Ministr Dobeš rezignoval na svou funkci

25. 3. 2012 | Aktuality

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš se dnem 22. března 2012 prakticky stal ministrem „bývalým“. V tento den totiž oficiálně potvrdil svoji rezignaci. Svůj záměr už avizoval na jednání vlády, které se konalo den před tím, a odůvodnil to svým negativním postojem k podpoře vázání finančních prostředků v rezortu školství. Jako konkrétní důvod uvedl 2,5 miliardy korun, které Dobešovu ministerstvu přiřkl premiér Petr Nečas a které Dobešovi připadaly pro řízení rezortu i uspokojení všech jeho aktuálních nároků nedostatečné.

“Nechtěl jsem akceptovat toto drakonické snížení rozpočtu školství. Znamenalo by to buď pokles platů učitelů, nebo razantní zásah do rozpočtu vysokých škol. Jejich rozpočet je ale už nyní na hraně udržitelnosti. A brát peníze učitelům považuji za neakceptovatelné, proto jsem se rozhodl rezignovat,“ řekl na tiskové konferenci ministr Dobeš.

V médiích však zaznívá, že skutečným důvodem Dobešovy rezignace mohou být spíše viditelné nedostatky v čerpání z fondů EU a nekoncepční postup v oblasti reformy vysokého školství či organizaci maturit.

Věci veřejné, tedy strana za niž ministr Dobeš kandidoval, nyní hledají vhodného nástupce či nástupkyni. Dobeš podá rezignaci v pátek 23. března dopoledne do rukou premiéra Petra Nečase, a to s platností ke dni 31. března 2012. Po Dobešovi provizorně převezme celý úřad první náměstek ministra Ladislav Němec.