Na kolej, nebo na privát? Obojí si žádá své

9. 8. 2010 | Studentský život

Otázka bydlení je jednou z těch, kterou musí řešit nejeden student vysoké školy. Ne každý má totiž to štěstí, že se škola jeho zájmu nachází právě v místě jeho bydliště. Nejčastějšími variantami, mezi nimiž studenti volí, bývají koleje, a nebo bydlení v soukromí. Podívejme se tedy, jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Je jisté, že každý student potřebuje ke svému životu mít nejen co jíst, ale také kde složit svou hlavu. Problematika bydlení u některých hraje dokonce i takovou roli, že se podle ní rozhodují o tom, na jakou školu si vůbec podají přihlášku. Ti, kdo pocházejí z místa, kde se nenachází žádná vysoká škola, a nebo aspoň ne ta, na níž by chtěli strávit svá příští léta, však nemají na vybranou – ke všem záležitostem spojeným s přijímacím řízením si musejí do položky „povinnosti“ připojit právě i hledání ubytování.

Koleje

Naprostá většina českých škol poskytuje svým budoucím i stávajícím studentům možnost ubytování na koleji. Jde o jakési studentské ubytovny s jedno- až třeba se šestilůžkovými pokoji. Zejména větší pokoje bývají odděleny chodbičkou a někdy i kuchyňkou a koupelnou. Většina kolejí je dále vybavena sociálními zařízeními (na pokoji nebo na společných chodbách), kuchyňkou se základním vybavením (například s rychlovarnou konvicí, sporákem, mikrovlnnou troubou apod.), dále prádelnou, počítačovou učebnou či společenskou místností. Některé však disponují dokonce i posilovnou, bazénem, kolárnou, hudební místností a dalšími variantami vyžití. Čím dál samozřejmější bývají i internetové přípojky na všech odděleních, i když někde možnost připojení k internetu stále ještě patří k nadstandardní službě, za niž je nutno si připlatit.

Výhody

  • Koleje představují relativně levnou variantu studentského bydlení. Zejména ty novější či zrekonstruované se mohou pochlubit celkem útulnými pokoji i širokým zázemím.
  • Některé koleje nabízejí také možnost využití partnerských či manželských dvoulůžkových pokojů.
  • Studenti, kteří pobírají příspěvek na dítě a nebo patří mezi osoby zdravotně postižené, bývají bodově zvýhodněni. Bez ohledu na počet dosažených bodů se na většině škol kolej přiřazuje těm studentům, kteří jsou osobami s těžším zdravotním postižením nebo osobami invalidními v prvním či druhém stupni, dále studentům, již jsou držiteli průkazu ZTP či ZTP/P, či těm, kteří jsou oboustranně osiřelí (pokud se jejich ubytování neděje automaticky, jsou tito studenti obdařeni alespoň výrazným bodovým ohodnocením, jejichž celkový součet o přidělení koleje rozhoduje). Do přednostního seznamu jsou zařazeny i další skupiny žadatelů, které již podrobně definují pravidla pro ubytování studentů, zveřejňovaná jednotlivými školami.
  • Další výhodou kolejí je i to, že jsou situovány ve městě sídla školy, některé se nacházejí dokonce i přímo v jejím areálu. Nelze se však spoléhat na to, že dostanete přesně tu kolej, která je nejblíže vaší škole, proto se například v Praze může stát, že budete za výukou dojíždět třeba i několik desítek minut.
  • Ocenit můžete také určitou jistotu, které bydlení na koleji poskytuje – ve smlouvě o ubytování je předem dána doba, na niž se uzavírá, a pokud dodržíte stanovené podmínky a zůstanete studentem dané školy po celou dobu trvání smlouvy, pak vám nehrozí neplánovaný „vyhazov“. Stejně tak vám nehrozí žádné neočekávané zvednutí nájmu, „neviditelné položky“, mlhavé informace v nájemní smlouvě a další nepříjemnosti, s nimiž mohou někdy operovat nepoctiví soukromí majitelé bytů.
  • Neopomenutelnou předností bydlení na koleji je také onen typicky studentský život, který si tu mohou všichni zakusit. Vzájemné návštěvy na pokojích, noví lidé, společné akce, možnost se společně učit nebo pracovat na školních projektech, pokud jsou vašimi sousedy lidé z vašeho oboru – to vše představuje alespoň malé oživení i usnadnění komunikace oproti běžnému potkávání se na chodbách univerzitní budovy.

Nevýhody

  • Kapacita kolejí je většinou výrazně nižší než počet studentů, kteří o ubytování žádají. Ke konečnému výběru ubytovaných tak jednotlivým školám slouží předem stanovený vzorec, který kromě vzdálenosti školy od bydliště (tzv. dojezdnosti, která se v závislosti na rozhodnutí školy uvádí v minutách, nebo v kilometrech) zohledňuje také studijní výsledky (týká se stávajících studentů), ročník či stupeň studia atp. Kritéria pro vyhovění žádosti o přidělení koleje si stanovují jednotlivé školy samy, proto se mohou navzájem mírně lišit. Pokud však kolej nedostanete napoprvé, můžete podat novou žádost a zařadit se tak do seznamu čekatelů (sestavuje se většinou v září). Uvolnění pokoje si však můžete hlídat i během roku. Zejména ty první termíny pro podávání žádosti je však nutné si hlídat – obecně platí, že stávající studenti si mohou o kolej žádat na některých školách už od března, zatímco noví studenti přibližně od května či od června. Na podání žádosti o kolej v prvním kole mívají studenti něco přes měsíc, další kola probíhají až poté, co je znám přesný počet volných lůžek.
  • Pokud si nevyberete možnost bydlet s partnerem, nebo se vám nepodaří vyměnit si s někým pokoj tak, abyste byli ubytováni se svou kamarádkou či kamarádem, jsou vám spolubydlící přiděleni. Může se tak stát, že si nebudete vzájemně vyhovovat – studentský život totiž představuje také nutnost se umět přizpůsobit a respektovat druhé.
  • Oproti nájemnímu bydlení, tedy zejména tomu dlouhodobějšímu, existuje jen málo možností, jak si váš dočasný kolejní příbytek zútulnit dle svého vkusu. Žádné výraznější zásahy do struktury pokoje totiž nejsou zpravidla povoleny.
  • Přestože mnohé koleje už disponují celkem kvalitním vybavením pokojů i dalšího zázemí, je zde ještě spousta věcí, za něž si musejí studenti připlácet, pokud si nepřivezou vybavení vlastní. Poplatky se tak mnohdy vybírají i za půjčení žehličky, fénu, rychlovarné konvice, vysavače, použití pračky apod. Proto je zapotřebí do svého studentského rozpočtu zahrnout právě i tyto drobné návdavkové platby.
  • Stejně jako výše kolejného a poplatků za použití spotřebičů nebo sportovního vybavení jsou ovšem striktně stanoveny také pokuty za prodlení při jejich platbě či jiné prohřešky, které jsou podrobněji vypsány v informacích o platbách kolejného.
  • Život na koleji je také poněkud svázán kolejním řádem, který je nutno dodržovat, jinak hrozí nejrůznější sankce. Kolejní řád zahrnuje například dodržování obecných zásad spojených s ubytováním ve veřejném ubytovacím zařízení, nutnost péče o majetek kolejní správy, nutnost neustále se prokazovat kolejním či jiným průkazem při vstupu do budovy nebo na vyžádání, ale třeba i možné kontroly úklidu pokojů apod.
Mít kde složit hlavu patří k základním životním potřebám každého člověka, studenty nevyjímaje foto: Stock.XCHNG

Mít kde složit hlavu patří k základním životním potřebám každého člověka, studenty nevyjímaje (foto: Stock.XCHNG)

Privát

Další častou možností, po níž studenti sahají, je hledání vlastního bydlení. Vzhledem k velké poptávce po menších, levnějších bytech, a tím i jejich nedostatku, se často studenti domlouvají s dalšími lidmi, aby si mohli pronajmout byt větší, kterých bývá v nabídce obecně více. Další variantou je pronajmout si pouze pokoj v rámci cizího bytu – takových nabídek je mezi inzeráty s realitami více než dost. Předtím, než na nabídku kývnete, ovšem doporučujeme zvláštní ostražitost, nejen co se obsahu smlouvy, vzhledu a stavu bytu, ale obecně i podmínek vymezených majitelem týče. To ostatně platí pro jakýkoli typ nájemního bydlení.

Výhody

  • Nespornou výhodou bydlení ve vlastním, či ještě častěji pronajatém bytě je získání soukromí. Není tu potřeba podřizovat se přísnému řádu (ačkoli i zde je třeba pamatovat také na další obyvatele domu či podmínky kladené majitelem) nebo se při každém vstupu prokazovat dokladem o tom, že jste obyvatelem svého bytu.
  • S tím souvisí také to, že soukromé bydlení skýtá obecně více klidu než kolej. Ten může být samozřejmě do značné míry podlomen hlučnými sousedy, okolním stavebním ruchem, hustou dopravou apod., ale ve srovnání s kolejí, kde se často nachází třeba i několik desítek pokojů v jedné budově, se tu asi málokdy setkáte s neustálým křikem na chodbách, zamykáním a odemykáním dveří, hudbou vycházející z různých stran a dalšími ruchy spojenými s koncentrací velkého počtu aktivních lidí na jednom místě.
  • Další předností, kterou však někdo může alespoň zpočátku považovat spíše za nutné zlo, je příležitost se konečně osamostatnit a žít si „po svém“. Ona nevázanost ale zahrnuje i dennodenní starost o obživu, úklid, žehlení, praní, luxování a další domácí práce, opravy rozbitých spotřebičů, platbu složenek a mnohé další povinnosti, které jste nikdy dříve možná ani nezaznamenali.

Nevýhody

  • Přestože jsme za největší přednost bydlení tzv. „na privátě“ zmiňovali soukromí, ne vždy je situace tak růžová. Právě proto, že se studenti většinou domlouvají na bydlení ve více lidech, aby ušetřili za nájem, mnohdy dochází k tomu, že i ve vlastním bytě musejí respektovat zvyky a vyrovnat se s časovým harmonogramem ostatních. Proto doporučujeme si své spolubydlící pečlivě vybírat.
  • Jistou nevýhodu vlastního bydlení je i jeho cena – ta se zpravidla snižuje právě sdílením bytu, a tedy i nájmu s dalšími lidmi, a nebo využitím možnosti pronájmu jen jednoho pokoje v rámci většího bytu. Ceny bytů se odvíjejí od velikosti města, blízkosti k uzlové dopravě, vybavení bytu, výše poplatků za vodu, plyn a elektřinu, počtu sdílejících lidí apod. Cena za pronájem nevybavených bytů bývá často nižší, ale velmi rychle ji vyváží výdaje za nákup byť i jen těch nejnutnějších spotřebičů, jako je lednice nebo pračka. Obecně lze však říci, že i ty nejnižší ceny za nájem bývají srovnatelné s cenou, jakou byste zaplatili za kolej.

A jaké jsou názory samotných studentů na jednotlivé typy bydlení? To už si můžete přečíst v této anketě.

Další články k tématu