Na českých univerzitách loni studovalo 3500 ukrajinských uprchlíků

15. 3. 2023 | Aktuality

ukrajinští studentiČeské univerzity v roce 2022 poskytly místo přibližně 3500 ukrajinským studentům, kteří uprchli ze svojí země. Uvedlo to ministerstvo školství. Vůbec nejvíc Ukrajinců loni studovalo na Univerzitě Karlově. Podle ministra školství Vladimíra Balaše zvládly univerzity i ostatní školy Ukrajince do výuky integrovat dobře.

„Jsem skutečně přesvědčen, že MŠMT v tomto období obstálo a díky koordinovanému postupu s našimi partnery se nám opravdu podařilo ukrajinské děti, žáky a studenty v českém vzdělávacím systému úspěšně přijmout,“ uvedl Baláš.

Už před začátkem ruské invaze na Ukrajinu patřilo Česko mezi oblíbenou destinaci ukrajinských studentů. V roce 2021 jich zde studovalo 3690, loni už 5457. Nejvíc na Univerzitě Karlově, která jich evidovala 923. Následovalo České vysoké učení technické v Praze, Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně také Vysoká škola ekonomická. Tam aktuálně studuje 537 ukrajinských studentů.

Ministerstvo školství loni na vzdělání ukrajinských vysokoškoláků v Česku přispělo částkou 173 milionů korun. Peníze byly určené zejména na stipendia a zaplacení ubytování pro nově příchozí studenty z válkou zasažené země. Další peníze pak poskytly samotné školy. Pro letošní rok počítá resort s částkou asi 200 milionů.

Kromě studentů pomáhaly univerzity také ukrajinským akademikům. Například Univerzita Karlova jich zaměstnala nebo jinak podpořila celkem 25. Nejstarší česká škola také zorganizovala kurzy češtiny a kurzy českých reálií pro ukrajinské děti a studenty, kterých se zúčastnilo 438 z nich.

Vysoká škola ekonomická pak studentům z Ukrajiny v minulém roce odpustila poplatky za přijímací řízení. Škola navíc uspořádala finanční sbírku, jejímž účelem bylo uhradit ubytovací a základní životní náklady studentů a akademiků z Ukrajiny.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Navýšení rozpočtu VŠ o pět miliard možná odvrátí distanční výuku

Navýšení rozpočtu VŠ o pět miliard možná odvrátí distanční výuku

Vysoké školy už týdny bijí na poplach. Kvůli raketovému zdražení energií hrozí, že studenti by v zimě museli znovu přejít na on-line výuku. Vyjednávání o navýšení rozpočtu škol už ale přináší první výsledky. Sněmovní školský výbor totiž tento týden podpořil požadavek vysokých škol, které by tak mohly dostat pět miliard navíc.  Podle politického náměstka ministra školství …

3. adventní okénko: Nejseverněji položená univerzita

3. adventní okénko: Nejseverněji položená univerzita

Je třetího prosince a na sníh to zatím nevypadá. Pojďme si proto udělat výlet a podívejme se, která univerzita leží nejseverněji. University of Trømso – Arctic University of Norway leží 400 kilometrů za polárním kruhem. V lednu je zde světlo pouze dvě hodiny, ale zato můžete v temnu koukat na polární záři. Univerzita se v době klimatických …