Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

16. 3. 2023 | Aktuality

první český studentský satelitStudentský tým YSpace z Vysokého učení technického v Brně má ambiciózní cíl. Ve spolupráci s vědci z Mendelovy univerzity v Brně chce na oběžnou dráhu vypustit první český studentský satelit, který bude zkoumat buňky ve vesmíru. Mise zvaná CIMER už získala cenu Evropské kosmické agentury.

Cílem mise je nejprve poslat na oběžnou dráhu satelit, který bude obsahovat bio-kontejner s vysušenými bakteriemi. Tým vědců se pak chce pokusit na dálku tyto bakterie oživit, aby následně posloužily dalším účelům – například generovaly kyslík. Pokud by se mise zdařila, představovala by podle svých autorů další krok v plánu kolonizace Marsu a Měsíce.

Celý projekt je momentálně podle člena týmu YSpace Adama Hláčika ve fázi vývoje. „Pracujeme na předběžné definici požadavků a vyhodnocování proveditelnosti navrhované koncepce. Vypracovaný máme již plán projektu a jeho cílů, a to včetně designu architektury celého systému,“ uvedl.

Zatímco YSpace zodpovídá za architekturu a technické provedení satelitu, vědci z Mendelovy univerzity pracují na návrhu biologického experimentu. Musí mimo jiné otestovat konstrukci nádoby určené pro dlouhodobé skladování buněk a způsob úspěšného probuzení daných organismů.

Pokud vše půjde podle plánu a studenti získají potřebné finance, měl by být satelit hotový v roce 2025. Oživené buňky by pak v budoucnu při vesmírných misích mohly kromě kyslíku, produkovat i jiné potřebné látky, a naopak odstraňovat ty nežádoucí. Užití by mohly najít také v pěstování potravin ve vesmíru.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Skrytý poklad. Rodina našla v kredenci diplom prvního rektora MENDELU

Skrytý poklad. Rodina našla v kredenci diplom prvního rektora MENDELU

Historicky cenný dokument se desetiletí skrýval v jednom pražském bytě. Bratři Krausovi více než sto let starý doktorský diplom prvního rektora Mendelovy univerzity Františka Bubáka objevili v kredenci, když procházeli pozůstalost po své matce. Diplom předali univerzitě do archivu. Nebylo to přitom poprvé, co na tubu s listinami bratři narazili. Vídali ji už jako malé děti. Až doteď ale …

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Rada Národního akreditačního úřadu odsouhlasila odebrání institucionální akreditace Mendelovy univerzity. Týká se to doktorských studijních programů v ekonomických vědách. Univerzitě zároveň odebrala možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině i angličtině. Rozhodnutí zatím není pravomocné, škola zváží další kroky. Úřad škole institucionální akreditaci odebral, protože Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy univerzity podle něj nedokázala …