Na co se zaměřit při přípravě na přijímačky na VŠ

12. 6. 2020 | Pro uchazeče na VŠ

přijímačky na všObdobí přijímacích zkoušek je tu. Je to čas plný stresu a pochybností. Zapomeňte na procenta přijatých a soustřeďte se na to, co sami můžete ovlivnit. Je toho hodně. Na co byste tedy před přijímačkami neměli zapomenout? A jaké znalosti by vám u zkoušek rozhodně neměly chybět?

Seznam četby

Součástí ústní části přijímacích zkoušek bývá často debata nad seznamem četby. Tu není radno podceňovat. Ukážete v ní nejenom to, jak znáte jednotlivá díla, ale i to, jak se umíte vyjadřovat, dávat věci do souvislostí a – pokud máte volnou ruku při sestavování seznamu – i to, jaký máte vkus a zájmy. Nalijme si čistého vína: pravděpodobně nestihnete všechny knihy důkladně přečíst. Dobrou zprávou je, že v detailech se zkoušející opravdu nimrat nebude. Důležité je, abyste věděli, proč jste knihu četli a čím je pro váš obor přínosná. To stejné platí i v případě, že váš obor k přijímacím zkouškám pouze doporučuje přečíst určité tituly.

Všeobecný přehled

Studenti by měli mít všeobecný přehled. Za tímto účelem si můžete projít různé encyklopedie a zároveň byste měli mít přehled o aktuálních nejdůležitějších společenských a politických tématech. Čtěte noviny a zpravodajské portály, dívejte se na zprávy… jednoduše si udržujte široký přehled. I když ho zrovna nevyužijete u přijímaček, tak v životě se bude hodit určitě.

Testy z minulých let

Přijímačky nanečisto si zpravidla můžete vyzkoušet zdarma v pohodlí domova. Nejen společné testy jako je například Scio, ale i oborové testy z minulých let jsou totiž často k dispozici on-line a minimálně typově si otázky bývají velmi podobné. Pokud testy na webu školy nenajdete, zkontaktujte stávající studenty, jestli je nemají k dispozici. A když už se k testům dostanete, udělejte si je nanečisto, abyste věděli, jak si vedete a na čem byste případně měli ještě před přijímačkami zapracovat.

Pravidla zkoušek

Štěstí přeje připraveným. V případě přijímacích zkoušek to platí nejen pro to, jak pilně jste studovali. Důležité je také dopředu zjistit, kde přesně se přijímací zkoušky konají. Univerzitní kampusy totiž bývají pro nově příchozí tajemným labyrintem. Vydejte se proto na místo konání přijímacích zkoušek s dostatečným předstihem, a nebo si ho klidně „očíhněte“ pár dní dopředu.

To samé platí u podmínek pro přijetí ke studiu. Ty sice mohou být psány těžkopádným úřednickým jazykem, přesto si je důkladně několikrát přečtěte a ujistěte se, že každou podmínku splňujete. Nechcete přece, aby vás nakonec nevzali kvůli naprosto triviální věci, kterou jste pouze přehlédli! Podmínky se pravidelně mění, proto si najděte ty aktuální. Pozor si dejte obzvlášť v případě, že se hlásíte na dvouoborové studium, kde se mohou lišit podmínky u každého z oborů.

Tempo

Čas na vypracování přijímacích zkoušek je omezený. To musíte mít na paměti už při přípravě a trénovat třeba rychlejší čtení. DOPORUČUJEME skvělou vyukovou aplikaci Rozečti.se, která Vás dokáže naučit číst 2-3x efektivněji. Rychlejší tempo vám pomůže natrénovat také opakované psaní zkušebních testů. Při ostré zkoušce se pak vyplatí nezdržovat se u otázek, u kterých si nejste jistí. Pokud byste se totiž zasekli u jedné otázky a dlouho nad ní přemýšleli, nemusí vám zbýt čas vyřešit ty otázky, na které odpovědi znáte.

Odpočinek

Nervy budou pochopitelně pracovat, ale přesto byste se měli snažit si před zkouškou odpočinout. Běžte si lehnout brzo, ráno se nezapomeňte nasnídat a na zkoušku vyrazte s dostatečným časovým předstihem.

Neopakujte si učivo na poslední chvíli, už se beztak nic nového nestihnete naučit a akorát byste se mohli rozhodit ještě víc. Vezměte si klidně k přijímačkám knížku nebo mobil a hrajte si nebo čtěte, abyste se uvolnili, než přijde čas zkoušky. A pokud byste potřebovali povzbudit, můžete před zkouškou sníst nějakou energetickou bombu, která vám stejně jako sportovci před zápasem nabudí mozek i tělo.

 
Zdroje:
kampomaturite.cz
em.muni.cz