Maturita: co ještě stihnete

4. 4. 2011 | Rady maturantům

V některých případech se zdá, že čas letí rychleji, než ho stačíme smysluplně využít. Předmaturitní období je přesně takovým případem. Naše velkolepé plány na důkladnou přípravu jsou ve skluzu a někteří se již po ránu budí s divným pocitem v žaludku. Dobrá zpráva: stále se toho dá dost stihnout!

A špatná zpráva: bude to vyžadovat úsilí, oběti a trochu nervů. Pak na krev a pot snad nedojde. Záleží samozřejmě na tom, jak moc jste se snažili doteď – o strategii v různých případech si můžete přečíst ve starším článku. My si nyní povíme, jaké hlavní body by měl mít váš postup v následujících týdnech.

Je to prosté: UČENÍ

Asi bychom se shodli, že učení a domácí příprava bude v nejbližší době hrát prim. Smířit se musíme s tím, že univerzální návod neexistuje. Každý z nás má své postupy a taktiky, jak určitý objem (snad ne úplně nových) faktů zabydlet v hlavě. Někomu vyhovuje individuální učení o samotě, v tichu domova či přírody a vlastní tempo a nevyžaduje jinou motivaci. Některým se více vyplácí zkusit skupinové učení, tedy společné vypracovávání otázek, vzájemné vysvětlování různých problémů, zkrátka sdílení předmaturitního stresu. Radíme vyzkoušet obojí a pak se rozhodnout pro vyhovující postup. V ideálním případě ale už svá silná místa znáte. Koneckonců, měli jste na to celou střední školu.
Podobně se liší přístup k učebnímu materiálu. Pokud jste ještě nezačali s jeho shromažďováním, máte opravdu nejvyšší čas. Nejjednodušší cestou je spoléhat jen na školní učivo, staré sešity, výklady v učebnicích a poskytnuté materiály. Nemáte-li čas a chuť do další aktivity, mělo by to stačit. Vřele však doporučujeme aktivní přístup: vyhledat si další informace na internetu, zavítat do knihovny (kdy jindy, než teď!), propojit si znalosti, snažit se pochopit učivo. To je totiž přesně to, co se po vás bude za půl roku chtít na vysoké škole. Pátrat a shánět můžete také samozřejmě různě pokoutně, po pilnějších spolužácích a úspěšných absolventech, míra absorpce takto získaného učiva je však poměrně nízká.

Při maturitě jako v boji: dobrý plán je základ!

Dobrý plán se hodí vždycky

Říká se, že plán je dobrý i tehdy, kdy ho přesně nedodržíte. Jeho zpracovávání vám totiž pomůže realisticky nahlédnout situaci a udělat si přehled o svých možnostech. Snažte se tedy následující týdny zhodnotit co nejpřesněji: nepřeceňujte se, ani si nedávejte příliš velké úlevy. A především: snažte se rozvrh opravdu dodržet. Plán, který po dvou dnech putuje do šuplíku, aby vás příliš neděsil, je ztrátou času.
Při přípravě samotné pak na sebe buďte raději přísní. Odstraňte všechny rušivé vlivy: vypněte internet, z pokoje vykažte mladší sourozence, je-li to nutné, vypněte i telefon. Dejte si limit, který dodržíte a po jeho zvládnutí si dopřejte odměnu: něco na zub, oblíbenou písničku, rozhovor s kamarádkou. Pauza by ale neměla trvat déle než 15 minut. Snažte se ke každé otázce naučit alespoň něco, základní fakta, která se vám pokud možno propojí s tím, co už umíte. Neučte se složité definice, ale spíše laická vysvětlení, kterým rozumíte. Nebojte se mnemotechnických pomůcek či konzultací se spolužáky i učiteli. Každá snaha se počítá!

Zdroj obrázků: stock.xchng