Mateřství a vejška? Jde to, pokud víte, jaké máte možnosti

3. 9. 2019 | Studentský život

materstviPokud se rozhodnete založit rodinu ještě na vysoké škole, nebo pokud neplánovaně otěhotníte a rozhodnete se stát se maminkou, nezoufejte. Mateřství rozhodně neznamená konec studia a nadějné budoucnosti. Některé věci samozřejmě budete muset přeorganizovat, ale studovat můžete dál. Řadu možností nabízí studentkám i samy univerzity.

Reakce okolí

Jestli otěhotníte v průběhu studia, připravte se na neskrývaný zájem okolí. V dnešní době naštěstí těhotenství není považováno za skandál, ale v závislosti na vaší konkrétní situaci, se můžete ocitnout ve středu pozornosti. Můžou pak na vás čekat zvídavé dotazy spolužáků i přátel.

Dalším faktorem, který může ovlivnit vaši duševní pohodu, je reakce rodiny. Tu bohužel nelze dopředu stoprocentně předvídat. “Moji rodiče ze mě málem dostali infarkt. Když zjistili, že jsem těhotná, tak se báli, že si tím zničím život,” dělí se o svou zkušenost studentka Simona, která otěhotněla ve druhém ročníku bakalářského studia.

Jestli vás rodiče vedou k tomu, abyste si vysokou školu dodělali a vaše těhotenství vám podle nich bude stát v cestě, nejlepším prostředkem je komunikace. Otevřeně si s nimi popovídejte a vysvětlete jim, že vám na vašem vzdělání záleží, ale založit si rodinu je pro vás obdobně důležité.

Ujistěte rodiče, že máte v plánu školu dodělat, i kdyby to třeba mělo trvat o trochu déle. Nebyli byste ostatně první ani poslední, kdo by si prodloužil studium. Lidé tak činí kolikrát z mnohem banálnějších důvodů, než je těhotenství nebo péče o čerstvě narozené dítě.

“Když mamka s tátou viděli, že se dál učím, nakonec se uklidnili a začali se na vnučku těšit. Ale asi jsem měla výhodu, že moje těhotenství bylo bez zdravotních problémů, jinak by to bylo asi mnohem horší. Malou jsem porodila a za pár týdnů už jsem se zase začala učit. A mamka s tátou jsou teď nadšení, že mají vnučku a pomáhají, když je to potřeba,” říká Simona.

Pokud komunikace s rodiči vázne a nemůžete nalézt společnou řeč, zvažte využití psychologické poradny. Některé školy nabízejí poradenské služby pro studenty v nelehkých životních situacích a mohou vás i vaše příbuzné nasměrovat na správnou cestu.

Postoj vyučujících

Nejenže je třeba vzít v potaz reakci vaší rodiny a přátel, ale také postoj vyučujících. Někteří z nich mohou od studentů očekávat stoprocentní zaměření na studium a nic jiného – do čehož těhotenství a péče o dítě nezapadají.

Většina vyučujících je naštěstí v tomto směru otevřená kompromisu. Pokud například dopředu víte, že nebudete schopni dojít na zkoušku v daném termínu, zkuste se domluvit na jiné variantě. Buďte proaktivní a nabídněte například, že uděláte práci navíc. Vaši vyučující vám budou ochotni vyjít vstříc, když uvidí, že vyvíjíte opravdovou snahu.

Někdy však vyučující vaši situaci nebudou řešit a budou vám přistupovat jako k ostatním studentům. “Jednou jsem narazila na svého vedoucího bakalářky v obchodě, když jsem platila. Začali jsme se bavit a já jsem se ho zeptala, jestli by nešlo posunout odevzdání části práce. Zeptal se mě proč, jestli jsem nemocná. Tak jsem ukázala na svoje břicho, kterého si předtím asi nevšiml nebo co, a řekla jsem mu: Ne, já mám za týden termín porodu,” popisuje svou zkušenost studentka Lucie. Její příběh měl šťastný konec. Lucie úspěšně napsala bakalářku a dnes pokračuje v magisterském studiu a zároveň se stará o dítě.

Studium a výchova

Vychovávat dítě a ve stejnou dobu studovat není lehký úkol. Vyžaduje hodně soustředění a pravděpodobně budete vyčerpaní, než si na nový životní styl zvyknete.

“Protože jsem otěhotněla chvilku před třetím semestrem bakaláře, moc jsem potom nechodila do školy a mohla se připravovat na státnice a bakalářku a zároveň odpočívat. Většinu předmětů už jsem totiž měla hotovou. Akorát mi to trošku zkazil povinný tělocvik, který jsem předtím nestihla a musela si ho zapsat až v posledním semestru. Tak jsem chodila plavat, protože jsem četla, že je to pro budoucí maminky dobrý způsob pohybu,” vysvětluje Lucie.

Jednou z variant, jak si nový život po porodu zorganizovat, je vzít v potaz zvyky vašeho dítěte. Pokud například víte, že vaše dítě obvykle dopoledne prospí, snažte se si předměty vměstnat právě do dopoledne, abyste měli zbylou část dne volnou. Dalším dobrým tipem je dát si všechny předměty, pokud je to možné, do jednoho, maximálně dvou dnů. Nebo si zkuste zapisovat volitelné předměty, které se vyučují online a můžete je tedy absolvovat z domova.

Alternativní možnosti

Někdy se ani při nejlepší snaze nezadaří a jednoduše nebude reálné skloubit školu s mateřstvím. To může nastat například v případě, že máte rizikové těhotenství. V takové situaci se nebojte dočasně přerušit studium. Vždy se k němu můžete vrátit později, jakmile se vaše zdraví stabilizuje.

Další možností je přestoupit (klidně dočasně) na dálkové studium. Sice tím ztratíte status studenta, ale docházet do školy jednou týdně je s dítětem daleko snazší, než chodit na předměty několik dní v týdnu. Záleží samozřejmě na požadavcích konkrétního oboru.

“Přiznám se, že mě napadlo přerušit studium, ale pak jsem si řekla, že by to byla škoda, když už jsem to dotáhla do posledního ročníku bakaláře. Ale kdybych studovala náročnější obor, jako třeba medicínu nebo právo a ne filologický obor, asi bych do toho šla. Znám lidi, co takhle studium přerušili a později, třeba po roce nebo tak, ho dodělali,” vzpomíná Lucie.

Pokud si při studiu a k mateřské chcete přivydělat, zkuste se zaměřit na hledání práce, kterou je možné vykonávat z domu. Stále více lidí pracuje jako freelancer, což jim umožňuje vytvořit si svůj vlastní rozvrh a tím i skloubit s prací všechny ostatní povinnosti.

Možnosti pro studující maminky

Vždy záleží na načasování. Jestli v době studia na vysoké máte již větší dítě, které chodí do školky či dokonce do školy, budete mít více času na samotné studium, neboť se o dítě nebudete muset starat dvacet čtyři hodin denně. Popřípadě záleží na domluvě s vaším partnerem (jestli ho máte) a jeho časových možnostech.

Samozřejmě, někdy okolnosti nejsou ideální. I tehdy máte několik možností. První z nich je příbuzenstvo. Pokud některý z rodičů nepracuje či máte stále žijící a zdravé prarodiče, můžete je požádat o hlídání dítěte, když jste ve škole.

Další možností je najít si chůvu, která se o dítě bude starat, zatímco nebudete k dispozici. Chůvu můžete najít buď skrze doporučení, nebo skrze pracovní servery, jako je například web hlidacky.cz.

Některé školy také nabízejí možnost dětského koutku. Takhle budete mít dítě poblíž a budete moct za ním během vyučování zajít. Nebojte se proto poptat a zjistit, jakými možnostmi vaše univerzita disponuje.

“O dětském koutku jsem přemýšlela, ale měla jsem kliku, protože se mamka nabídla, že se o dcerku bude starat, zatímco budu chodit do školy. A když náhodou nemohla, zaplatila jsem starší kamarádce, která už má děti, a tak ví co dělá. Ale vím, že některý holky koutek braly a chválily ho, že prý mají děti blízko a nemusí se o ně tolik bát,” uzavírá Simona.