Maturanti se do škol vrátí nejdřív na konci ledna

22. 1. 2021 | Aktuality

návrat do školProzatím to vypadá, že maturanti, žáci devátých ročníků a studenti čtvrtých ročníků šestiletých konzervatoří se do škol vrátí nejdříve 25. ledna. A i tehdy pouze v případě, že to umožní vývoj epidemie koronaviru. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V následujících dnech ministerstvo zdravotnictví hodlá sledovat, jestli se čísla kolem epidemie zlepší v důsledku přijatých opatření nebo jestli bude nutné opatření zpřísnit.

Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA, uvedl, že ředitelé středních škol rozhodnutí o zavedení distanční výuky chápou. „Na druhou stranu už se dostáváme opravdu na hranu, kdy nebudeme schopni v některých oborech zvládnout v řádných termínech praktickou maturitní zkoušku, pokud to bude trvat déle než do konce ledna,“ sdělil Zajíček.

Pokud se tak studenti nevrátí do škol koncem měsíce, bude v některých školách nejspíš potřeba praktickou část zkoušek odložit. S problémy by se v tomto případě potýkaly například elektrotechnické, chemické či strojírenské obory, kde praktická výuka na dálku nefunguje. Naopak IT obory a obchodní akademie by potíže mít nemusely.

V případě zlepšení situace by změny ovlivnily i konání zkouškového na vysokých školách. V tuto chvíli platí, že vysoké školy mohou konat zkoušky o maximální účasti deseti studentů. Pokud by se systém PES přesunul z pátého, nejvyššího stupně na nižší, je možné, že by se zkoušek mohlo účastnit více studentů.

Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu