionů korun. Její roční provoz pak bude stát přibližně třičtvrtě milionu korun.