Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

16. 3. 2023 | Aktuality

první český studentský satelitStudentský tým YSpace z Vysokého učení technického v Brně má ambiciózní cíl. Ve spolupráci s vědci z Mendelovy univerzity v Brně chce na oběžnou dráhu vypustit první český studentský satelit, který bude zkoumat buňky ve vesmíru. Mise zvaná CIMER už získala cenu Evropské kosmické agentury.

Cílem mise je nejprve poslat na oběžnou dráhu satelit, který bude obsahovat bio-kontejner s vysušenými bakteriemi. Tým vědců se pak chce pokusit na dálku tyto bakterie oživit, aby následně posloužily dalším účelům – například generovaly kyslík. Pokud by se mise zdařila, představovala by podle svých autorů další krok v plánu kolonizace Marsu a Měsíce.

Celý projekt je momentálně podle člena týmu YSpace Adama Hláčika ve fázi vývoje. „Pracujeme na předběžné definici požadavků a vyhodnocování proveditelnosti navrhované koncepce. Vypracovaný máme již plán projektu a jeho cílů, a to včetně designu architektury celého systému,“ uvedl.

Zatímco YSpace zodpovídá za architekturu a technické provedení satelitu, vědci z Mendelovy univerzity pracují na návrhu biologického experimentu. Musí mimo jiné otestovat konstrukci nádoby určené pro dlouhodobé skladování buněk a způsob úspěšného probuzení daných organismů.

Pokud vše půjde podle plánu a studenti získají potřebné finance, měl by být satelit hotový v roce 2025. Oživené buňky by pak v budoucnu při vesmírných misích mohly kromě kyslíku, produkovat i jiné potřebné látky, a naopak odstraňovat ty nežádoucí. Užití by mohly najít také v pěstování potravin ve vesmíru.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

US-MBA: Příležitost, jak poznat zajímavé lidi

Chcete být tím správným manažerem a lídrem pro svou firmu a držet krok se současnými trendy v businessu? Anebo stojíte na začátku kariéry a potřebujete přenést nabyté znalosti do praktické roviny? K tomu Vám pomůže manažerský vzdělávací program US-MBA v Brně na Fakultě podnikatelské VUT. Získáte tak nejen celosvětově uznávaný titul MBA, ale zejména kvalitní know-how […]

číst více